Camio Studio

Szukasz informacji o silniku, scalaku czy innym elemencie to podaj symbol, i inne oznaczenia a moze ktos coś ci znajdzie

sudom
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 9

Post napisał: sudom » 15 lut 2008, 01:18

sie napisalem i net padl. Maszyne ma ozyc - wymina glowicy i TP oczywiscie. Problem kurzu rozwiazany przez zainstalowanie nawiewu filtrowanego powietrza do pomieszczenia :). Dalej szukam ksiazek ktore pomoga mi wgryzac sie w pomiary i hmm powiekszyc moja wiedze na temat kontroli . Poszukuje ksiazek kotre maja dobrze opisane symbole i ich znaczenie a takze fajnie by bylo jakby uczyla prawidlowego przeprowadzania pomiarow. W dani widzialem cala damowa strone www z szczegolowymi opisami, przykladami pomiarow, wzorami do obliczen, zdjecia, animacje i normy. Oczywiscie po dunsku, tam z niej korzystaja kontrolerzy a strona jest prowadzona przez jakas szkole

Masz jakies doswiadczenia z serwisem polskim do maszn oraz firma do przeprowadzenia kontroli i ewnetualnej drobnej regulacji po wymiania glowicy ?

Tagi:

gartur
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 10

Post napisał: gartur » 21 lut 2008, 03:02

Witam no dlugo mnie nie bylo, ostatnio mialem duzo styczności z servisem Metrisa ale niestety nie jest za dobry w polsce nie istnieje zadna grupa bojowa wiec musza oni przyjezdzac z zagranicy, co do istrukcji camio to mam troche materialow , na chiwle obecna troche poprawilem swoja wiedze na jego temat no i oczywiscie praktyka poszla do przodu praktycznie nie mam juz zadnych problemow z Camio tak ze sluze pomoca,, jezeli chcesz te instrukcje to potrzebuje maila :) Kiedyś miales problem z polaczeniem modelu cad i detalu jezeli dalej go masz to moge Ci w tym pomuc. Pozdrawiam i czekam na adres poczty

sudom

Post napisał: sudom » 22 lut 2008, 15:26

Pytalem sie co z glowica i juz wiem ze rozmowy dalej trwaja z polskim oddzialem Renishaw-a w Warszawie. Po katasrtofie znalazlem ich w jakze banalny sposob http://www.renishaw.pl/ Oni zajmuja sie sprzedaza, serwisem i montazem a dalsza kalibracja i certyfikacja po naprawie jest dokonywana przez inne firmy i tu moge sobie wybrac jedna z kilku dzialajacych w polsce, miales jakie doswiadczenia z takowymi ?

gartur

Post napisał: gartur » 23 lut 2008, 14:12

Witam polecam firme topmes to ich strona tam znajdziesz wszytko solidni goście nie jak inni partacze, napewno wszytko zrobia tak jak potrzeba http://www.topmes.cz/ , a co do tp200 to mozna je naprawiac kosz naprawy 3000 zl a jezeli nie da sie naprawic zabieraja ja i daja upust 1000 eu, w kazdym badz razie tp200 jest bardzo delikatna proponuje jak duzy aprouch

sudom

Post napisał: sudom » 24 lut 2008, 14:26

tego tp nie da sie juz naprawic, jego obudowa jest hmm w zupelnie nowym ksztalcie. Zostaje tylko sprawny kontroler do Tp i do glowicy- tez do wymiany przy montazu nowej.Czeska firma, w tamta strone nie patrzalem. Rozmawiasz z nimi po .... angielsku ?:) Jakiej frimy u nas bys niepolecal ?

gartur

Post napisał: gartur » 25 lut 2008, 21:59

Witam, nie znam zadje polskiej firmy zajmujacej sie LK podobno dopiero ma powstac servis, ja miałem kontak tylko z nimi i z firma z niemiec ale Czesi sa najlepsi. Czeskiego nie umię :P Choć wydawałoby sie ze podobny do Polskiego ale całkiem inny :) Po Angielsku z nimi rozmawiam. Tak ze polecam.

sudom

Post napisał: sudom » 05 mar 2008, 01:58

decyzje zapadly i heh w moje urodziny Pan Piort S. uruchomil nowa glowice PH10 M na mojej maszynce. Byl bardzo zaskoczony jej prawie idealnym stanem - w rozmowie z kims przez tel okresil ja jako prawie nie uzywana. Teraz namawiam Camio do dzialania z zmieniona glowica - problemy z jej zupelnie inna dlugoscia po zamontowaniu calosci to wartosci katalogowe 104 mm a by dzialalo to do dlugosci stylusa musze dodac 114 mm zamiast 104mm. Przy okazji moglem porownac wiedze i podejscie miedzy serwisem szwedzkim a polskim i powiem szczerze ze szwedzi niech sobie dalej za woda siedza. No to mam maszyne + wieszajace sie camio :) jedynie ulubiony stylus wyglada jak haczyk na ryby :D i ulubiona przedluzka jest przedluzka do pomiarow ;) katowych. Czy w Camio podaja sie recznie domniemana odleglosc miedzy centrum obrotu glowcy a koncem modulu magnetycznego ? Drugie gdzie moge "obnizyc" wysokosc stolu, bo jesli mierze cos mniej niz kolo 30 mm nad stolem to podglad pokazuje ze maszyna i detal "znajduja" sie w stole i ich nie widze - brak tez sygnalizacji kolizji ze stolem. Takie "podniesienie" stolu to pomysl szweda by glowica i probnik nie podeszla za blisko. Nie dzialalo to od poczatku i zmusza mnie do stawiania wszystkiego na "nozkach" czy czym innym.

gartur

ojojoj....:)

Post napisał: gartur » 05 mar 2008, 21:00

Witam widze nie nie masz lekko :) chyba masz cos zle z kalibracja, moze zle poskladales wszystko w programie .... szczeze ... nigdy nie kozystam do obliczania dlugosci wartosci katalogowych :), robie to suwmiarką :) albo Wizadem, polecam czarodzieja jest dobry, widze ciezko u Ciebie z pomiarami :) Dobra kalibracja i skompletowanie sprzetu to podstawa.

sudom

Post napisał: sudom » 05 mar 2008, 22:20

Wizard - wlasnie on oszukal, serwisant dobieral sam w nim elementy ale jak dobrze pamietam to on tylko do graficznego przestawienia glowicy jest uzywany. Poszperam jeszcze choc jak na razie sprawdza sie 114 + dl stylusa i dziala. Dzis w ramach testu pomierzylem sobie perscien i odchylka od nominalnej srednicy to 0.001 i taka sama powtazalnosc wynikow. Niestety jak wykonam ruch w osi Z to juz nie zmierze nic - lezacy na plasko bloczek 90 mm - certyfikowany dal mi roznice 0.017 mm od nominalu gdy glowica mierzac sciane jako plaszczyzne zejdzie o 5 mm w dol. Blad powtorzyl sie na bloczku 100 wiec niestety = serwis i kolejne parenascie tys. No chyba ze bede mierzyl na stalej wys osi Z. Jutro mam wycyscic prowadnice linialy i jak nie pomoze to w Polsce do softu LK oprocze serwisu LK to Mikropomiar ma "klucze" by aktualizowac mape bledow i dokonac regulacji maszyny.
Gosc jak przekazlaem mu pomysly szweda to powiedzial by mu oficjalnie przekazac ze jest idiota z powolaniem sie imiennie na przedstawiciela LK (np trzymanie magnetycznych modulow zaczepionych do oslony bramy- szlifiernia obok, montowanie modulow z sladami korozji). Jutro okaze sie wiecej. O dziwo po wymianie glowicy jak parkuje maszyne to moge pozniej ruszyc normalnie - wczesniej musialem ja wypchnac recznie na stol bo inaczej odrazu byly alramy Axis limit i stop.

gartur

Post napisał: gartur » 14 mar 2008, 10:47

Masakra, widze ze niezla masz tam zabawe :) chyba potrzebujesz kogos kto ustawi Ci maszyne ... widze ze o pomiarach to raczej nie mam mowy ... nic moge pozyczyć Ci tylko powodzenia i cierpliwości.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Informacji na temat...”