Zarobki specjalistów CNC
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Re: Zarobki specjalistów CNC
Dzień dobry.
Dodam coś od siebie -
Doświadczenie ok. 3-4 lata.
Zajmuję się Obróbką cnc tylko na frezarkach 3oś. głownie sterowanie fanuc, można powiedzieć że od A do Z tzn.
Jak jest potrzeba zamodeluję z rysunku bądz otrzymanego detalu (często skatowanego) "domyślę się wymiarów" ;
Jak jest potrzeba mocowanie/przyrząd zaprojektuje pod detal;
Piszę program w camie - dobór parametrów/narzędzi itp itd
Ustawiam maszynę ;
Przygotowuje materiał - tnę, jak trzeba przygotówki to frezuje na konwencjonalnych bądz cnc(dodam że czasem pracuje na konwencjonalnych);
Guzikuje - korekty w programie z ręki;
Mierzę, oceniam jakość itp.;
Pakuję;
Dodatkowo potrafię diagnozować awarie maszyny i dokonywać prostych napraw usterek.
3200 na łapę podstawy w 3miescie... dobrze czy źle... ?
Dodam coś od siebie -
Doświadczenie ok. 3-4 lata.
Zajmuję się Obróbką cnc tylko na frezarkach 3oś. głownie sterowanie fanuc, można powiedzieć że od A do Z tzn.
Jak jest potrzeba zamodeluję z rysunku bądz otrzymanego detalu (często skatowanego) "domyślę się wymiarów" ;
Jak jest potrzeba mocowanie/przyrząd zaprojektuje pod detal;
Piszę program w camie - dobór parametrów/narzędzi itp itd
Ustawiam maszynę ;
Przygotowuje materiał - tnę, jak trzeba przygotówki to frezuje na konwencjonalnych bądz cnc(dodam że czasem pracuje na konwencjonalnych);
Guzikuje - korekty w programie z ręki;
Mierzę, oceniam jakość itp.;
Pakuję;
Dodatkowo potrafię diagnozować awarie maszyny i dokonywać prostych napraw usterek.
3200 na łapę podstawy w 3miescie... dobrze czy źle... ?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
hym, jak Ci te 3200 starcza na utrzymanie siebie, rodziny i na realizowanie swoich pasji to dobrze, jak nie starcza, to źle...
a na poważnie, zawsze mnie zastanawiało dlaczego ludzie pytają po forach internetowych czy dobrze zarabiają. Nawet jak CI ktoś napisze, że to dobre zarobki to jaką wartość ma taka informacja? Nie lepiej iść na 2-3 rozmowy kwalifikacyjne i nadzwyczajniej w świecie sprawdzić jak wygląda teraz rynek w Twoim regionie?
a na poważnie, zawsze mnie zastanawiało dlaczego ludzie pytają po forach internetowych czy dobrze zarabiają. Nawet jak CI ktoś napisze, że to dobre zarobki to jaką wartość ma taka informacja? Nie lepiej iść na 2-3 rozmowy kwalifikacyjne i nadzwyczajniej w świecie sprawdzić jak wygląda teraz rynek w Twoim regionie?
KEEP CALM AND AUTOMATE
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 39
To ja ci odpowiem. Żeby zazdrościć! A tak, przecież zarobki "specjalisty" i specjalisty będą się różnić, wszystko zależy od branży, rodzaju roboty, czasem dyspozycyjności (nocki, dodatkowe godziny, jak trzeba coś zrobić na wczoraj). Oczywiście, że nie ma sensu porównywanie pensji frezera, który robi tłoczniki, czy formy, z pensją frezera, który od kilku lat robi to samo, w produkcji masowej. Czasem pensja zależy od obrabiarki, wydajniejsza obrabiarka, więcej zarobi, to i obsługant przy tym często skorzysta.
Od kredytów, jakie właściciel firmy ma do spłacenia, też pensja często zależy.
Jeśli mnie pytają, ile zarabiam, mówię, że tyle, ile inni z podobnym zakresem obowiązków i jest to bardzo szczegółowa odpowiedź.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Ale że co? Że mamy zazdrościć tych 3200zł na rękę? Czy chodzi o to, że ktoś napisze na forum ile zarabia i dostanie odpowiedź że to dużo, to sie lepiej czuje? Ja to trochę tak odbieram.
KEEP CALM AND AUTOMATE
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
3200 netto dla specjalisty od CNC ? Czy jesteś inżynierem zajmującym się CNC czy technikiem uzytkujacym maszyne CNC ?
-
Panowie gdybym wiedział że zostanie to tak odebrane to nic bym nie napisał...
Żeby było jasne - nie chciałem w nikim wywołać zazdrości
, czy też sie dowartościować no ludzie....
Przecież na dzisiejsze standardy to są nijakie pieniądze. Mechanik utrzymania ruchu, sprzedawca czesci czy też pracownik produkcji w np. klimie na start okolice trójki na ręke dostaje.
Chcialem sie dowiedzieć czy takie pieniadze w tej branży na trojmiasto są normalne, czy też można lepiej zarobić.
Żeby było jasne - nie chciałem w nikim wywołać zazdrości

Przecież na dzisiejsze standardy to są nijakie pieniądze. Mechanik utrzymania ruchu, sprzedawca czesci czy też pracownik produkcji w np. klimie na start okolice trójki na ręke dostaje.
Chcialem sie dowiedzieć czy takie pieniadze w tej branży na trojmiasto są normalne, czy też można lepiej zarobić.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 15
można lepiej można gorzej......i co Tobie z takiego info? Już to kiedyś napisałem, w jednej robocie możesz być wow w 2 już ledwo średni wszystko od firmy, produkcji itp. zależy.
I don't like principles, I prefer prejudices
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 20
Żeby jasność była jasna .... , we mnie wywołałeś współczucie.

.... , nie potrafisz wycenić swojej roboty?
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
To była z mojej strony ironia

POZDRAWIAM.