Wieksze elementy
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 7
Nie, to nie jest durne pytanie... to jest jedno z rozwiazan - np taki styrodur czym moge sklejac?vegelus pisze:moze i durne pytanie ale czmu nie robic scian oddzielnie i ich nie sklejac ?????????
Mozesz mi opisac troche ten proces, no forme potrafie zrobic ale raczej znam formy do odlewow i wtryskarek; ten styropian w jakiej postaci mialby byc? moze jakas pianka do okien?skrzynka - pewnie ,ale jak myślisz robić tego więcej to pomyśl o formie do styropianu i robieniu tego na gotowo

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Jeżeli styrodur jest odmiana styropianu to na pewno można go kleić.
Przez chwilę przemknęła myśl uzycia pianki poliuretanowej - a więc może cały elemet można wykonać z poliuretanu?. Wtedy musimy wukonać formę, którą da się wyłożyć folią do poakwania żywności ( najcieńsza i mocno uciągliwa). Potem wystarczy lekko spryskać wodą lub wykroplić wodę z pary wodnej, zamknąć formę i wtrysnąć pianke poliuretanową.
im więcej tym będzie sztywniejsza. Woda spełnia funkcję utwardzacza. po czasie utwardzenia poliuretanu (piany montazowej) rozbieramy formę i wyjmujemy detal. Przy tych gabarytach parcie piany będzie bardzo duże - tak więc forma musi być solidna. Wg mnie wydajność z jednej formy ok 2 szt na dobę jęzeli zalezy nam na dużej dokładności wymiarów. Klejenie styropianu będzie prostsze. producenci styropianu mogą na specjalne zamówienie wykonać klocki styropianowe o gęstości powyżej 30 kg/m³ a taki styropian jest już mocno twardy. Oczywiscie otzymujemy klocek o wymiarach 50x60x100cm cięty na grubości wg zamowienia.
Przez chwilę przemknęła myśl uzycia pianki poliuretanowej - a więc może cały elemet można wykonać z poliuretanu?. Wtedy musimy wukonać formę, którą da się wyłożyć folią do poakwania żywności ( najcieńsza i mocno uciągliwa). Potem wystarczy lekko spryskać wodą lub wykroplić wodę z pary wodnej, zamknąć formę i wtrysnąć pianke poliuretanową.
im więcej tym będzie sztywniejsza. Woda spełnia funkcję utwardzacza. po czasie utwardzenia poliuretanu (piany montazowej) rozbieramy formę i wyjmujemy detal. Przy tych gabarytach parcie piany będzie bardzo duże - tak więc forma musi być solidna. Wg mnie wydajność z jednej formy ok 2 szt na dobę jęzeli zalezy nam na dużej dokładności wymiarów. Klejenie styropianu będzie prostsze. producenci styropianu mogą na specjalne zamówienie wykonać klocki styropianowe o gęstości powyżej 30 kg/m³ a taki styropian jest już mocno twardy. Oczywiscie otzymujemy klocek o wymiarach 50x60x100cm cięty na grubości wg zamowienia.
Pozdrawiam
Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych.
Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych.
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 2
Styrodur kosztuje ok 180 zł za ok 0,5 m3-taką cene znalazłem w sieci w firmie zaopatrujacej warsztaty wykonujace reklamy.Grubość max to chyba 100mm,cała płyta ma chyba 1000x500mmx100mm wiec w paczce bedzie 10 szt czyli po 18 za sztukę,czyli na jeden klocek zyzyjesz jedna płytę.Ja na twoim miejscu wykonywał bym scianki pojedynczo i sklejał,i szybciej i mniejsze zuzycie materiału.Kleić mozna klejem do styropianu.