Sens budowy drukarki DIY (tyma recyma)
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Re: Sens budowy drukarki DIY (tyma recyma)
A sama głowica jeździł na jednej szynie (jak zdjęcie wyżej) czy na 2?
wszystko jest trudne zanim stanie się łatwe
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Hej. Mnie też się marzyła drukarka i budowę jej ciągle odkładałem na później. I bardzo dobrze zrobiłem. Teraz ceny drukarek są na takim poziomie że totalna pomyłką jest jej budowanie. No chyba że ktoś chce się sprawdzić czy podoła i traktuje to jako przygodę życia to wtedy jeszcze go zrozumiem. Ja kupiłem sobie rok temu Anycubic i3 Mega i jestem zadowolony. Do moich potrzeb wystarczająca. A co się poradników i recenzji różnych drukarek na internecie naoglądałem to mała głowa. Ale dobrze zrobiłem bo bez takiego reserczu to bym kupił pierwszego z brzegu najtańszego pająka. Ja miałem wybrane 3 drukarki: oryginalna Prusa, Creality CR10 i Anycubic i3 Mega. Wybrałem tą ostatnią i dorwałem mało używaną z Niemiec za 1100zł. Dodam na koniec że jak będziesz kiedy chciał sprzedać drukarkę to taka fabryczną bez problemu pogonisz a samoróbkę to już nie tak łatwo.
Coś w temacie od Artura Petrzaka:
Coś w temacie od Artura Petrzaka:

-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
Jak dziala sterowanie drukarek 3D - czy tak samo jak naszych ploterkow?
Chodzi mi o to czy jest tak jak w CNC:
plik g-cod > interpreter > step/dir > sterownik kumajacy step/dir > silniki
czy tez np:
plik g-cod > interpreter > sterownik napedzajacy silniki?
Zmierzam do tego, czy po prostu moznaby zmienic silniki ze sterownikami
na np. krokowce hybrydowe albo i serwa kumajace step/dir?
q
Chodzi mi o to czy jest tak jak w CNC:
plik g-cod > interpreter > step/dir > sterownik kumajacy step/dir > silniki
czy tez np:
plik g-cod > interpreter > sterownik napedzajacy silniki?
Zmierzam do tego, czy po prostu moznaby zmienic silniki ze sterownikami
na np. krokowce hybrydowe albo i serwa kumajace step/dir?
q
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Kontakt:
@vanhasen powiem Ci bardzo ładnie to wygląda jak na drukarkę. Jak wygląda sprawa dokładności wydruku na takim sprzęcie?
wszystko jest trudne zanim stanie się łatwe
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Pojedynczy wózek nawet miniaturowy w takim zastosowaniu luzu mieć nie będzie.
Zobacz tu:
Karetka jeździ na pojedynczej szynie chyba 15 a głowice na MGN09. za***prza i w pcb trafia czyli luz pomijalny.
Sterowanie tych drukarek polega na tym, że Slicer (oprogramowanie PC) generuje G-kod a drukarka go wykonuje. Czyli Silniki plus sterowniki plus np MACH3. Te kontrolery w Prusa i podobnych mają interpreter G code.
Zobacz tu:
Karetka jeździ na pojedynczej szynie chyba 15 a głowice na MGN09. za***prza i w pcb trafia czyli luz pomijalny.
Sterowanie tych drukarek polega na tym, że Slicer (oprogramowanie PC) generuje G-kod a drukarka go wykonuje. Czyli Silniki plus sterowniki plus np MACH3. Te kontrolery w Prusa i podobnych mają interpreter G code.
-
- Stały bywalec (min. 70)
Jeśli chodzi o jakość na mojej samoróbce to wychodzi różnie - za mało drukuję by dobierać ustawienia trafnie i rutynowo. Ale nawet przy dobrych parametrach jakość nie jest lepsza od tego co robią małe tanie "patyczaki" 
Przy czym żeby nie było łatwo - przy drukarce budowanej od podstaw kluczem do sukcesu są nie tylko ustawienia w slicerze, ale także cała konfiguracja eeprom...
Drukuję na mojej drukarce głównie duże elementy, dyszą 0,8mm - formy do odlewów (np. wieża czołgowa w skali 1:10) i jakość nie gra dla mnie dużej roli bo i tak wszystko szpachluję, szlifuję i maluję.
Gdyby nie moje specyficzne potrzeby to już dawno bym ją wywalił przez okno i kupił mniejszego gotowca

Przy czym żeby nie było łatwo - przy drukarce budowanej od podstaw kluczem do sukcesu są nie tylko ustawienia w slicerze, ale także cała konfiguracja eeprom...
Drukuję na mojej drukarce głównie duże elementy, dyszą 0,8mm - formy do odlewów (np. wieża czołgowa w skali 1:10) i jakość nie gra dla mnie dużej roli bo i tak wszystko szpachluję, szlifuję i maluję.
Gdyby nie moje specyficzne potrzeby to już dawno bym ją wywalił przez okno i kupił mniejszego gotowca

rctank.pl
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Pancerna maszyna.
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
Czy ktoś z Was ma może Endera 3 i mógłby druknąć mi kilka niewielkich elementów. Odpłatnie oczywiście 
Chce przekonać się jak to wychodzi niczym ew. pomyśle o kupowaniu... Wymiary <> do 30x30x30mm.
Najchętniej w Krakowie, ale niekoniecznie...
q

Chce przekonać się jak to wychodzi niczym ew. pomyśle o kupowaniu... Wymiary <> do 30x30x30mm.
Najchętniej w Krakowie, ale niekoniecznie...
q
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”