Problem z diodą + obudowa kopie
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Re: Problem z diodą + obudowa kopie
Jak go wali prąd z obudowy (to "mrowienie" to nie są czary) to na bank coś jest nie tak i nie powinien sprawdzać tego "rzekomy fachowiec" a najlepiej jakiś ogarnięty elektronik z serwisu napraw (i nie "pan od komputerów" albo AGD) a np. starszy gość od telewizorów znający praktycznie wysokie napięcia z CRT.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 6
Dziwne jest to nie że nie kopie cały czas. Przed chwilą znowu się to zdarzało, a wcześniejsze 6 godzin przepracował bez problemu. Dziwne jest też to że dotknę go, kopnie, bo czym gdy dotknę go znowu już to się nie dzieje, a nie jest nic ruszone nawet o 1mm poza tym że dotknąłem obudowy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
A o ładunkach elektrostatycznych to kolega słyszał? I zrobił już uziemienie obudowy? Może to nie być nawet wina urządzenia.Freju pisze: ↑08 sty 2019, 22:43Dziwne jest to nie że nie kopie cały czas. Przed chwilą znowu się to zdarzało, a wcześniejsze 6 godzin przepracował bez problemu. Dziwne jest też to że dotknę go, kopnie, bo czym gdy dotknę go znowu już to się nie dzieje, a nie jest nic ruszone nawet o 1mm poza tym że dotknąłem obudowy
Mnie potrafi kopnąć plastikowy odkurzacz

A nie ukrywam, że z tego co wiem to na tubie jest naprawdę wysokie napięcie.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Bardzo prawdopodobne, że chińscy monterzy założyli uziemienie w samej maszynie tak jak u mnie - DOKŁADNIE odizolowane przekładkami i farbą od metalowej obudowy.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Co najlepsze oni to zrobią z pełną świadomością

W Chinach nie ma trzeciego przewodu w gniazdkach (może w najnowszych instalacjach) i uziemienie polega na podłączeniu obudowy do grzejnika. Z tym, że często zapominają też połączyć z obudową masy i obudowy zasilaczy i płyt głównych

Widziałem maszynę, która miała w środku instalację rozprowadzoną w/g wszelkich prawideł, trzema przewodami. Tylko trzeci przewód do niczego nigdzie nie był podłączony. Ani do gniazda zasilającego, ani do obudowy, ani do zasilaczy.
Dodatkowe gniazda zasilania dla chillera i wyciągu też "wisiały w powietrzu".
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.