Silnik do tokarki i frezarki
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 7
Witam,kolega moze sam zrobic plytke przecie sa wsztkie dane a jak nie podam zestaw elementow. Plytke mozna zrobic w pol godzny. A co silnikow to mam dosc ciekawa strone gdzie mozna kupic silniki i to w dosc realnych cenach. Ten co zamiescilem zdjecie to koszt ok 50$. http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... rentCat=59 prosze sobie sprawdzic i poszukac moze cos sie przyda. Pozdrawiam.
Nic na sile - wszystko mlotkiem
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Przejrzałem schemat monstera.
Nie mogę powiedzieć, że Autor starał się podczas rysowania. Połączenia prowadzone po powierzchni elementów, brak oznaczeń elementów aktywnych, istniejące oznaczenia często nieczytelne, bo umieszczone na elementach, jednym słowem bałagan.
Na uwagę zasługuje pompa ładunkowa wytwarzająca 12V z 5V, ale nie z powodu elegankiego rozwiązania, lecz z powodu bardzo małej wydajności prądowej. 30mA to stanowczo za mało, by poprawnie wysterować 6 tranzystorów MOSFET. Pewnie z tej przyczyny Autor testował inny gatedriver.
W układzie stacjonarnym 100x lepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie dodatkowego stabilizatora 12V/1A dla IR2101-ów.
Mam nadzieję, że soft pisał ktoś inny.
Myślę, że PCB powinno uwzględniać powyższe zmiany.
Nie mogę powiedzieć, że Autor starał się podczas rysowania. Połączenia prowadzone po powierzchni elementów, brak oznaczeń elementów aktywnych, istniejące oznaczenia często nieczytelne, bo umieszczone na elementach, jednym słowem bałagan.
Na uwagę zasługuje pompa ładunkowa wytwarzająca 12V z 5V, ale nie z powodu elegankiego rozwiązania, lecz z powodu bardzo małej wydajności prądowej. 30mA to stanowczo za mało, by poprawnie wysterować 6 tranzystorów MOSFET. Pewnie z tej przyczyny Autor testował inny gatedriver.
W układzie stacjonarnym 100x lepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie dodatkowego stabilizatora 12V/1A dla IR2101-ów.
Mam nadzieję, że soft pisał ktoś inny.
Myślę, że PCB powinno uwzględniać powyższe zmiany.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 7
Witam. Tu sie zgadzam z kolega. Dalatego poprosilem kolege z niemiec aby sie skataktowal z autorem tego projektu. Moze wszytskiego mi nie napisal. Postaram sie o dokladnieszy opis tego projektu gdyz sam jestem nim zainteresowany. Jako stacjonarny regulator 3F. Wiem tylko tyle ze ten projekt nadaje sie do przerobki zmieniajac mosfety wiekszej mocy. Jezeli on sam mozna powiedziec nie dokonczyl projektu to znaczy ze pokazal go na wzor i zapewne nie bedzie mial pretensji jak sie go przeprojektuje. Mozna sie go zapytac, podaje adres kontaktowy. Sprobjue przeprojektowac PCB. Pozdrawiam.
Nic na sile - wszystko mlotkiem