Jak prawidłowo mocować długi materiał do tokarki
Toczenie krótkich detali miedzianych z długich profili
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Jak prawidłowo mocować długi materiał do tokarki
Ja robię w takich wypadkach korek z poliamidu. Czemu uchwyt tokarski, a nie tuleja zaciskowa, taka jak w rewolwerówkach, czy automatach tokarskich? Powiem szczerze, nie wiem, czy w uchwycie da się zacisnąć taką rurkę, żeby była centralnie zaciśnięta. Na głowicy nożowej zderzak, do ustawienia wysunięcia. Zauważ konstrukcję podajników w automatach tokarskich. Tam jest "ruła", w której jest sprężyna, której zadaniem jest prowadzenie materiału o konkretnej średnicy. Przyjrzyj się, czego potrzebujesz, oczywiście ciut inna skala, ale dokładnie ta idea:
-
- Posty w temacie: 2
Kolego po co podtrzymka ruchoma do toczenia tulejki długości 10mmbartuss1 pisze: ↑31 gru 2018, 21:08a nie chce mi sie, jak nie zna manualnych sztuczek to tym bardziej w cnc będzie się duzo zastanawiał, chociaż mogłby te ruchy powtórztyc maszynowo, poprzez jakąs dodatkową kinematykę, jakąś zaciskawke centrującą ala okular na 3 silniczkach. Myslenie nie boli.
Dodane 4 minuty 27 sekundy:
a dla prętów smuklych stosuje się podtrzymkę ruchomą, bez tego wymiar nominalny nie wyjdzie, nie ma szans. np taki pret fi 40 wystający z uchwytu na 800 mm

-
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
jak to ma 10mm to zrób stałą, tak jak na tych filmikach co pokazałem wczesniej, chyba nie docytałem ze to takie krotkie pierdy
Dodane 4 minuty 19 sekundy:
ten mój automacik sprzed dwoch lat miał zasobnik materiału, podajnik i tulejke zaciskową zaciskaną pneumatycznie

Dodane 4 minuty 19 sekundy:
ten mój automacik sprzed dwoch lat miał zasobnik materiału, podajnik i tulejke zaciskową zaciskaną pneumatycznie

https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Możesz przybliżyć konstrukcję mechaniczną takiego rozwiązania?
-
- Kontakt:
wrzecionko ułozyskowane, i napędzane silnikiem, w srodku tulejka zaciskowa, docisk z przodu z łozyskiem dwurzedowym skosnym o okreslonej srednicy umiesczone w kołysce uchwytu dociskanego na zawiasie siłowniczkiem przez przekaźnik, czyli sekwencja zacisnij i puść, w machu zamiast pompy chłodziwa M7 i M9
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign