Zasilacz impulsowy
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 10
Witam. Zgadza sie. Tam znalazlem opisy i schematy. Wszystko dobrze ale trzeba znalasc schemat posiadanago zasilacza. Reszta to tylko doswiadczenie i moze troche podpowiedzi z forum Elektrody. Posiadam silniki (5szt) 2 to 6.5V 1.05A1.8 DEG/step nastepne dwa to 6.0V 1.2A i 6.0V0.85A 1.8 DEG/step i ostatni 2.8V 2.6A 1.8 DEG/step. i tu mam pytanie na ktory z tych silnikow zrobic zasilacz. Dla tych pierwszych to moze nie problem ale dla ostatnirgo moze cos nie wytrzymac szczegolnie Voltarz. Moze jakies wskazowki.Pozdrawiam.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Te urządzenia to zwykle falowniki, które zamieniają 230AC na 12AC.luber pisze:Może przerabiać zasilacze do oświetlenia halogenowego.?
Przeróbka zasilacza od PC poza wymianą diod prostownika (strona wtórna) na mocniejsze będzie prawdopodobnie wymagała przewinięcia transformatora. Jest to zadanie o tyle karkołomne, że nie można uszkodzić rdzenia. Przekrój drutu oczywiście należy dobrać do zakładanego prądu obciązenia.
-
-
- Posty w temacie: 2
Można zrobić 24VDC łącząc szeregowo dwa zasilacze 12VDC, jest tanio i prosto. Zwracam jednak uwagę na inną charakterystykę zasilaczy klasycznych i impulsowych. Zasilacz składający się z trafo, prostownika i kondensatorów ma opadającą charakterystykę prądową. Jego odpowiedź na impulsowe obciążenie jest "łagodna", można z niego "pociągnąć" chwilowo prąd dużo większy od nominalnego, kosztem napięcia wyjściowego. W przypadku zasilaczy impulsowych i stabilizowanych jest inaczej : po przekroczeniu pewnego prądu zadziała zabezpieczenie o charakterystyce przewidzianej przez producenta, z reguły prąd mocno spada. Z tego wynika, że zasilacze impulsowe są OK do zasilania elektroniki itp, ale silniki lepiej zasilać z klasycznych zasilaczy niestabilizowanych.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
Witam. Zgadzam sie z kolega. Jednak w takim sprzecie jak drukarka wykorzystywane sa zasilacze impulsowe i w tym przykladzie mamy dokladnie elektronike i zasilanie silnikow. A jeszcze w wczesniejszych modelach zasilene byly silniki krokowe, obecnie stosuja szczotkowe na seromechanizmach. Poddalem ten temat pod dyskusje gdyz mozna zrobic taki zasilacz na podobienstwie drukarki. Jakby nie patrzyl to drukarka to ploter. Poprawic trzeba by bylo troche wydajnosc pradowa. Moze ktos na forum posiada schemty zasilaczy drukarek. eirmy proponuja zasilacze impulsowe do maszyn CNC dlaczenie zrobic takiego zasilacza. Nie ma to jak nabieranie doswiadczenia. Pozdrawiam.
Nic na sile - wszystko mlotkiem
-
- Posty w temacie: 2
Miałem na myśli zasilanie dużych silników, gdzie istotne jest rozpatrzenie problemu źródła prądu w impulsie, sięgającego kilkunastu czy kilkudziesięciu A. Nie jest celowe stosowanie zasilaczy impulsowych o tak wysoko ustawionych prądach odcięcia, rozwiązanie klasyczne jest w tej sytuacji lepsze. Dodatkowo, chcę uświadomić entuzjastom przeróbek zasilaczy impulsowych, że w przypadku tych o dużych mocach, sprawa nie jest trywialna. Stosowane elementy są "specjalne", tzn szybkie diody, specjalne kondensatory itp., dod. układy impulsowe pracujące przy podwyższonej częstotliwości itd. To jest w tej chwili odrębna specjalizacja elektroniczna i nie sądzę, aby opłacało się przerabiać/projektować zasilacz impulsowy do jednostkowego zastosowania. Ale ma sens wykorzystać coś gotowego, np. z demobilu. Ja sam nie tak dawno wyrzuciłem zasilacze amerykańskie 5 V/ 200 A i 12V/75 A, bo nie było na chętnych (za darmo !), a ja nie miałem zapotrzebowania. I nie były szczególnie duże, tak na oko wielkości obudowy PC typu "mała wieża".hawranek10 pisze:w takim sprzecie jak drukarka wykorzystywane sa zasilacze impulsowe i w tym przykladzie mamy dokladnie elektronike i zasilanie silnikow
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Przewinięcie trafa (i dławika wyjściowego) nie jest wcale takie trudne. Trafo rozbiera się gotując je odpowiednio długo w wodzie - klej czy masa puszcza. Na 6 rozebranych traf tylko w jednym pękł ferryt i to z mojej winy - za wcześnie i na siłę próbowałem je rozebrać. Jeżeli ktoś posiada oscyloskop i wiedzę elektroniczną na poziomie średnio zaawansowanego hobbysty to powinien dać sobie radę z przeróbką. Dobrze jest najpierw zdobyć schemat konkretnego zasilacza (lub zrysować go z PCB) - to bardzo ułatwia...Leoo pisze: Przeróbka zasilacza od PC poza wymianą diod prostownika (strona wtórna) na mocniejsze będzie prawdopodobnie wymagała przewinięcia transformatora. Jest to zadanie o tyle karkołomne, że nie można uszkodzić rdzenia. Przekrój drutu oczywiście należy dobrać do zakładanego prądu obciązenia.
Jestem na etapie zdobywania kasy na osyloskop i dokończę swoją przeróbkę zasilacza AT na 33V do zasilania krokowców. Jak mi się uda to umieszczę opis w necie i dam linka do forum coby inni skorzystali... Pozdrawiam! Szopler
-
Witam. Wlasnie zrobilem tak wygotowalem cztery szuki od zasilaczy impulsowych. Kreci mnie zrobienie takiego zasilacza. Ale tu uwaga gotowlem w wodzie z dodatkiem srodka chemicznego SANSED jest to plyn do czyszczenia przypalen gryla i pikarnika. Ladnie zmiekcza i trzeba to robic poza mieszkaniem. Pozdrawiam.
Nic na sile - wszystko mlotkiem