Sposoby na starość

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 22

Re: Sposoby na starość

Post napisał: strikexp » 25 gru 2018, 12:13

Trochę lepiej jest, nie da się ukryć że Polska to nie zachód. Ale ja tam przyszłości nie widzę patrząc co się obecnie dzieje we Francji.
Areo84 pisze:
25 gru 2018, 11:18
Inną sprawą jest propaganda sukcesu jaką otaczają się niektórzy nasi rodacy siedzący za granicą jak przyjadą do kraju, mająca się nijak do tego kim tam są i jakie życie wiodą. Ale to nie dotyczy wszystkich.
Dobrze ujęte. Z 10% emigrantów to faktycznie fachowcy którzy dostali tam godne pieniądze. Ale reszta to ludzie pracujący jako robole i opowiadający jacy to są zajebiści. No ja też byłbym za***isty w Polsce gdybym nie spłacał kredytu mieszkaniowego i nie inwestował we własną firmę :mrgreen:
No ale ja dla moich dzieci coś zostawię poza meblami z Ikea hehe
To i w Polsce nie brakuje takich w młodym pokoleniu. Tylko się prześcigają w wrzucaniu na facebook zdjęć z wycieczek i dobrych lokali. A mieszkania biorą bez wkładu własnego hehe.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 29

Post napisał: jasiu... » 25 gru 2018, 12:57

strikexp pisze:
25 gru 2018, 12:13
Ale reszta to ludzie pracujący jako robole
Byłeś, widziałeś, czy słyszałeś?

Właśnie przeglądam https://finanse.wp.pl/nowy-sacz-miasto- ... 461335169a

Krótki cytat: - Płace są śmieszne - komentuje pani Maria. Pracuje w firmie z "wielkiej czwórki", ale nie chce zdradzić, w której. - Najniższa krajowa to standard. Miliony to ma tutaj tylko kilka osób. No ale przynajmniej jest praca. Byle jaka, ale jest.

- To jest zmowa płacowa - mówi taksówkarz Ryszard. - Wyobraża pan sobie, że majster w wielkim zakładzie fachowiec z 15-letnim doświadczeniem zarabia 2,3 tys. zł brutto? Alternatywy nie ma niestety żadnej, a wyjechać nie jest stąd tak łatwo.

Uwierz mi, jeśli chcesz pracować "na zachodzie", to albo musisz być co najmniej tak dobry, jak tubylcy, albo dajesz się wykorzystywać przez polskiego pośrednika, który założył sobie "gewerbe" i ściąga ludzi z Polski, bo ma gdzieś podpisane umowy na sprzątanie parkingów przed marketami. Tacy też są, ale większość niestety musi w CV sporo w części "referencje i doświadczenie" napisać, jeśli chce zarabiać, jak tubylcy.

Areo84
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Areo84 » 25 gru 2018, 13:48

jasiu... pisze:Uwierz mi, jeśli chcesz pracować "na zachodzie", to albo musisz być co najmniej tak dobry, jak tubylcy.
I rozmiawiać z nimi biegle, a już samo to może co niektórym nastręczać problemów.
Tak na wesoło:
:lol:

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 29

Post napisał: jasiu... » 25 gru 2018, 13:55

No cóż, śmiech śmiechem, ale wytłumacz fryzjerce, jak ma cię obciąć.

Ryngrant
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

Post napisał: Ryngrant » 25 gru 2018, 14:39

Najlepiej gdyby starości w ogóle nie było

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 25 gru 2018, 16:55

Cóż może mam złych znajomych. Bo u mnie sami ludzie sukcesu albo gwiazdożący emigrancji-robole.
No ale jestem z Mazowieckiego, a mieszkam w Warszawie. To mogę mieć wypaczony obraz...

Ja chciałbym zaznaczyć jedną rzecz. W Polsce się za***prza, w Japonii się za***prza, w Chinach się za***prza. A w Anglii i Hiszpanii się leniwie pracuje.
Pytanie czy my jesteśmy normalni czy nienormalni? I kto będzie europejskim tygrysem za 20 lat? We Francji już widać cofanie się w rozwoju :mrgreen:
jasiu... pisze:
25 gru 2018, 13:55
No cóż, śmiech śmiechem, ale wytłumacz fryzjerce, jak ma cię obciąć.
9mm please!
Działa wszędzie hehe. Nie licząc ostatniego tygodnia to od 1,5 roku strzygły mnie tylko Ukrainki z żadną lub kiepską znajomością języka polskiego.

Ryngrant

Post napisał: Ryngrant » 25 gru 2018, 20:31

Anglia jest ciekawa, druga gospodarka chyba unii, a sprawia wrażenie jednej wielkiej wsi, pola lasy,łąki .....

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 25 gru 2018, 21:00

Szkoda tylko że nie zauważyłeś pewnego faktu. Od jednej wsi do drugiej a właściwie to są miasteczka, jest z 10km łąki, z autostradą i elektrownią :D
Strasznie przeludniony kraj w niektórych miejscach.

Blady
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4

Post napisał: Blady » 25 gru 2018, 22:34

Jest tyle zmiennych że kim by się nie było w co by się wierzyło i jakie prawo by nie obowiązywało, zawsze będą Ci niezadowoleni i Ci zadowoleni ze swojego bytu. W żadnym kraju na świecie nie ma tak żeby byli sami bogaci i szczęśliwi czy biedni i poniżeni. Na wszystko trzeba sobie zapracować. Ja jak dożyje starości to chciał bym nie robić problemu rodzinie tym że żyje i korzystać z tego co będzie jeżeli zdrowie pozwoli, bo czasy się zmieniają i nie wiadomo co będzie za lat 10,20,30...
Profesjonalnie zajmuję się amatorstwem...

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 25 gru 2018, 23:20

Ja hobbystycznie prognozuję co będzie za kilkadziesiąt lat. Oczywiście niewiele to warte bo nie siedzę nad tym całymi dniami ze sztabem ludzi. No ale za 30 lat:
- skończą centralny port lotniczy w Polsce
- Izrael przestanie istnieć w wojnie nuklearno, chemiczno, biologicznej. I swoimi 800 głowicami zaora całą okolicę.
- 3mln izraelczyków dzięki planowi ewakuacji wyląduje samolotami w polskim centralnym porcie lotniczym
- Zachodnia europa stanie się dziką afryką gdzie muzułmańscy murzyni będą polować na białych tubylców
- Polska może stać się największą potęgą w europie poza Turcją i Rosją. Ale to zależy czy będziemy głosować na odpowiednich ludzi. Inaczej to będzie dzika afryka jak na zachodzie.
- Chiny staną się największą potęgą światową lub... dojdzie do wojny Chiny kontra inny duży kraj. Co się skończy tym że Chiny nie będą największą potęgą a amerykańcy będą rechotać jak ich wydymali.
- ropa w Arabii Saudyjskiej się skończy, więc USA zmieni sojusznika na Iran gdzie teraz ładnie blokują wydobycie
- ropa się skończy, gaz się skończy, bida dla tych co nie przejdą na energetykę atomową lub nie będą siedzieć na węglu jak Polska czy Chiny
- na ulicach będą jeździć głównie samochody automatyczne

więcej nie chce mi się pisać :P

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”