Skrzydło ze styropianu

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce tworzyw sztucznych ręcznej jak i za pomocą CNC
Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Re: Skrzydło ze styropianu

Post napisał: pitsa » 23 gru 2018, 11:11

Co chcesz liczyć przy takim poziomie wiedzy?
strikexp pisze:Jakiś czas temu widziałem skrzydła (połowa łzy w przekroju)

Nie wiem, czy dobrze robię podając link do bardzo zacnego forum:
http://pfmrc.eu/index.php/topic/21481-t ... 15/page-11 - od #217
ale spójrz sobie na sylwetkowy modelik próbny iskry do sprawdzenia prawidłowości wyliczenia środka ciężkości.

zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Autor tematu
strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13

Post napisał: strikexp » 23 gru 2018, 11:35

Zrobienie dobrego płatowca jest bardzo skomplikowane. I to będzie bardzo dużo pracy. Nie wiem nawet czy podołam, ale mam czas.

A co do kształtu skrzydła, może są różne rozwiązania. Ale podstawowy model wygląda właśnie jak połowa łzy c<y tam kropli wody jak zwał tak zwał (mi kropla wody kojarzy się z kołem na stole):
Obrazek

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 23 gru 2018, 11:49

To na początek, żebyś o tej kropli nie myślał: http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/b ... KOWSKI.pdf

Może ci się też przyda przejrzeć https://docplayer.pl/41329393-Projekt-s ... ofilu.html

To naprawdę nie jest proste dopasować profil do parametrów, jakie mamy z założeń (napęd, prędkość) żeby choćby nie przeciągnąć, bo spadnie.

tad1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6

Post napisał: tad1 » 23 gru 2018, 12:08

Panowie modelarstwo lotnicze to nie jest tylko wyliczenie środka ciężkości , zaczynamy od podstaw nauki latania na symulatorze nauczenie się nawyków potrzebnych do latania ,póżniej latanie piankami najprościej rozbijesz skleisz i latasz i uczysz się dalej .Nie mówiąc o budowie od podstaw modeli gdzie trzeba lat nauki aby model dobrze latał ,bo nie lotów jest wiele .
Tu nie ma miejsca na błędy ,każdy błąd to koszty od złotówek za klej do sklejenia pianki do ciężkich tysięcy za model konstrukcyjny .plus czas na naprawę modelu.
Ktoś ma wyobrażenie że zbuduje pierwszy model pójdzie na lotnisko i poleci i najważniejsze wyląduje w całości , bez szans na coś takiego za pierwszym razem.
Nie mówiąc o kosztach serw aparatury ,silnika i całej reszty potrzebnej do ulotnienia modelu .
Tak ładnie to wygląda to tylko na filmach.
Można łatwiej się nauczyć przynajmniej latać mając odpowiednią kasę kupuje gotowy model aparaturę i całą resztę ,mając znajomego lub wynajmując instruktora i mając dwie aparatury zsynchronizowane razem [połączone kablem] , latamy trener uczeń gdzie trener na początku startuje i ląduje oraz przejmuje model w sytuacjach kryzysowych które są od razu ,każdy kto lata wie o co chodzi a ten co nie lata tylko mówi jakie to łatwe .

Autor tematu
strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 23 gru 2018, 13:02

Dzięki jasiu, bardzo fajne profesjonalne informacje.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 23 gru 2018, 13:05

No ja założyłem, że FlightGear to kolega ma opanowany i teraz chce w rzeczywistości spróbować.

Autor tematu
strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 23 gru 2018, 13:14

tad1 pisze:
23 gru 2018, 12:08
zaczynamy od podstaw nauki latania na symulatorze
Za dzieciaka latałem na symulatorze i nie szło mi zbyt dobrze. Ale to był symulator z ziemi hehe
Na miejscu pilota chyba całą młodość latałem, więc jakieś tam minimalne pojęcie mam.
Zresztą pisałem że mnie interesuje model z autopilotem. Coś tam się studiowało na ten temat więc powinienem sobie poradzić w jakiejś dłuższej perspektywie czasowej.
tad1 pisze:
Tu nie ma miejsca na błędy ,każdy błąd to koszty od złotówek za klej do sklejenia pianki do ciężkich tysięcy za model konstrukcyjny .plus czas na naprawę modelu.
Dlatego chciałem mieć maszynkę do masowej produkcji skrzydeł które najczęściej się łamią.

tad1 pisze:
Nie mówiąc o kosztach serw aparatury ,silnika i całej reszty potrzebnej do ulotnienia modelu .
Serw mam tyle że co najwyżej będę musiał dokupić do pary jedną lub dwie sztuki. Co do reszty to jestem tego świadom że trzeba będzie wydać z 500-700 na silnik żarowy, z 500 elektronikę i różne inne koszty za kolejne stówki.

tad1 pisze:
Można łatwiej się nauczyć przynajmniej latać mając odpowiednią kasę kupuje gotowy model
Miałem tak zrobić na początek ale obawiam się czy będę miał czas na zabawę taką zabawką.

tad1
Posty w temacie: 6

Post napisał: tad1 » 23 gru 2018, 13:24

strikexp pisze:Zresztą pisałem że mnie interesuje model z autopilotem.

To już nie jest prawdziwe latanie.
strikexp pisze:500-700 na silnik żarowy, z 500 elektronikę i różne inne koszty za kolejne stówki.

Marzenie ,plus aparaturę trzykanałową za dwie stówki

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: pukury » 23 gru 2018, 13:40

Hej.
Kup sobie tzw. " trenerka " z EPP i baw się ( na razie ) .
Nikt nie chce Cię zniechęcać - ale ...
Pacholęciem będąc robiłem modele i na uwięzi ( redukcyjne , akrobaty i do walki powietrznej) i inne.
Motoszybowce i tak dalej.
Nawet zrobiliśmy z kumplem aparaturę RC na lampach ( od szarotki ) - z przekaźnikiem rezonansowym ( kto wie co to i jak działa ? ).
Metanol na paliwo kradliśmy na bocznicy z cystern - a olej kupowało się w aptece ( rycynowy ).
Pewne doświadczenie więc mam.
Widziałem wiele rozbitych modeli .
Piszę to tylko po to żebyś pozbył się złudzeń - zrobię - puszczę i jakoś to będzie.
Tu nie ma " grzybka bezpieczeństwa " - jest łub , trach i po sprawie.
pzd.
Mane Tekel Fares

Autor tematu
strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 23 gru 2018, 13:43

Małe silniki po tyle chodzą, nie sprawdzałem czy jest do nich potrzebna jakaś aparatura. Ale kilka stówek to nie problem na przestrzeni 2 lat hehe.

Jak poczytałem o tych parametrach skrzydła to się zastanawiam czy jednak nie lepiej kupić jakiś gotowy płatowiec szybowca. Tylko szkoda go będzie potem połamać i kupować drugi.

Dodane 1 minuta 19 sekundy:
pukury pisze:
23 gru 2018, 13:40
Metanol na paliwo kradliśmy na bocznicy z cystern
Dobre :mrgreen:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka tworzyw sztucznych”