Ponieważ poprzedni temat (pytanie o śruby napędowe), nie jest do tego przeznaczony, więc zakładam nowy temat, w którym będę pokazywał budowę mojej PIERWSZEJ frezarki cnc. No i wiadomo, nie będzie ona zrobiona w 1 czy 2 miesiące bo fundusze nie pozwalają, po za tym moja Pani nie pozwoli mi wydać na zabawki od razu większej kwoty. W związku z tym budowa będzie trwała dosyć długo, jednak mam nadzieję, że w sto lat ją zbuduję

No więc tak jak przedstawiałem projekt osi Z:

Tak więc zaczyna po mału wyglądać w rzeczywistości:

Niestety, śruby napędowe będą 10x2, ponieważ dostałem dwie sztuki po 1m wraz z dwoma nakrętkami od kumpla za czteropak. Niestety nakrętki nie są z kołnierzem i wyglądają tak:

To stoczenie i nagwintowanie pod śruby m3 robiłem sam aby zrobić z nich nakrętkę bezluzową. Jednak zbrakło mi pomysłu jak tą drugą nakrętkę zblokować aby się nie obracała względem pierwszej. No i muszę jakąś inną sprężynę poszukać, bo ta jest bardzo twarda.
Tak więc mam nadzieję, że coś z tego będzie. No i dalej podstawa, to ruchoma brama, bo tak jak pisałem, frezarka taka z ruchomą bramą bardzo mi się podoba.
Ps.
Pisałem, że konstrukcja będzie z płyt meblowych, bo mam trochę takich ale miałem kawałek blachy aluminiowej 5mm, więc wykorzystałem ją do budowy osi Z.
Po za tym ta blacha to coś jak duraluminium, bo jak się ją próbuje zgiąć, to po lekkim ugięciu pęka. Jest dosyć twarda.