Witam serdecznie kolegów - kilka dni na forum oraz kilka długich telefonów od P.Mariusza (do_mario) z okolic Krakowa, od którego nawet otrzymałem instrukcję po polsku, uświadomiły mi jak naprawdę będzie wyglądała praca na tej maszynie. Mój system pracy wygląda tak: Programista, operator drutówki chińskiej, drążarki wgłębnej Ingersoll, rysunki 2D na 3 lasery Bystronica, Giętarka hydrauliczna CNC Soco, wykrawarka hydrauliczna Trumph oraz wiertarka współrzędnościowa i czeka mnie uruchomienie frezarki Micron. Do tego odbieram e-maile z zamówieniami na lasery i nie tylko, oraz zajmuje się wyceną poszczególnych elementów dla szefa. Projektuję też 2D,3D oraz step na frezarki w Inventorze.
Po kilku dniach spędzonych chwilami przy Charmilles stwierdziłem/dowiedziałem się że to nie będzie "podejdź,wczytaj,ustaw,puść,zapomnij" a takiej maszyny się spodziewałem - po długiej naradzie z szefem stwierdziliśmy że sprzedamy tą maszynę dalej a w to miejsce zakupimy 3 nowe maszyny z chin. Drążarkę drutową, wgłębną oraz przebijarkę. Maszyny muszą być dla mnie intuicyjne w obsłudze.
Wszystkim kolegom którzy mi tutaj pomogli naświetlić temat serdecznie dziękuję za pomoc oraz pozdrawiam P.Mariusza

Ewentualnie jeśli ktoś ma namiary na chińskie maszyny tego typu które się "sprawdziły" to proszę o kontakt na PW.
Pozdrawiam Darek.