jak wyfrezować wypełnienie
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
jak wyfrezować wypełnienie
Witam. Jestem początkującym użytkownikem małej frezarki zbudowanej na bazie sterownika smc4d firmy boenigk-electronics - soft to cncgraf ver 4.09. Mam problem z wypełnieniem obiektu. Wypełniam obiekt w Corelu a nastenie po zapisaniu w pliku *.plt wypełnienie znika i zostają same kontury. Co robic?
Z góry dziękuję za szybką odpowiedź.
Z góry dziękuję za szybką odpowiedź.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
w corelu jest taka opcja jak zapisujesz do pliku plt w zaawansowane tam jest cos takiego jak symulowanie wypelnienia : i to nazywa sie kreskowanie lub linie rownolegle.
Nauczycielem wszystkiego jest praktyka.
www.galerianastrojow.pl
www.galerianastrojow.pl
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
W Corelu można przygotować ścieżki do frezowania wypełnienia
metodą ręczną. Korzystając z narzędzia "obrys" generujemy ścieżkę
wewnętrzną. Przygotowujemy grupę równoległych linii,
narzędziem "kształtowanie" generujemy część wspólną
ze ścieżką wewnętrzną. U mnie trwało może 1min.
Eksport i frezowanie....
metodą ręczną. Korzystając z narzędzia "obrys" generujemy ścieżkę
wewnętrzną. Przygotowujemy grupę równoległych linii,
narzędziem "kształtowanie" generujemy część wspólną
ze ścieżką wewnętrzną. U mnie trwało może 1min.
Eksport i frezowanie....
- Załączniki
-
- 1.jpg (63.57 KiB) Przejrzano 5432 razy
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
http://www.lynxsft.com.pl/educad/eduCAD25.exe W demie tego programu mozesz wyprobowac font jedno liniowy
Nauczycielem wszystkiego jest praktyka.
www.galerianastrojow.pl
www.galerianastrojow.pl
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Re: jak wyfrezować wypełnienie
Witam, jestem.tu nowa i dopiero zaczynam przygode z cnc. Natknelam sie na taki problem-mam projekt w Inkscapie i chcialabym wyfrezowac wypelnienie w np.kwadracie a frezarka wycina jedynie kontur. Czy ktos moglby mi pomoc?
-
@Lejla
Witamy nową koleżankę na forum.
Jakim oprogramowaniem dysponujesz ?
Jeśli odpowiesz, to łatwiej będzie można Ci pomóc.
Tak czy siak, żeby uzyskać to co chcesz, to powinnaś skorzystać z obróbki o nazwie "wybieranie obszaru" albo "czyszczenie obszaru" , albo "frezowanie kieszeni" ...... różnie to się nazywa w zależności od oprogramowania (CAM) .
Natomiast jeśli masz tylko Inkscape, to też można to zrobić, ale trzeba odpowiednio przygotować rysunek, a dla początkującego nie jest to łatwe, a dla zaawansowanych może jest i łatwe, ale ..... strasznie upierdliwe i nużące, więc jeśli masz tylko Inkscape + jesteś początkująca, to będzie Ci ciężko cokolwiek sensownego zrobić, dlatego (moim zdaniem) powinnaś się zaopatrzyć w jakiegoś CAM-a i wtedy będzie zdecydowanie łatwiej, szybciej i dokładniej.
Witamy nową koleżankę na forum.
Jakim oprogramowaniem dysponujesz ?
Jeśli odpowiesz, to łatwiej będzie można Ci pomóc.
Tak czy siak, żeby uzyskać to co chcesz, to powinnaś skorzystać z obróbki o nazwie "wybieranie obszaru" albo "czyszczenie obszaru" , albo "frezowanie kieszeni" ...... różnie to się nazywa w zależności od oprogramowania (CAM) .
Natomiast jeśli masz tylko Inkscape, to też można to zrobić, ale trzeba odpowiednio przygotować rysunek, a dla początkującego nie jest to łatwe, a dla zaawansowanych może jest i łatwe, ale ..... strasznie upierdliwe i nużące, więc jeśli masz tylko Inkscape + jesteś początkująca, to będzie Ci ciężko cokolwiek sensownego zrobić, dlatego (moim zdaniem) powinnaś się zaopatrzyć w jakiegoś CAM-a i wtedy będzie zdecydowanie łatwiej, szybciej i dokładniej.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Dzień dobry,
Mierzę się z tym samym problemem grawerowania wypełnienia (wybieranie): chciałabym osiągnąć bardzo gładkie dno po wybieraniu. Zastanawiam się nad parametrami oraz narzędziem.
Na ten moment udaje mi się osiągnąć lustrzane dna graweru linią (profil) frezami 0,4 i 0,5 oraz 2mm (mam tak opracowane parametry), czoło płaskie rybi ogon, 2 pióra, węglik spiekany. Próbuję przy podobnych parametrach robić wybieranie i wychodzi nie za dobrze. Ustawiałam nakładanie na 20% i 50% i 70% - nie widzę większej różnicy w efekcie - za to widać ewidentnie przejścia frezu - to na zdjęciu ma nakładanie 50% (naddatek 0). Czy komuś udało się kiedyś osiągnąć efekt lustra na płaszczyźnie? Będę wdzięczna za podzielenie się wiedzą!
Zdjęcie:
https://drive.google.com/file/d/1pJwbZp ... sp=sharing
Mierzę się z tym samym problemem grawerowania wypełnienia (wybieranie): chciałabym osiągnąć bardzo gładkie dno po wybieraniu. Zastanawiam się nad parametrami oraz narzędziem.
Na ten moment udaje mi się osiągnąć lustrzane dna graweru linią (profil) frezami 0,4 i 0,5 oraz 2mm (mam tak opracowane parametry), czoło płaskie rybi ogon, 2 pióra, węglik spiekany. Próbuję przy podobnych parametrach robić wybieranie i wychodzi nie za dobrze. Ustawiałam nakładanie na 20% i 50% i 70% - nie widzę większej różnicy w efekcie - za to widać ewidentnie przejścia frezu - to na zdjęciu ma nakładanie 50% (naddatek 0). Czy komuś udało się kiedyś osiągnąć efekt lustra na płaszczyźnie? Będę wdzięczna za podzielenie się wiedzą!
Zdjęcie:
https://drive.google.com/file/d/1pJwbZp ... sp=sharing
-
Koleżanko, efekt lustra jest jak najbardziej do osiągnięcia, ale ...... wszystko zależy od narzędzi, czyli ich geometrii i doboru parametrów.sonia_sonia pisze: ↑23 lis 2018, 08:50Czy komuś udało się kiedyś osiągnąć efekt lustra na płaszczyźnie? Będę wdzięczna za podzielenie się wiedzą!
Tak więc da się i co więcej, prawie każdym narzędziem, ale ..... może się okazać, że żeby osiągnąć efekt lustra, maszyna będzie musiała pracować bez przerwy np. przez tydzień.
Tylko Ty wiesz co chcesz frezować, w jakim materiale i jakie masz narzędzia, więc nikt Ci tu nie poda gotowej recepty.