taśmowa czy tarczowa (przecinarka do metalu)

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
arturb
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 10

Post napisał: arturb » 13 lut 2008, 09:15

Właśnie dzięki uprzejmości firmy DEDRA otrzymałem pdf'a instrukcji po polsku (nie było przy pile), w związku z czym pewnie znajdę kilka odpowiedzi na moje pytania :)

Tagi:

ARGUS
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: ARGUS » 13 lut 2008, 09:22

Naciąg taśmy i kąt koła musisz dobrać "na oko"
u mnie poza tym że cieła krzywo
wszystko było oki
a fabryczna rtaśma jeszcze tnie :-)
jak wyczaisz co to za olej to daj cynk
Mi sie też "ulało troszkę " :-)

Lukardi
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Post napisał: Lukardi » 18 lut 2008, 22:50

Witam Wszystkich

Czytając Państwa odpowiedzi i maja na uwadze główny temat z mojego kilku letniego doświadczenia Uważam ze jednak przecinatka taśmowa jest bardziej KORZYSTNĄ formą cięcia wielorakich materiałów. Głównym powodem do mojej sugesti jest to ze przecinarka taśmow jest bardziej wydajniejsza od tarczówki pod wzledem cięcia materiałów w tzw. pakietach. Główną wadą takich przecinatek (Oczywiście niektórych) jest brak sztywności ramienia przecinarki i zły dobór pił taśowych.

Awatar użytkownika

Autor tematu
arturb

Post napisał: arturb » 19 lut 2008, 21:04

Właśnie założyłem przysłaną z TnijTanio piłę. Po ustawieniu teraz da się ciąć! Nie wiem,czy szybkość cięcia jest normą w tego typu konstrukcji, ale 30s na przecięcie pręta zbrojeniowego 8mm to nie jest mistrzostwo świata, ale nie prędkość była tu wyznacznikiem ;). Pomimo mocnego już "przekoszenia" koła odbierającego to piła na kole napędowym nie dochodzi do grzbietu koła. Czy ktoś wie, co można jeszcze ustawić by to poprawić?
Jeszcze jedna sprawa, a mianowicie piła "pływa" tzn. w czasie ruchu posuwistego oddala się i przybliża do prowadnic, co daje efekt nierównomiernego docisku piły do materiału, a "bicie" kół nie jest aż tak duże jak duży jest ten skok który ma ok 3mm.

Jeszcze jeden argument dla tych którzy zastanawialiby się na wyborem technologi przecinarki: Mając taśmówkę można zbudować tarczówkę, a z samą tarczówką taśmówki nie zbudujesz :mrgreen:

numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: numerek » 19 lut 2008, 21:32

kupiłem taśmówkę DEDRA z castoramy raczej dla celów amatorskich i nie do ciężkiej pracy
fakt trzeba było ją podokręcac i wogóle poustawiać aby cięła prosto

po jakimś pół roku dostałem zlecenie na budowę bardzo dużych konstrukcji z nierdzewki i jako że była już piła to cieliśmy na niej wszystko co trzeba
głownie profile cienkościenne jak mówiłem nierdzewka
piła wykonała żeby nie skłamac tysiące cięć
zajechaliśmy 4 taśmy bimetalowe i .........
żyje tnie dalej i ma się dobrze nie kosi kątów
jak kto spawał nierdzewkę to wie jak ważne są kąty i szczeliny -nierdzewka nie wybacza zbyt dużych szczelin przy spawaniu :)

ja wydałem około 700 zł i jestem bardzo zadowolony bo zastanawiałem się na kupnem piły za 4000 ale dałem sobie spokój

więc argument że nie nadaje się do niczego więcej jak masterkowanie jest chybiony totalnie !

to jest maszyna dla majsterkowiczów ale nadaje się do produkcji

Lukardi

Post napisał: Lukardi » 19 lut 2008, 22:18

Witam

Chciałbym zaznaczyć że piła która urzywa kolega "arturb' moze byc delikatnie za miekka :?: Dlaczego??? Piła bimetalowa skałada sie z dwóch części ze stali szybkotnącej (czyli M42 która posiada zawartość 8% kobaltu) i ze stali sprężynowej (czyli korpusu) za którą odpowiada sztywność taśmy(aby piła nie ukosowała czyli nie cieła na tzw.KIEŁBASE) może trzeba by było zastosować delikatnie twartszą taśme.Drugą sprawą jest że prowadnice które powodują skręcenie taśmy pod kąt 90 stopniowiny btć jak najbliżej ciętego materiału .Co powoduje że piła między jedną a drugą prowadnicą powinna bys sztywna.

Co chodzi do prętkości taśmy przy prętach 8 mm bez problemu możemy cięć na drugim biegu(oczywiście jak przecinarka Go posiada, Chcialbym również zauwazyć zę przcinarki małe na 230 V posiadaja pretkość taśmy 75 m/min czyli 2 bieg)

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 19 lut 2008, 22:22

Te piły są proste jak świński ogon i teoretycznie nie ma się tam co zepsuć, ale teoretycznie. W mojej po przecięciu dwóch tulei z bązu fi 90 szlag trafił przekładnie ślimakową(zniknęły zęby na ślimacznicy). Dorobiłem nową i teraz śmiga i nie ma problemu. Najpoważniejszą wadą wszystkich "skośnych" maszynek jest niedbalstwo w produkcji i kupując ją trzeba mieć odrobinę szczęścia. Przypomina mi to lata 80 i kupowanie nowego 126p-też trzeba było mieć szczęście :razz: Ja zawsze to traktuję jako zestaw do samodzielnego montażu.

Awatar użytkownika

Autor tematu
arturb

Post napisał: arturb » 19 lut 2008, 22:25

Lukardi pisze:...Drugą sprawą jest że prowadnice które powodują skręcenie taśmy pod kąt 90 stopniowiny btć jak najbliżej ciętego materiału .Co powoduje że piła między jedną a drugą prowadnicą powinna bys sztywna.
Zdaję sobie sprawę, że ustawienie prowadnic jak najbliżej materiału zmniejsza długość "wolnej" pił co daje większą kontrolę nad brzeszczotem, ale ta piła "pływa" góra-dół bez obciążenia, czyli w sytuacji w której położenie prowadnic nie ma znaczenia, bo piła nie tnie tylko chodzi "na sucho".

Obawiam się, że nierówny nacisk w trakcie cięcia spowoduje zużycie taśmy w tym miejscu w którym bardziej dociska, a w pozostałych będzie niezużyta (o ile są to ciągle te same miejsca czego nie sprawdziłem).

Lukardi

Post napisał: Lukardi » 19 lut 2008, 22:34

Arturb

czym.... wystepuje u Ciebie tzw."szuranie'wydawanie przec piłe dzwięków jak znajduje sie piła w materiale.Oczywiście jak przecinasz elementy pełne. Jeśli tak to przyczyna może być za drąbna podziałka .dlaczego tak sądze bo wiór który powstaje przy skrawaniu nie mieści sie w przestrzeń między zębą i sie zakleja co powoduje unoszenie się piły w danym odcinku góra/dół

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 19 lut 2008, 22:45

to pływa Ci na "sucho" czy w trakcie cięcia? W trakcie cięcia brzeszczot opiera się o łożysko w prowadnicy i nie ma prawa pływać a bez obciążenia to sobie może.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”