Mysle ze Kowal pytal o rozstaw wozkow, bo tego dotyczyl fragment cytowany z mojego postu. I gdzie sie kolega naczytal farmazonow ze
Przy zerowym luzie lub wręcz napięciu wózka tocznego brak jest możliwości wystapienia zjawiska "kątowania" detalu?
Mamy tu kilku ludzi z Politechniki, proponuje popytac ich na temat
Naprezen Kontaktowych oraz
teorii Hertza- wyjasni to sprawe "katowania" samych wozkow. Katowania detalu na 4 wozkach raczej nie trzeba wyjasniac- kazdy kto budowal tu ruchoma brame tego doswiadczyl i moze koledze opisac.
"Przy prowadnicach tocznych nieporozumieniem jest mówienie o jakiejkolwiek proporcji - oczywiście w aspekcie dokładności prowadzenia." Wrecz przeciwnie. Im wiekszy rozstaw wozkow w stosunku do rozstawu prowadnic tym plynniejsza praca systemu i mniejsze szanse na "katowanie" elementu. Im wieksza predkosc tym wiekszy zalecany rozstaw. Do tego bledy na szynach- zadna szyna nie jest idealna. Im wiekszy rozstaw wozkow i wieksza ilosc wozkow tym wieksze usrednianie bledu szyny. Zwracam uwage ze nie mowimy o maszynach domowej roboty tylko o zawodowych obrabiarkach CNC.
Lozyska montuje sie 1:1 (popularny "kwadrat") w celu zminimalizowania "katowania" elementu. Zminimalizowania, bo zlikwidowac sie go w tym ukladzie nie da. Stad stwierdzenie:
gwarantuje stabilnosc systemu jedynie przy niewielkich silach skrawania.
3:1 jest uznawany za oferujacy najwieksza sztywnosc, 1.6:1 jest zalecany do ciasnych konstrukcji gdzie nie ma miejsca na inne rozwiazanie, 1:1 jest uznawany za minimum. Ponizej 1:1 smialo mozna napedzac dwoma srubami. Przynajmniej mnie nigdy nie przyszloby do glowy napedzanie jedna sruba i oczekiwanie precyzyjnej obrobki czegokolwiek powyzej deski debowej. A i to tylko przy niewielkich predkosciach.
Mit maszyny z ruchoma brama zajmujacej "mniej" miejsca niz maszyna z ruchomym stolem jest dokladnie tym- mitem. Albo maszyna bedzie miala ta sama dlugosc co maszyna z ruchomym stolem albo bedzie napedzana z dwoch stron, inaczej nie ma mowy nawet o zblizonej sztywnosci.
Czy kolega Kowal potrzebuje 3:1? Oczywiscie ze nie. Jest mala szansa ze bedzie mial wystarczajaco sztywny korpus zeby zrobilo to roznice. Nawet 1:1 bedzie problemem bo rama i budzet pewnie nie pozwoli. Ja to jak najbardziej rozumiem i nie mam nic przeciwko temu. Jestem za uzywaniem prostych i najtanszych rozwiazan bo tez jestem tylko hobbysta i wiem co to znaczy ograniczony budzet. Przy montazu ponizej 1:1 wystapia ograniczenia predkosci obrobki i twardosci materialow jakie bedzie mozna obrabiac ale da sie z tym zyc, jak mniemam. Mozna uzyc lozyska wyzszej klasy, z duzym napieciem wstepnym, opcji jest wiele. Kazdy z producentow maszyn stosuje jakis trick bo nie sposob 3 krotnie poszerzac korpus tylko z powodu lozysk. Czasami taniej jest po prostu zastosowac dwa napedy.
Na stronie 10 jest cytat z broszury Mori Seiki, gdzie oprocz lozyska w kwardat stosuje sie rowniez dwa napedy. Jesli jednosrubowy naped kulowy nie jest umieszczony blisko srodka ciezkosci powstaje chwilowy moment skrecajacy- siły reakcji w prowadnicach z jednej strony sprawiają, że element porusza się w linii prostej, z drugiej wprowadzają drgania. Stad dwa napedy.
Po drugie Kowal nie buduje frezarki do metalu za pol miliona PLN. W takich maszynach te rzeczy powinny byc dogladane i zapewniam kolege ze sa dogladane i to bardzo dokladnie. Oto przyklad obliczen "katowania" elementu w maszynie za ponad pol miliona PLN:
modelowanie elementu na 6 wozkach:
obliczenia stanu przemieszczen:
arkusz kalkulacyjny z odksztalceniami, na szaro zaznaczone "katowanie" elementu w N/um w zaleznosci od srednicy i rodzaju lozysk:
Element modelowany jest razem ze sruba napedowa.
* * *
Adalber, ta krzywizna Ziemi jest w dalszym ciagu nie wyjasniona (ucieszylem sie jak zobaczylem post bo myslalem ze dane beda korzystniejsze niz te ktore podalem, jednak nie). Podany link zawiera obliczenia dla 16km tunelu i wynik jest 5m. Czyli 1mm na 3.2m. Moj 6 metrowy stol mialby blad blisko 2mm a nie 0.75mm jak podalem.
Inny link z wyszukiwarki (poradnik instalatora WLAN) podaje krzywizne Ziemi 1m dla 5km. Czyli 1mm na 5m. Co zrodlo to inne informacje.
Jednak nawet przy 2mm na 6m nie jest to taki zly wynik- malo kto bylby w stanie zrobic 6 metrowa rame i wyfrezowac ja do 2mm bez zaciagania pieciocyfrowej pozyczki bankowej.