Przyszłość kierunku Mechanika i budowa maszyn a rozwój branży motoryzacyjnej w kierunku samochodów elektrycznych
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Re: Przyszłość kierunku Mechanika i budowa maszyn a rozwój branży motoryzacyjnej w kierunku samochodów elektrycznych
ile teraz dobra żarówka led kosztuje 10zł? mieszkam 4 lata w moim domu i jeszcze żadnej żarówki nie wymieniłem, dobra w ogrodzie ale tego liczył nie będę.
Wydasz 100? na kilkanaście lat, coś tam zaoszczędzisz na prądzie ale wiesz ile natura zaoszczędzi? (można zakładać że każdy led to oszczędność 80-90%!) wyobrażasz sobie w ogóle ile żarówek świeci się codziennie na świecie?
Wydasz 100? na kilkanaście lat, coś tam zaoszczędzisz na prądzie ale wiesz ile natura zaoszczędzi? (można zakładać że każdy led to oszczędność 80-90%!) wyobrażasz sobie w ogóle ile żarówek świeci się codziennie na świecie?
I don't like principles, I prefer prejudices
-
- Posty w temacie: 41
Re: Przyszłość kierunku Mechanika i budowa maszyn a rozwój branży motoryzacyjnej w kierunku samochodów elektrycznych
Sam też używam głównie LED (nie wszędzie się sprawdzają). Chodziło mi tylko o to że żarówka LED nie kosztuje 2zł za 60W a raczej 15zł. A i zużycie energii nie jest mniejsze 10 razy ale z 5 razy.
-
gdzie się led nie sprawdza?, mam w całym domu to mi powiedz proszę gdzie się nie sprawdza? jak masz oświetlenie dobrze zaprojektowane to problemu nie będzie, zresztą ledów jest kilkanaście rodzai (np: SMD, COB) i gadanie że led ble bo światło zimne i tylko punktowe to mitologia.
Niech kosztuje i 15 zł podczas kilku lat użytkowania zwróci się kilkukrotnie.
Dobry led 9w świeci dużo lepiej niż stara 60w żarówka także jak to się ma do zużycia 5 razy mniejszego według Ciebie?. Już kiedyś Tobie napisałem, dziwną masz matematykę kolego.
Niech kosztuje i 15 zł podczas kilku lat użytkowania zwróci się kilkukrotnie.
Dobry led 9w świeci dużo lepiej niż stara 60w żarówka także jak to się ma do zużycia 5 razy mniejszego według Ciebie?. Już kiedyś Tobie napisałem, dziwną masz matematykę kolego.
-
Przy:
- maszynach - efekt stroboskopowy
- sprzęcie radiowym i częstotliwościowym - szarpanie siecią
- miejscach wymagających konkretnego oświetlenia - nieodpowiednia charakterystyka barwowa (nie chodzi o barwę światła zimna czy ciepłą, ale tutaj akurat zrobili ostatnio spore postępy)
Są oczywiście LED bez tych wad, ale kosztują dużooo więcej niż 10zł. A te opisane przez ciebie SMD to sobie poczytaj co znaczy SMD w google
- maszynach - efekt stroboskopowy
- sprzęcie radiowym i częstotliwościowym - szarpanie siecią
- miejscach wymagających konkretnego oświetlenia - nieodpowiednia charakterystyka barwowa (nie chodzi o barwę światła zimna czy ciepłą, ale tutaj akurat zrobili ostatnio spore postępy)
Są oczywiście LED bez tych wad, ale kosztują dużooo więcej niż 10zł. A te opisane przez ciebie SMD to sobie poczytaj co znaczy SMD w google

-
czytanie Tobie zostawię, może coś ciekawego nam przepiszesz
mi chodziło bardziej o to że ledów jest kilka rodzai i można pod większość zastosowań dobrać, a smd, cob to tylko przykłady.
Twoje przykłady nie możliwości zastosowania oświetlenia led są o kant du**.
Chyba koniec naszej "dyskusji", temat wyczerpany.

mi chodziło bardziej o to że ledów jest kilka rodzai i można pod większość zastosowań dobrać, a smd, cob to tylko przykłady.
Twoje przykłady nie możliwości zastosowania oświetlenia led są o kant du**.
Chyba koniec naszej "dyskusji", temat wyczerpany.
-
- Posty w temacie: 10
dance1 pisze:czytanie Tobie zostawię, może coś ciekawego nam przepiszesz
Z czytaniem też ten jegomość ma problemy bo silnik który ma skrót BLDC u niego jest BLCD.

Najlepsze w tym wszystkim jest to że ewidentnie nie ma o czymś pojęcia ale uparcie wmawia czy raczej tylko próbuje wmówić że się na czymś zna.

strikexp pisze:Gdybyś nie próbował być mądry w tematach w których do końca się nie orientujesz, to byś się nie ośmieszał. Akurat zdążyłem wytknąć Ci twoją niewiedzę w tamtym temacie więc kiepsko bo tutaj będzie drugi raz.
Otóż nie, silników BLCD nie stosuje się w rowerkach ponieważ są drogie. To już trzeba mieć fanaberię że ma być BLCD, szczególnie że tani może mieć podobną żywotność co szczotkowy...
A w pojazdach... rozumiem w samochodach? Stosuje się raczej silniki asynchroniczne z powodu ich żywotności i łatwości sterowania przy takim budżecie.
A dlaczego nie BLCD w samochodach? Raz że drożej wychodzi, w końcu podobna elektronika co w falowniku ale dodatkowo magnesy(za***iście drogie sprawdź sam, cena rośnie wykładniczo z wielkością). A dwa że magnesy tracą swoje właściwości, z czasem. Więc taki samochód traciłby kilka procent mocy rocznieKuriozalna sytuacja
Silników BLCD używa się tam gdzie moce są małe (tania elektronika) a czas użytkowania wynosi kilka lat. Wiec jest masowo wykorzystywany w przemyśle, komputerach itd ale nie w samochodach i dużych maszynach.
-
Często też piszę nei, co z tego co widzę jest dość popularną przypadłością programistów 

-
IMPULS3
czytałem,czytałem i prawdę pisząc włos mi się jeżył, nie uważam siebie za wielkiego znawcę elektryki ale za jej wielkiego miłośnika, pasjonata (od Tesli się zaczęło
, wynalazcy, nie samochodu), żal się chwilami robi że ktoś te bzdury kiedyś przeczyta.
Najbardziej "trafione" było zalinkowanie badziew silnika na Twojego velofast-a.
Aaa tam, nieraz szkoda pisać.
czytałem,czytałem i prawdę pisząc włos mi się jeżył, nie uważam siebie za wielkiego znawcę elektryki ale za jej wielkiego miłośnika, pasjonata (od Tesli się zaczęło

Najbardziej "trafione" było zalinkowanie badziew silnika na Twojego velofast-a.
Aaa tam, nieraz szkoda pisać.
-
Sęk w tym że silnik szczotkowy niszczy się szybciej, a właściwie jego komutator.
W droższych samochodach też nie używa się takich samych materiałów jak w tanich... I nei jest to spowodowane ceną ale jakością podstawowych komponentów.
W droższych samochodach też nie używa się takich samych materiałów jak w tanich... I nei jest to spowodowane ceną ale jakością podstawowych komponentów.
-
- Posty w temacie: 19
1 - We wszystkich maszynach, jakie zostały ostatnio zakupione do firmy, w której pracuję, jeśli jest oświetlenie robocze, to jest realizowane w technologii LED.
2 - mógłbyś rozwinąć temat? Czy podświetlenie LED telewizorów (sprzęt jak najbardziej radiowy) szarpie siecią. Podobne podświetlenie LED występuje też w każdym radiu, jakie mam w domu, a w wielu miejscach zauważyłem małe diody LED jako lampki kontrolne. Ale taki telewizor 65 cali, to mocno szarpie siecią, czy słabo, bo nie wiem, zniekształceń nie widzę.
3 - No tak, pojawiły się reflektory LED dla fotografów. Jedno z wielu miejsc, gdzie można to zobaczyć: http://fsfoto.pl/index.php/cat/c79_Oswietlenie-LED.html pewnie zdjęcia wychodzą z tego kiepskie i z przebarwieniami? Ciekawe, czy fotografowie o tym nie wiedzą.
Ech, ja w domu mam dwie żarówki na szczęście. W piwnicy, bo mi się ich wymienić nie chce, póki się nie spaliły.