Przyszłość kierunku Mechanika i budowa maszyn a rozwój branży motoryzacyjnej w kierunku samochodów elektrycznych

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Re: Przyszłość kierunku Mechanika i budowa maszyn a rozwój branży motoryzacyjnej w kierunku samochodów elektrycznych

Post napisał: dance1 » 29 wrz 2018, 13:08

ile teraz dobra żarówka led kosztuje 10zł? mieszkam 4 lata w moim domu i jeszcze żadnej żarówki nie wymieniłem, dobra w ogrodzie ale tego liczył nie będę.
Wydasz 100? na kilkanaście lat, coś tam zaoszczędzisz na prądzie ale wiesz ile natura zaoszczędzi? (można zakładać że każdy led to oszczędność 80-90%!) wyobrażasz sobie w ogóle ile żarówek świeci się codziennie na świecie?

I don't like principles, I prefer prejudices

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 41

Re: Przyszłość kierunku Mechanika i budowa maszyn a rozwój branży motoryzacyjnej w kierunku samochodów elektrycznych

Post napisał: strikexp » 29 wrz 2018, 13:43

Sam też używam głównie LED (nie wszędzie się sprawdzają). Chodziło mi tylko o to że żarówka LED nie kosztuje 2zł za 60W a raczej 15zł. A i zużycie energii nie jest mniejsze 10 razy ale z 5 razy.

dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: dance1 » 29 wrz 2018, 14:20

gdzie się led nie sprawdza?, mam w całym domu to mi powiedz proszę gdzie się nie sprawdza? jak masz oświetlenie dobrze zaprojektowane to problemu nie będzie, zresztą ledów jest kilkanaście rodzai (np: SMD, COB) i gadanie że led ble bo światło zimne i tylko punktowe to mitologia.
Niech kosztuje i 15 zł podczas kilku lat użytkowania zwróci się kilkukrotnie.
Dobry led 9w świeci dużo lepiej niż stara 60w żarówka także jak to się ma do zużycia 5 razy mniejszego według Ciebie?. Już kiedyś Tobie napisałem, dziwną masz matematykę kolego.

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 29 wrz 2018, 15:31

Przy:
- maszynach - efekt stroboskopowy
- sprzęcie radiowym i częstotliwościowym - szarpanie siecią
- miejscach wymagających konkretnego oświetlenia - nieodpowiednia charakterystyka barwowa (nie chodzi o barwę światła zimna czy ciepłą, ale tutaj akurat zrobili ostatnio spore postępy)
Są oczywiście LED bez tych wad, ale kosztują dużooo więcej niż 10zł. A te opisane przez ciebie SMD to sobie poczytaj co znaczy SMD w google ;)

dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: dance1 » 29 wrz 2018, 16:33

czytanie Tobie zostawię, może coś ciekawego nam przepiszesz :lol:
mi chodziło bardziej o to że ledów jest kilka rodzai i można pod większość zastosowań dobrać, a smd, cob to tylko przykłady.
Twoje przykłady nie możliwości zastosowania oświetlenia led są o kant du**.
Chyba koniec naszej "dyskusji", temat wyczerpany.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: IMPULS3 » 29 wrz 2018, 16:59

dance1 pisze:czytanie Tobie zostawię, może coś ciekawego nam przepiszesz :lol:

Z czytaniem też ten jegomość ma problemy bo silnik który ma skrót BLDC u niego jest BLCD. :P
Najlepsze w tym wszystkim jest to że ewidentnie nie ma o czymś pojęcia ale uparcie wmawia czy raczej tylko próbuje wmówić że się na czymś zna. :) Chęci do pomocy to on może i ma tylko że wiedzy brakuje że aż często kłuje w oczy jak to się czyta. :P Zamiast po prostu zapytać i się dowiedzieć... Ot cały strikexp. :P
strikexp pisze:Gdybyś nie próbował być mądry w tematach w których do końca się nie orientujesz, to byś się nie ośmieszał. Akurat zdążyłem wytknąć Ci twoją niewiedzę w tamtym temacie więc kiepsko bo tutaj będzie drugi raz.
Otóż nie, silników BLCD nie stosuje się w rowerkach ponieważ są drogie. To już trzeba mieć fanaberię że ma być BLCD, szczególnie że tani może mieć podobną żywotność co szczotkowy...
A w pojazdach... rozumiem w samochodach? Stosuje się raczej silniki asynchroniczne z powodu ich żywotności i łatwości sterowania przy takim budżecie.
A dlaczego nie BLCD w samochodach? Raz że drożej wychodzi, w końcu podobna elektronika co w falowniku ale dodatkowo magnesy(za***iście drogie sprawdź sam, cena rośnie wykładniczo z wielkością). A dwa że magnesy tracą swoje właściwości, z czasem. Więc taki samochód traciłby kilka procent mocy rocznie :mrgreen: Kuriozalna sytuacja :mrgreen:
Silników BLCD używa się tam gdzie moce są małe (tania elektronika) a czas użytkowania wynosi kilka lat. Wiec jest masowo wykorzystywany w przemyśle, komputerach itd ale nie w samochodach i dużych maszynach.

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 29 wrz 2018, 17:40

Często też piszę nei, co z tego co widzę jest dość popularną przypadłością programistów :wink:

dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: dance1 » 29 wrz 2018, 17:40

IMPULS3
czytałem,czytałem i prawdę pisząc włos mi się jeżył, nie uważam siebie za wielkiego znawcę elektryki ale za jej wielkiego miłośnika, pasjonata (od Tesli się zaczęło ;), wynalazcy, nie samochodu), żal się chwilami robi że ktoś te bzdury kiedyś przeczyta.
Najbardziej "trafione" było zalinkowanie badziew silnika na Twojego velofast-a.
Aaa tam, nieraz szkoda pisać.

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 29 wrz 2018, 18:16

Sęk w tym że silnik szczotkowy niszczy się szybciej, a właściwie jego komutator.
W droższych samochodach też nie używa się takich samych materiałów jak w tanich... I nei jest to spowodowane ceną ale jakością podstawowych komponentów.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19

Post napisał: jasiu... » 29 wrz 2018, 18:22

strikexp pisze:
29 wrz 2018, 15:31
Przy:
- maszynach - efekt stroboskopowy
- sprzęcie radiowym i częstotliwościowym - szarpanie siecią
- miejscach wymagających konkretnego oświetlenia - nieodpowiednia charakterystyka barwowa (nie chodzi o barwę światła zimna czy ciepłą,
1 - We wszystkich maszynach, jakie zostały ostatnio zakupione do firmy, w której pracuję, jeśli jest oświetlenie robocze, to jest realizowane w technologii LED.

2 - mógłbyś rozwinąć temat? Czy podświetlenie LED telewizorów (sprzęt jak najbardziej radiowy) szarpie siecią. Podobne podświetlenie LED występuje też w każdym radiu, jakie mam w domu, a w wielu miejscach zauważyłem małe diody LED jako lampki kontrolne. Ale taki telewizor 65 cali, to mocno szarpie siecią, czy słabo, bo nie wiem, zniekształceń nie widzę.

3 - No tak, pojawiły się reflektory LED dla fotografów. Jedno z wielu miejsc, gdzie można to zobaczyć: http://fsfoto.pl/index.php/cat/c79_Oswietlenie-LED.html pewnie zdjęcia wychodzą z tego kiepskie i z przebarwieniami? Ciekawe, czy fotografowie o tym nie wiedzą.

Ech, ja w domu mam dwie żarówki na szczęście. W piwnicy, bo mi się ich wymienić nie chce, póki się nie spaliły.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”