Modelowanie Krzywki Inventor
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 4
Modelowanie Krzywki Inventor
Witam, mam problem z utworzeniem wyciągnięcia złożonego w modelu. Stworzyłem w 3D szkic kształtu, który mnie interesuje, jednak nie mogę sobie poradzić z przekształceniem tego kształtu w bryłę. Ktoś zerknie? Zamieszczam rysunek podglądowy oraz plik .ipt z Inventora 2018. Pozdrawiam.

- Załączniki
-
- Okragla krzywka.rar
- (180.51 KiB) Pobrany 133 razy
-
Re: Modelowanie Krzywki Inventor
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tego modelu, w jaki sposób usunąć widoczne połączenie między dwoma powierzchniami tak, aby uzyskać 1 scaloną bryłę?

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
To tylko reprezentacja graficzna.
Jeśli ma to być gładkie to dla tych linii 3D tworzących kształt musisz dać wiązanie gładkości z podstawą.
Ewentualnie wiązanie styczności do podstawy z której się zaczynają co powinno być prostsze.
Pozdrawiam
Tomasz
PS. Inventor przejście między linią prostą a promieniem (nawet stycznym) po wyciągnięciu profilu zaznaczy właśnie taką linią na modelu.
Jeśli ma to być gładkie to dla tych linii 3D tworzących kształt musisz dać wiązanie gładkości z podstawą.
Ewentualnie wiązanie styczności do podstawy z której się zaczynają co powinno być prostsze.
Pozdrawiam
Tomasz
PS. Inventor przejście między linią prostą a promieniem (nawet stycznym) po wyciągnięciu profilu zaznaczy właśnie taką linią na modelu.
-
Rozumiem, dzięki za pomoc. Pytałem, ponieważ po wykonaniu elementu jest na nim w tym miejscu wyczuwalny próg, widocznie CAM ma problem z tym modelem po zaimportowaniu.

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Czyli ewidentnie musisz poprawić to przejście w modelu.
Na początku spróbuj może wykonać na tym fragmencie zwykłą opcję zaokrąglenia krawędzi.
Zobaczysz czy wynik cię zadowoli.
Pozdrawiam
Tomasz
Na początku spróbuj może wykonać na tym fragmencie zwykłą opcję zaokrąglenia krawędzi.
Zobaczysz czy wynik cię zadowoli.
Pozdrawiam
Tomasz