Czy da się toczyć CNC z dokładnością 10 mikronów?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Re: Czy da się toczyć CNC z dokładnością 10 mikronów?
To kup tajwanska maszynę a nie chińska. Oni robią o niebo lepsze maszyny. Polecam dowiedzieć się w tej folirmie z Gdańska jak bedzie cenowo. Mamy u nas w firmie 2 maszynki od nich i bardzo dobrze się sprawują. Robiłem a jich podobne tolerancje. Fakt że jednostkowe ale się da.
To czy da się toczyć z taką dokladnoscia to tez zależy od operatora
To czy da się toczyć z taką dokladnoscia to tez zależy od operatora
-
- Lider FORUM (min. 2000)
mag999 pisze:To czy da się toczyć z taką dokladnoscia to tez zależy od operatora
Napisałbym przede wszystkim od operatora, znam i takich co na bardzo dobrych maszynach ledwo w dychach się mieścili

ale znam i takiego co po mimo starej tokarki z "dziurą" w łożu wielu dokładnością zaskoczył.
I don't like principles, I prefer prejudices
-
dance1 pisze:Napisałbym przede wszystkim od operatora, znam i takich co na bardzo dobrych maszynach ledwo w dychach się mieścili
ale znam i takiego co po mimo starej tokarki z "dziurą" w łożu wielu dokładnością zaskoczył.
święta racja

sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Faktycznie ...... , jak takie ,, mercedesy" postawisz na hali , to sukces murowany.darexpl pisze: ↑06 wrz 2018, 23:40..... Chinki wyglądają nowocześnie a szykuję park maszynowy trochę pod publikę więc jest to dosyć istotne kryterium dla mnie.
Myślałem o czymś takim: https://www.cormak.pl/tokarka-uniwersal ... rodukt-551
....

P.s.
Swego czasu na SL-20 Haas toczyłem wałki z kwasiaka (serie po 100 -180 sztuk) w wymiarze ø ... z tolerancją - 0.02 / - 0.03mm
.... temat do ogarnięcia.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 4
No tak, znajomy pytał kolegi, który kupił chińską tokarkę CNC i mówi, że po roku to szrot i szkoda pieniędzy.
Czy moglibyście polecić nową tokarkę konwencjonalną nie chińską?
Czy moglibyście polecić nową tokarkę konwencjonalną nie chińską?
-
- Posty w temacie: 3
Nową? A ile razy ma być droższa od Chińczyka? Bo jeśli konwencjonalna, ja bym szukał jakiegoś Schaublina. A tak, one najczęściej pracowały w narzędziowniach, nie były zajeżdżone i dziś można znaleźć naprawdę porządny egzemplarz. Taki Schaublin Swiss 125 C jest też mały.
Bo nowa konwencjonalna mała, to raczej ciężko coś doradzić. Widziałem Basica KNUTHa, ale widziałem nowego, wrażenie na mnie zrobił dobre, imak szybkowymienny, odczyty, geometria w porządku, sporo da się ustawić. Nie wiem, ile sobie życzą za nie: https://www.knuth.de/de/zerspanen/drehen One nie są drogie, więc pewnie sporo w nich chińskiego, ale ci z knutha widać, że starają się przy odbiorze żeby od razu nie robić jej remontu. Mimo wszystko szukałbym schaublina.
Bo nowa konwencjonalna mała, to raczej ciężko coś doradzić. Widziałem Basica KNUTHa, ale widziałem nowego, wrażenie na mnie zrobił dobre, imak szybkowymienny, odczyty, geometria w porządku, sporo da się ustawić. Nie wiem, ile sobie życzą za nie: https://www.knuth.de/de/zerspanen/drehen One nie są drogie, więc pewnie sporo w nich chińskiego, ale ci z knutha widać, że starają się przy odbiorze żeby od razu nie robić jej remontu. Mimo wszystko szukałbym schaublina.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 4
Trochę poszperałem i generalnie szukam maszyny o wadze 1200-1500 kg, mm żeby miała swoją sztywność, długość łoża max 1000. I z nowych maszyn:
- ZMM BULGARIA model C400TM ok. 1550-1600 kg, przelot fi 52, bez falownika, odczyty cyfrowe - co najmniej 74 tyś zł netto
- Knuth Polska - model V-turn 410 - 1550 kg, przelot fi 52, falownik, odczyty cyfrowe - co najmniej 55 tyś zł netto
- Cormak - model 410x1000, 1590 kg, przelot fi 52, odczyty cyfrowe, bez falownika/ z falownikiem - 22/28,5 tyś netto
Także za cenę Bułgarki można mieć 3 Cormaki i jeszcze trochę zostanie. Za cenę Knutha można mieć dwa Cormaki. U Knuth Polska można negocjować na pewno.
- ZMM BULGARIA model C400TM ok. 1550-1600 kg, przelot fi 52, bez falownika, odczyty cyfrowe - co najmniej 74 tyś zł netto
- Knuth Polska - model V-turn 410 - 1550 kg, przelot fi 52, falownik, odczyty cyfrowe - co najmniej 55 tyś zł netto
- Cormak - model 410x1000, 1590 kg, przelot fi 52, odczyty cyfrowe, bez falownika/ z falownikiem - 22/28,5 tyś netto
Także za cenę Bułgarki można mieć 3 Cormaki i jeszcze trochę zostanie. Za cenę Knutha można mieć dwa Cormaki. U Knuth Polska można negocjować na pewno.