Co byś zrobił inaczej w swoim biznesie?

Do prowadzących swoją firmę

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15

Re: Co byś zrobił inaczej w swoim biznesie?

Post napisał: IMPULS3 » 15 wrz 2018, 16:04

strikexp pisze:Widziałem różne rzeczy, obrabiarki za milion, falowniki za kiladziesiąt tysięcy

A ja widziałem nawet powierzchnię Marsa i Księżyca. :) To co że tylko na zdjęciach. :P
strikexp pisze:Ale bądźmy szczerzy,

Nawet nie wiesz jak ja bym chciał abyś był. :)

Blady
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Blady » 15 wrz 2018, 18:35

Każdy ma swój sposób na prowadzenie biznesu. I właśnie o to tutaj chodzi. Gdyby był złoty środek każdy klepał by sprawdzone rozwiązanie i zarabiał. Ja nie zrobił bym inaczej nic, bo wierze że do tej pory lepiej lub gorzej sobie radzę. Patrzę na przód i mam perspektywy.
Profesjonalnie zajmuję się amatorstwem...

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 36
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 15 wrz 2018, 20:06

też mam sposob, pcham się w hydraulikę siłową i pomysły są, ale jeszcze pare maszyn cnc moge zrobić jakby coś ktoś. ja sie wywodze z rodziny rolniczej, i chociaz moja ferajna za Gierka poszła do miasta to moje pokolenie tęsknie patrzy za wsią i widzi nowe mozliwości. nadzieje są, może sie ziści, cholera wie.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: upadły_mnich » 16 wrz 2018, 13:39

Blady pisze:Każdy ma swój sposób na prowadzenie biznesu. I właśnie o to tutaj chodzi.

Dokładnie tak.
Pytanie zadałem koledze: dlaczego handlowiec w Niemczech zarabia więcej niż inżynier? Może dlatego, że ten drugi wie jak coś wyprodukować a ten pierwszy jak to sprzedać?
Miałem się rozpisać o moich błędach (dopiero 3 lata działalności) a ja się cieszę, że większych nie popełniłem. Np. wspólnicy (a potencjalnych miałem mnóstwo). Hasło brzmi: "licz na siebie" i dokładnie tak usłyszałem od takiego potencjalnego wspólnika jak w kieszeni miałem 600zł i to był cały mój kapitał a opłaty czekały. Dziś znów chciałby być wspólnikiem bo nie mam długów i coś tam zarabiam.
Moi dwaj kumple na spółkę zakupili 2 ule z pszczołami. Miód, ekologia i te sprawy. Po roku jeden się żali, że sam musi przy wszystkim chodzić. Po co na spółkę kupowaliście? Nie lepiej jakby każdy zapłacił za swoje? Byłaby jasna sytuacja.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

Blady
Posty w temacie: 3

Post napisał: Blady » 16 wrz 2018, 15:37

Taka prawda, że tak na prawdę nie ma dobrej rady jak prowadzić biznes czy tam jakich błędów nie popełniać. Nie myli się ten co nic nie robi, a prowadzenie firmy to tak na prawdę pasmo większych lub mniejszych porażek i sukcesów. Z tego jest jakaś średnia która daje nam końcowy wynik. I czy będziemy z tego zadowoleni czy nie, to też zależy od człowieka bo jedni chcą być od razu na szczycie a innemu wystarczy jak ma co zjeść dach nad głową i kilka groszy oszczędności... Życie każdy mierzy swoją miarą. Nie zapatrywać się na innych i patrzeć na siebie tak samo liczyć na siebie i tyle :)

O spółkach się nie wypowiem bo trzymam się z daleka od jakichkolwiek wspólników...
Profesjonalnie zajmuję się amatorstwem...

Autor tematu
JanŻelazny
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: JanŻelazny » 16 wrz 2018, 21:30

Kolega mój, mądry gość, twierdzi że póki co siedzi w produkcji, ale jak zarobi 1mln $ to rzuca to w diabły i rozgląda się za łatwiejszym biznesem.
Np. Zrobić Jakąś aplikację na telefon i zarobić 10mln.

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 29

Post napisał: strikexp » 17 wrz 2018, 12:33

Albo raczej utopić 1mln $ :D
Inwestycje w oprogramowanie daje duże zwroty, ale ma też niski współczynnik sukcesów finansowych. Mniej więcej 9 na 10 takich inwestycji nawet się nie zwraca. Kiedyś mój znajomy pochwalił się że utopił już na takie projekty 500 tyś zł. Ale kasa inwestorów to go nie boli.
Ja pracuję w IT, chcę uciekać do produkcji, chociaż powoli mi przechodzi :D Coś mi się zdaje że to takie narzekanie jak ktoś po prostu nie potrafi dobrze prowadzić danego biznesu. Trzeba trafić zarówno swoją branżę jak i konkretny dochodowy biznes. Jak widać niektórym się udało i nie narzekają.

Ale problem jest niemal zawsze jeden - sprzedaż. Jak możesz sprzedać po dobrym zysku to staje się opłacalne zatrudnianie ludzi i tylko skala decyduje o drodze do 1mln $.
I spółki są właśnie dlatego fajne że można dobrać 2 osoby o innych profitach. Ja tak teraz działam z wspólnikiem. on ogarnia zamówienia a ja je tylko wykonuje. Każdy ma swoją działkę z tego.

Autor tematu
JanŻelazny

Post napisał: JanŻelazny » 17 wrz 2018, 13:02

Tylko że jak wyjdzie Ci aplikacja i zarobisz 10mln to juz masz spokój z wszelkim zarabianiem do końca życia. Pozostaje dochód pasywny i klepanie murzenek po tyłkach w ciepłym kraju.

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 29

Post napisał: strikexp » 17 wrz 2018, 13:16

JanŻelazny pisze:
17 wrz 2018, 13:02
Pozostaje dochód pasywny
Nie ma czegoś takiego jak dochód pasywny. Mody się zmieniają, konkurencja nie śpi, nawet facebook odnotował po raz pierwszy spadek.
Póki jest sprzedaż to jest fajnie ale jak się zmniejsza to nagle zaczyna brakować. A jak coś raz zrobisz w IT to nie jest wieczne jak frezarka. Za jakiś czas (zawsze za szybko) trzeba wprowadzić modernizację albo kolejną wersję żeby zostać na rynku. A to jest kolejny 1mln $ bo IT kosztuje zdrowo...
I nagle się okazuje że te 10mln to tylko przychodu, a dochód wygląda znacznie skromniej i ryzyko ogromne.

Autor tematu
JanŻelazny

Post napisał: JanŻelazny » 17 wrz 2018, 17:28

Nje ma czegoś takiego jak dochód pasywny?
Co ty powiadasz.
Z wynajmu chociażby.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”