Haas hl-2 brak kodu m21 m22
Tokarka
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
Haas hl-2 brak kodu m21 m22
Cześć
Jak problem na tokarce haas. Podczas próby wywołania m21 czyli podparcia detalu koniem, wywala błąd brak kodu M...
Drugą sprawa to jak ustawiać konia w tej maszynie? Settingi znam 105 , 106 i 107. Jednak pierwszy raz mam konia na śrubie, bez pinoli hydraulicznej , którą to regulowalem siłę docisku. Czy na tej maszynie mogę ręcznie na jog dojechać do detalu bez ryzyka uszkodzenia śruby na ów koniu? Jak regulować siłę docisku ?
Pozdrawiam
Jak problem na tokarce haas. Podczas próby wywołania m21 czyli podparcia detalu koniem, wywala błąd brak kodu M...
Drugą sprawa to jak ustawiać konia w tej maszynie? Settingi znam 105 , 106 i 107. Jednak pierwszy raz mam konia na śrubie, bez pinoli hydraulicznej , którą to regulowalem siłę docisku. Czy na tej maszynie mogę ręcznie na jog dojechać do detalu bez ryzyka uszkodzenia śruby na ów koniu? Jak regulować siłę docisku ?
Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Re: Haas hl-2 brak kodu m21 m22
Może masz atrapę? konika? To co ja pamiętam to na Haas czy to jest konik ręczny czy automatyczny była zainstalowana pinola hydrauliczna. Spróbuj na klawiaturze wcisnąć przycisk <--TS i/lub TS-->bez pinoli hydraulicznej
Edit
Ile masz przy maszynie pedałów? Ile jest manometrów?
Kiedyś Haas SL10, Haas SL20, Haas SL30, Doosan LYNX220. Obecnie Haas SL20.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
Ts działa, os B jest na koniku.
Manometr jest jeden od uchwytu i pedał też jeden do uchwytu. Konik jest tylko na śrubie nie ma hydrauliki czyli pinoli ...jak w programie dam m21 to wywala błąd że nie ma takiego kodu M
Manometr jest jeden od uchwytu i pedał też jeden do uchwytu. Konik jest tylko na śrubie nie ma hydrauliki czyli pinoli ...jak w programie dam m21 to wywala błąd że nie ma takiego kodu M
-
Jakieś dziwne to wszystko masz. Piszesz, że TS działa, ale nie masz pinoli i docisku? zrób zdjęcia najlepiej. Tylko zanim wstawisz zdjęcie to otwórz je w paincie, kliknij zmień rozmiar, zaznacz wartość procentowa i wpisz 30, chyba że robisz jakimś starszym telefonem to zostaw takie jakie jest.
Jak masz konika na śrubie to musisz go jakoś blokować, poza tym M21/M22 to jest opcja płatna, jak nie masz manometru i pedału to tą opcję też nie będziesz miał włączoną.
Jak masz konika na śrubie to musisz go jakoś blokować, poza tym M21/M22 to jest opcja płatna, jak nie masz manometru i pedału to tą opcję też nie będziesz miał włączoną.
-
Możesz wybrać handjog + B aby sterować przesuwaniem? Jeśli tak to taki patent można wykorzystać. Ja tak robiłem na Doosan LYNX220. Kieł w przeciwwrzeciono, podjazd ręcznie, no może nie do końca:na ów koniu? Jak regulować siłę docisku ?
G00 B-400.;
M00;
Tutaj ręczny podjazd osią B na daną odległość, np. B-402.5, tylko najpierw włączałem, aby na monitorze mieć pogląd przeciążeń osi i doświadczalnie sobie wyznaczyłem jakie może być przeciążenie. Jak za duże to całą hydraulikę "wywalało" - alarm. I toczyłem.
Czyli jeśli masz pogląd przeciążeń osi i działają Ci podjazdy w G00 (chociaż nie koniecznie, ale dużo kręcenia) to możesz podpierać.
na koniec programu chyba tak:
M05;
G00 B0.; lub G00 B0. G28; - nie pamiętam
M30;
Kiedyś Haas SL10, Haas SL20, Haas SL30, Doosan LYNX220. Obecnie Haas SL20.
-
I jeszcze coś takiego.
Zdjęcie znalazłem na e-darmet.pl, ale nie widziałem by ktoś to cudo sprzedawał.
Zdjęcie znalazłem na e-darmet.pl, ale nie widziałem by ktoś to cudo sprzedawał.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Konik to opcja , której aktywacja normalnie wymaga kodu odblokowania .
Brak kodu M ..... , pewnie settingi 105 , 106 i 107 też nie działają.
P.s.
Jesteś nowym nabywcą / operatorem tej tokarki , że nie wiesz co z nią jest grane?
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
Może soft był wgrywany ponownie i zapomniano aktywować opcję.
Przy wgrywaniu u mnie w vf3 muszę zawsze aktywować gwintowanie na sztywno i orientację wrzeciona.
Raczej w abplanalp by to mieli.
Przy wgrywaniu u mnie w vf3 muszę zawsze aktywować gwintowanie na sztywno i orientację wrzeciona.
Raczej w abplanalp by to mieli.
W-T-C ®
https://1drv.ms/f/s!AoMcp_0y4nYkb5WJ3UtJdxSjqTE?e=hoESQ2
https://1drv.ms/f/s!AoMcp_0y4nYkb5WJ3UtJdxSjqTE?e=hoESQ2
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Konik jest opcjonalny w tokarce więc musisz posiadać kod dostępu który aktywuje kod M21/M22 czyli docisk i odjazd jak i samego konika czyli settingi takie jak m.in 107 itd. 
Skontaktuj sie z ABPLANALP i oni powinni wszystko Ci wyjaśnić

Skontaktuj sie z ABPLANALP i oni powinni wszystko Ci wyjaśnić