Cięcie aluminium plazmą
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
efekt ten znika w plazmach z najwyższej półki , ale ceny agregatów już zbliżone do laseraandula pisze:jednak widoczna była lekko chropowata powierzchnia tzw. "kasza"

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
zgadzam sie z gmaro nie wiem jak w tanszych palnikach ale pracuje na esabie o zrodle 200A
i jakosc ciecia powiedzialbym jest rewelacyjna; oczywiscie "kasza" powstaje ale po stronie zlomu(przynajmniej tak powinno być zależnie od kompensacji:)) jeszcze pytanie powinno sie zadac jakimi gazami tniecie alu bo powinno sie ciac azotem na tafli wody
i jakosc ciecia powiedzialbym jest rewelacyjna; oczywiscie "kasza" powstaje ale po stronie zlomu(przynajmniej tak powinno być zależnie od kompensacji:)) jeszcze pytanie powinno sie zadac jakimi gazami tniecie alu bo powinno sie ciac azotem na tafli wody
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 1
Niestety Panowie nie miałem tyle szczęścia co wy... ciąłem aluminium plazmą z górnej półki HPR130, 2 i 4 mm oraz blachę 4 mm tanim Kjellbergiem PA S45. Cięcie akurat łatwe bo z gazem jest powietrze, kaszka (zgar czy szlaka - przy aluminium naprawdę nie wiem, który termin jest właściwy) usunięta została przy pomocy ręki w rękawicy za 20 PLN. Jej powstawanie i trudności w usuwaniu to w 80% sprawa prędkości cięcia i rodzaju źródła plazmy z właściwymi tabelami technologicznymi w komputerze.