Wychładzanie pomieszczenia przez wyciąg spalin
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Wychładzanie pomieszczenia przez wyciąg spalin
Ale wystarczy dać odciąg do pieca i już dymu nie będzie zaciągać. Druga sprawa to dać rekuperator na piecu tak aby wpadające powietrze było ogrzewane przez spaliny tego pieca.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Widziałem, że ludzie gdzieś w stanach też tak robili - doprowadzali powietrze z zewnątrz do lasera by nie wyciągało ciepłego z pomieszczenia. To był red-black x700clone i powietrze szło przez drzwiczki - po prawej stronie lasera zaraz przy kontrolerze. To zresztą akurat nieco budziło moje wątpliwości bo na elektronice może kondensować się wilgoć. Nie wiem czy autor był zadowolony w dłuższej perspektywie.jacekbanan pisze: ↑29 sie 2018, 17:19Ja też mam w planach doprowadzenie powietrza z zewnątrz aby mi ciepłego z pomieszczenia w którym stoi nie zabierał, ale jakoś trzeci rok z rzędu nie mogę się za to zabrać ....
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
jest rozwiązanie: https://forum.muratordom.pl/showthread. ... ot-robiony
w zeszłym roku na corocznym spotkaniu (Pałac Prymasowski W-wa) forumowiczów Muratora - zebrała się nawet grupka użytkowników = ale trzeba być zainteresowanym tematyką a nie liczyć na "cuda" - bo te to tylko u ruskich i w watykanie
w zeszłym roku na corocznym spotkaniu (Pałac Prymasowski W-wa) forumowiczów Muratora - zebrała się nawet grupka użytkowników = ale trzeba być zainteresowanym tematyką a nie liczyć na "cuda" - bo te to tylko u ruskich i w watykanie
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 3
Abyss
Własnie tego się obawiam aby powietrze które doprowadzę do maszyny nie miało złego wpływu na elektronike ( chodzi mi o wilgoć ) oraz na układ optyczny (chodzi mi o syf i brud )
Własnie tego się obawiam aby powietrze które doprowadzę do maszyny nie miało złego wpływu na elektronike ( chodzi mi o wilgoć ) oraz na układ optyczny (chodzi mi o syf i brud )
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Ludzie przyjmijcie do wiadomości, że najsensowniejszy jest cyklon + filtr. Ja mam spięte 9 ploterów + 2 znakowarki (3 jedzie) do jednego filtra i podczas pracy mam problem żeby schłodzić hale a nie ogrzać. W zimę ogrzewanie chodzi tylko przez weekendy i utrzymuje temp. 19st. Całe ciepłe powietrze z obróbki jest filtrowane i oddawane na hale a wy kombinujecie jak konie pod górę.
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 3
Rozwiniesz troche temat ? jaki cyklon itp .... ?
-
cyklon używany do odciągu trocin - Ze względu na małe cząsteczki (pyłek) oraz w zależności od wydajności odciągu (u mnie 12000m3/h) musisz kombinować z głębokością separatora. W związku z dużym podciśnieniem jakie jest wytwarzane w układzie stoją 2 takie sztuki a filtr dwukanałowy. Siła ssania sterowana falownikiem w zależności ile maszynek chodzi. Filtry G1 wymieniany średnio co miesiąc a G4 raz na 2-3 miesiące. F5, F9, HEPA i węgiel jeszcze nie wymieniane. Oczywiście ze względu na komfort pracy filtr stoi w oddzielnym pomieszczeniu 

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Jestem na etapie budowy hali i też mam problem właśnie co z tym powietrzem.
Trzeba wyfiltrować i oczyścić powietrze z plotera do drewna i plazmy.
Ja wymyśliłem sobie to tak ,że zrobić zbiornik 1x1 i wysoki na 2m .
Wlot dołem wylot górą po boku . Od góry deszczownica z drobnymi kropelkami a nawet mgłą.
Chodzi o to aby woda skleiła cały najdrobniejszy pył i oczyściła powietrze.
Potem na separator cyklonowy i na końcu filtry z włókniny / hepa i węgiel
Trzeba wyfiltrować i oczyścić powietrze z plotera do drewna i plazmy.
Ja wymyśliłem sobie to tak ,że zrobić zbiornik 1x1 i wysoki na 2m .
Wlot dołem wylot górą po boku . Od góry deszczownica z drobnymi kropelkami a nawet mgłą.
Chodzi o to aby woda skleiła cały najdrobniejszy pył i oczyściła powietrze.
Potem na separator cyklonowy i na końcu filtry z włókniny / hepa i węgiel
-
Nie wiem czy to dobry pomysł. Pytanie co z wilgocią ?? Cyklon raczej nie odseparuje i wilgoć pójdzie na filtry a wtedy du** zimna i pierwsze 2 filtry zaklejone momentalnie. Podjedź sobie na jakąś lakiernie gdzie mają ścianę wodną do malowania. Dochodzą kolejne filtry do wody itp.