- czyli po prostu z ujemnym kątem powierzchni natarcia (rowków wiórowych), w odróżnieniu od normalnych(z kątem dodatnim).Określenie lewoskrętny prawotnący, to określenie techniczne.
"Zrób to sam"
od majsterkowania do CNC
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 12
Re: "Zrób to sam"
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 31
cytat z prywatnego mail'a: na razie jest o początkach a nikt nie powiedział co skłoniło go do zajecia się cnc
może rzeczywiście Ktoś coś o tym napisze (co/dlaczego)
może rzeczywiście Ktoś coś o tym napisze (co/dlaczego)
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design
-
P.S. W TVN Turbo leci cykl w odcinkach pt "Jak z niczego zrobić coś", który można by uznać za trochę zmodyfikowaną i przeznaczona dla troszkę starszych widzów kontynuację programu A. Słodowego "Zrób to sam"... 
https://www.tvnturbo.pl/programy/jak-z- ... 11636.html

https://www.tvnturbo.pl/programy/jak-z- ... 11636.html
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Posty w temacie: 9
Myślę że kontynuacją tego programu A. Słodowego są filmy kolegi Adam Maszynotwór a nie jakieś głupoty na TVN. Jak ktoś 20 lat temu oglądał takie rzeczy to obecnie składa CNC lub jak nie ma tyle kasy to grzebie w elektronice itp
Można by najwyżej mówić o nowym cyklu. Ale jak tak patrzę po tytułach to jest raczej cykl: Nie bądź debilem, jak masz coś co się kręci to przyczep papier ścierny i używaj jako szlifierki. Dość niski poziom, na poziomie 14 latka. Ewentualnie mało rozgarniętego 16 latka.
Ja w tym wieku nie musiałem oglądać TV żeby zrobić zasilacz warsztatowy z zasilacza komputerowego. Problem był raczej w ówczesnej cenie zasilacza komputerowego zbliżonej do nowego transformatora.
Nie mówię że ten cykl jest zły, ale przerażający jest upadek intelektualny społeczeństwa. Że ludzie w dobie powszechnego internetu nie potrafią zrobić tak prostych rzeczy jak napędzana deskorolka. Ja w wieku jakichś 7 lat montowałem na samochodzikach silniki ze śmigłem(z kartonu) i baterią AA żeby sam jeździł. Kilka lat później był model samolotu napędzany fajerwerkami. Ale fajerwerki były za drogie więc zabawa szybko się skończyła
Gdzieś w tym okresie byłą też pierwsza elektrownia wiatrowa z silnika DC z magnesami stałymi. Marnie to wyszło bo jako dzieciak nie miałem dostępu do materiałów konstrukcyjnych a karton to się nadaje... No i to były czasy gdy nie miałem multimetru i energię mogłem mierzyć tylko małą żarówką, diod LED jeszcze nie było.
Można by najwyżej mówić o nowym cyklu. Ale jak tak patrzę po tytułach to jest raczej cykl: Nie bądź debilem, jak masz coś co się kręci to przyczep papier ścierny i używaj jako szlifierki. Dość niski poziom, na poziomie 14 latka. Ewentualnie mało rozgarniętego 16 latka.
Ja w tym wieku nie musiałem oglądać TV żeby zrobić zasilacz warsztatowy z zasilacza komputerowego. Problem był raczej w ówczesnej cenie zasilacza komputerowego zbliżonej do nowego transformatora.
Nie mówię że ten cykl jest zły, ale przerażający jest upadek intelektualny społeczeństwa. Że ludzie w dobie powszechnego internetu nie potrafią zrobić tak prostych rzeczy jak napędzana deskorolka. Ja w wieku jakichś 7 lat montowałem na samochodzikach silniki ze śmigłem(z kartonu) i baterią AA żeby sam jeździł. Kilka lat później był model samolotu napędzany fajerwerkami. Ale fajerwerki były za drogie więc zabawa szybko się skończyła

Gdzieś w tym okresie byłą też pierwsza elektrownia wiatrowa z silnika DC z magnesami stałymi. Marnie to wyszło bo jako dzieciak nie miałem dostępu do materiałów konstrukcyjnych a karton to się nadaje... No i to były czasy gdy nie miałem multimetru i energię mogłem mierzyć tylko małą żarówką, diod LED jeszcze nie było.
-
Kolego, tu nie chodzi o instrukcje dla fachowców, bo te są dostępne gdzie indziej, tylko o propagację politechnizacji (także przez zabawę) wśród następnych młodych pokoleń i "niefachowców". Stricte fachowe informacje nie mające tajemnic dla nas, dla całkowitych laików (w tym dzieci) są tak samo zrozumiałe i atrakcyjne jak partytury oper dla śmiem twierdzić, większości z nas... 
Co do upadku poziomu intelektualnego społeczeństwa, to się niestety z kolegą muszę zgodzić, widać to choćby po poziomie programów dostępnych dla mas w mediach... (kiedyś, w czasach brylowania w kulturze np radiowej 3-ki, określało się to mianem "sieczka" (dla osłów)

Co do upadku poziomu intelektualnego społeczeństwa, to się niestety z kolegą muszę zgodzić, widać to choćby po poziomie programów dostępnych dla mas w mediach... (kiedyś, w czasach brylowania w kulturze np radiowej 3-ki, określało się to mianem "sieczka" (dla osłów)

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Media to akurat nadają propagandę marksistowską (polecam wykłady Krzysztofa Karonia i wszystko stanie się jasne). Sensowne rzeczy lecą cyklicznie już tylko w radiu i to po północy jak 95% ludzi śpi. Coś tam w internecie da się na szczęście wygrzebać za darmo lub za kasę. Tutaj przykład: https://www.youtube.com/channel/UCqG93O ... VAg/videos
-
Trochę populistyczne teorie opierające się często na spłaszczonych stereotypach nie biorących pod uwagę wpływu mentalności jednostki, bardziej pasuje mi własny kodeks moralności... Ale mówimy tu o roli dawniej i dziś mediów w politechnizacji młodego(i najmłodszego) pokolenia, więc teorie tego pana mało co tu pasują... Ale nie odmawiam autorowi wnikliwości i celności świeżego, innego niż zwykle spojrzenia na niektóre aspekty natury zbiorowości...polecam wykłady Krzysztofa Karonia
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
a to na temat jak w Temacie ?
zara mnie sie ymadło wygnie, Pany mosze do merytum pszejdźta - Tak też można "dyskutować" ale o du.. Maryni..
zara mnie sie ymadło wygnie, Pany mosze do merytum pszejdźta - Tak też można "dyskutować" ale o du.. Maryni..
-
Trochę na temat, bo dotyczy przyczyn dlaczego dzisiejsza młodzież jest w 80-90% zdebilała. Nie jest to tylko skutek dobrobytu, wręcz przeciwnie dobrobyt pozwala się rozwijać i daje narzędzia potrzebne to tego celu.
A mimo to umierają czasopisma techniczne, nawet w formie elektronicznej.
A mimo to umierają czasopisma techniczne, nawet w formie elektronicznej.
-
strikexp - bo idą na łatwiznę, do tego "doradcy" YT np. jak lutować przez 22 minuty - to mnie szlag trafia bo ja akurat polutowałem tysiące elementów (lata '80 zeszłego wieku, półautomatyczna linia lutowania na fali) i na "uruchomieniu" Weller'em też.
a w ogóle odezwij się przez PW !! - "mam pomysła" (o ile jesteś z W-wy lub okolic).
a w ogóle odezwij się przez PW !! - "mam pomysła" (o ile jesteś z W-wy lub okolic).