SNB 400 - Zakup tokarki rumuńskiej
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 33
Re: SNB 400 - Zakup tokarki rumuńskiej
Jestem ponownie 
1) slavik1331 dzięki za schematy
Tak wygląda panel frontowy mojej tokarki, chciałeś zdj:

2) Mati12-25
Tak wygląda w mojej tokarce to, co jest pod tym sprzęgłem:

Nie dostrzegam tam żadnego zderzaka a jest on dla mnie niezbędny :/
Jak on wygląda w fabrycznej wersji lub jak ewentualnie można go dorobić ponieważ muszę mieć sprawny zderzak
3) Z tyłu suportu mam coś takiego:

Jest to liniał do stożków? Jak z tego korzystać?
Dodane 6 minuty 13 sekundy:
Ten liniał / kopiał już rozgryzłem dzięki filmikowi na yt, także nie było pytania, jednak nurtuje mnie ten zderzak. Nie wiem jak się w ogóle za niego zabrać

1) slavik1331 dzięki za schematy

Tak wygląda panel frontowy mojej tokarki, chciałeś zdj:

2) Mati12-25
Tak wygląda w mojej tokarce to, co jest pod tym sprzęgłem:

Nie dostrzegam tam żadnego zderzaka a jest on dla mnie niezbędny :/
Jak on wygląda w fabrycznej wersji lub jak ewentualnie można go dorobić ponieważ muszę mieć sprawny zderzak
3) Z tyłu suportu mam coś takiego:

Jest to liniał do stożków? Jak z tego korzystać?
Dodane 6 minuty 13 sekundy:
Ten liniał / kopiał już rozgryzłem dzięki filmikowi na yt, także nie było pytania, jednak nurtuje mnie ten zderzak. Nie wiem jak się w ogóle za niego zabrać

-
- Posty w temacie: 14
Nie masz nic co jest zwiazane z zderzakiem. Brakuje ci całego uchwytu wraz z 6 zderzakami. Jak chcesz w poniedziałek mogę zrobić ci zdjęcie jak to wygląda w org.
Co do tego co jest za supportem to dokładnie liniał do stożków.
Co do tego co jest za supportem to dokładnie liniał do stożków.
-
To poproszę o jak najwięcej szczegółowych zdjęć to może zabiorę się za dorobienie go, chyba że masz jakiś pomysł jak można by było zastąpić oryginalny zderzak, może być to prymitywne, byle działało
-
Pracowałem z takimi przykręcanymi do łoża i taki pomyślałem sobie dorobić, ale chyba taki zderzak nie rozsprzegli posuwu więc będę musiał jedynie chwilę przed zderzakiem wyłączyć posuw i do zderzaka dojechać ręcznie, czy są jakieś lepsze sposoby ?
Dodane 5 minuty 39 sekundy:
Poczekam na zdjęcia
Zauważyłem że moje szczęki prawe łapią pręta tylko połowicznie, są szpary jak się przyświeci między wałek a szczękę. To raczej wyrobiony uchwyt czy szczęki ?
Myślałem o ewentualnej zmianie samego uchwytu, mam ⌀ 250, mocowany na trzy śruby, jak załatwię też 250tke i przykręce, to będzie zachowana osiowość ? Nigdy nie zmieniałem uchwytów dlatego pytam
Dodane 5 minuty 39 sekundy:
Poczekam na zdjęcia

Zauważyłem że moje szczęki prawe łapią pręta tylko połowicznie, są szpary jak się przyświeci między wałek a szczękę. To raczej wyrobiony uchwyt czy szczęki ?
Myślałem o ewentualnej zmianie samego uchwytu, mam ⌀ 250, mocowany na trzy śruby, jak załatwię też 250tke i przykręce, to będzie zachowana osiowość ? Nigdy nie zmieniałem uchwytów dlatego pytam

-
Zobacz pod support jak włączasz posuw jest tam taka mała dźwignia która się ruszy jak włączysz posuw. Ręką możesz ją cofnąć i posuw się wyłączy ale raczej ciężko to chodzi więc nie wiem czy dasz radę to ręką zrobić ale będziesz widział co się rusza. Ustawiasz zderzak i gdy on przesunie tą dźwignię posuw się wyłączy. Ale nie wiem czy to jest takie potrzebne używałem tego raz jak miałem 5 wałów stopniowanych dość długich tak to nie chce mi się tego ustawiać. Chyba że kolega serie będzie robił to jak najbardziej się przyda.
Co do tych szczęk łapiesz wałek przetoczony, a nie jakiś krzywy prosto z huty? I gdzie te szpary masz? Trzymają ci np. tylko dwie szczęki czy wszystkie?
Co do tych szczęk łapiesz wałek przetoczony, a nie jakiś krzywy prosto z huty? I gdzie te szpary masz? Trzymają ci np. tylko dwie szczęki czy wszystkie?
-
No między innymi serie tulejek kilkustopniowych więc muszę jakoś te wymiary długościowe mieć zachowane, taki zderzak co rozłączy dźwignie nie będzie chyba na tyle precyzyjny więc dorobię sobie swój i będę dojeżdżal do niego recznie.
A co do szczęk, łapę przetoczony wałek bez stożka, oczywiście wszystkie trzy szczęki łapią nie są pomylone, ciężko mi to wyrazić słowami. Patrząc od strony operatora, szczęka przylega do materiału na pewnej długości, powinna, a moje gdzieś od połowy tej długości do prawego (czołowego) końca szczęki maja szczeliny, jakby były pod minimalnym kątem i nie wiem co jest tu winne, nie mam drugich szczęk prawych żeby sprawdzić na nich czy to szczęki czy cały uchwyt jest do wymiany, ale chodzą całkiem luźno w prowadnicach więc może cały uchwyt jest już zużyty ?
A co do szczęk, łapę przetoczony wałek bez stożka, oczywiście wszystkie trzy szczęki łapią nie są pomylone, ciężko mi to wyrazić słowami. Patrząc od strony operatora, szczęka przylega do materiału na pewnej długości, powinna, a moje gdzieś od połowy tej długości do prawego (czołowego) końca szczęki maja szczeliny, jakby były pod minimalnym kątem i nie wiem co jest tu winne, nie mam drugich szczęk prawych żeby sprawdzić na nich czy to szczęki czy cały uchwyt jest do wymiany, ale chodzą całkiem luźno w prowadnicach więc może cały uchwyt jest już zużyty ?
-
Oryginalny zderzak to tak +- 0,3mm nie jest on dokładny. Jeśli masz serie to może warto zainwestować w odczyty. Na tej sztuce co na niej pracuje są i ułatwiają bardzo prace.
Zawsze możesz przetoczyć, przeszlifować szczeki poczytaj o tym na forum. Na odległość trudno określić stan uchwytu.
Zawsze możesz przetoczyć, przeszlifować szczeki poczytaj o tym na forum. Na odległość trudno określić stan uchwytu.
-
Odczyty raczej będą zbyt drogie ale przemyśle to jak zrobię zderzak i sprawdzę czy uzyskam to czego chce 
Przetaczanie szczęk mam w głowie odkąd zauważyłem te szczeliny ale musiałbym zablokować je na dużym pierścieniu którego nie mam akurat dostępnego, będę kombinował
bo bez blokowania szczęk raczej nie warto brać się za wytaczanie ?

Przetaczanie szczęk mam w głowie odkąd zauważyłem te szczeliny ale musiałbym zablokować je na dużym pierścieniu którego nie mam akurat dostępnego, będę kombinował