Jakie elektrowrzeciono zakupić?

Potrzebuje doradztwa

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
owner
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 20
Kontakt:

Re: Jakie elektrowrzeciono zakupić?

Post napisał: owner » 01 sie 2018, 11:28

Majster70 dzięki za tak wyczerpujący i pomocny mi wywód.
Majster70 pisze:Na koniec, może warto rozważyć radę Steryda z któregoś poprzedniego postu - czy musisz mieć elektrowrzeciono, czy może bardziej zasadne by było konwencjonalne z paskami? Np elektrowrzeciona są delikatniejsze, co ma znaczenie przy kolizjach - a początki bywają trudne

Tylko konwencjonalne wrzeciono plus silnik też osiągają takie duże prędkości rzędu 24k?
I ciekawi mnie masa takiego zestawu. Czy aby z silnikiem przynajmniej 7kw nie będzie to za ciężkie?

A co sądzisz o kupnie używanego ale takiego wrzeciona?
https://www.olx.pl/oferta/elektrowrzeci ... 3765ce591e

Tylko żeby się nie okazało że jakieś rozklekotane będzie.

FTW
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3

Post napisał: FTW » 01 sie 2018, 12:38

Czego byś nie założył do 24k, wszystko musi być ekstra wyważone, zaczynając od nakrętek ER a kończąc na narzędziach (już niektóre frezy do alu fi12 są na max 16k rpm).

Jak nie robiłeś nigdy na takich maszynach to ja bym kupił jakieś 5,6kW, do aluminium będziesz wykorzystywał większość dostępnej mocy, spokojnie na VC500-600m/min można lecieć. Zobaczysz jak to idzie i co ewentualnie byłoby potrzebne. Inaczej się kupuje mając już pewną wiedzę, a inaczej jej nie mając. Do ER32 można max fi20 zamontować, więc jakiś tam wybór głowic z płytkami już się zaczyna.

Tak na szybko - elektrowrzeciono z ATC typu HSD/Teknomotor + wyważane oprawki, tulejki itd. + oczywiście magazyn narzędzi i pewnie kombinacje ze sterowaniem - liczyłbym z 30k PLN na to :mrgreen: No i jeszcze dość solidny kompresor.

Koledzy tutaj pracują na większych maszynach - pytanie do Was, czy patrzeliście na ceny tego co proponujecie? :lol: Nie wiem czy macie swoje maszyny, czy tylko na nich pracujecie, ale była mowa na początku o 6k na samo wrzeciono. W tych pieniądzach to nie ma za bardzo w czym wybierać a już tym bardziej wydziwiać.

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: Steryd » 01 sie 2018, 13:11

Majster70 pisze:
01 sie 2018, 07:31
owner pisze:Kolega z forum ma do opylenia 11kw z ATC w oprawce HSK63A , ale obroty 8k. Myślę że mniejszym frezem jak 3-4mm nie będę frezował, czy te obroty mi wystarczą? Jak sądzicie.

Za mało do aluminium. Do stali wystarczy do frezów ≥ Φ 4mm.
Policz sobie: prędkość skrawania Vc= Π d n/1000.
Dla stali dla freza HM (VHM) 4mm przy 8k/min Vc=100m/min. Czyli już frezem Φ 3 pracowałbyś poniżej jego możliwości. Dla freza Φ 4 w dolnych granicach jego możliwości - po prostu oszczędnie - frez pożyłby dłużej.

Ale dla aluminium to dużo za wolno. Żebyś miał z tego pożytek w aluminium musiałbyś zakładać duże głowice, których i tak twoja konstrukcja nie pociągnie. Wbrew pozorom do wykopania w aluminium dużej ilości wiórów w b. krótkim czasie jest potrzebna b. mocna obrabiarka - no ale tu mówię o masówce - tak dla nadmienienia.

Wniosek z tego, że wrzeciono przeznaczone jest do raczej cięższych obróbek w stali, powinno dysponować sporym momentem przy niższych obrotach, niezbędnym przy pracy w stali z większymi głowicami. Prawdopodobnie twoja konstrukcja relatywnie delikatna i tak by nie podołała takim obciążeniom bez szkody dla siebie. Prawdopodobnie kupujący trochę się minął z zamiarami. Kupno być może przy dobrej cenie po świadomym rozważeniu za i przeciw, np droższych oprawek typu HSK.
Nawiasem mówiąc przy tej prędkości (8k/min), technicznie stożek HSK63 nie daje żadnych korzyści w stosunku np do ISO40. Można by dywagować o dokładniejszym trzymania bazowania w Z-cie przy automatycznej zmianie narzędzia, ale to poniżej 0,01mm, czyli wchodzimy w mikrony a to nie ma dla ciebie żadnego znaczenia przy amatorskiej samoróbie.

Na koniec, może warto rozważyć radę Steryda z któregoś poprzedniego postu - czy musisz mieć elektrowrzeciono, czy może bardziej zasadne by było konwencjonalne z paskami? Np elektrowrzeciona są delikatniejsze, co ma znaczenie przy kolizjach - a początki bywają trudne :wink:
Wybacz kolego, ale sie mylisz. przejrzyj katalogi, i pokaż mi frez 3mm, który ma prędkość skrawania zalecaną dla stali 100m/min.
To są prędkości dla frezów powyżej 10mm, a dla małych frezów te 100m/min jak już jest zalecane to właśnie do stopów lekkich, więc nie wprowadzaj kolegi w błąd.
Spokojnie da się obrabiać aluminium frezami nawet 1,5mm przy obrotach rzędu 5000 i nic strasznego się nie dzieje. Sprawdzone wielokrotnie i może nie są to katalogowe parametry ale idzie, i powierzchnia też wychodzi ładna, a narzędzie nie dostaje po tyłku.
Można?
Morzna!!!

Autor tematu
owner
Kontakt:

Post napisał: owner » 01 sie 2018, 13:31

haha panowie już mam mętlik w głowie.

Każdy się wypowiada wedle swojego doświadczenia a ja dalej nie mam pojęcia co kupić :)

Już w między czasie zwiększyłem budżet do max 8k. Ale nie wiele mi to pomogło bo dalej nie wiem co robić.

Może jak nie mam doświadczenia to zaczne od tego hsd 7,2kw z ER32.
I tak na razie nie będę robił automatycznej wymiany narzędzia to się pomęczę ręcznie.

A jak trochę po frezuje to przynajmniej będę wiedział co mi uwiera i czego chcę . Może się zdarzyć że przy tej okazji coś zarobię i odłożę na inne wrzeciono.
Co wy na to?

Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Majster70 » 01 sie 2018, 15:24

Używam frezów węglikowych oznaczenie węglika HM lub po niemiecku VHM. Zalecane prędkości skrawania większości z nich do typowej stali (w katalogach) C45 (1.1730) to 100-200 m/min przy dobrej sztywności układu, czyli wysięg do 3-5D (średnic). W katalogach wartości zalecane są zazwyczaj jeszcze wyższe, ale dobrze je zredukować o 20% - producentom frezów zależy na ich szybszym zużyciu. Jak masz mniej sztywny sprzęt, frez pracuje na większym wysięgu, lub materiał jest twardszy to trzeba zwalniać. Ale trzeba mieć świadomość, że frez pracuje tylko częścią swoich możliwości. Jak nie mam pośpiechu, to pracuję frezem Φ 4 w stali C45 przy 8k/min. Jak mi się spieszy to przyspieszam, nawet do 16 k/min ze świadomością że żywotność freza spada około 4x.
W aluminium, tak jak podaje FTW prędkość skrawania Vc 500-600m/min.
Oczywiście nikt ci nie zabroni pracować wolniej, bo np sprzęt lub narzędzia słabe lub innych powodów.
Oczywiście wszystko to dla VH, dla frezów stalowych z HSS Vc dla stali do ok. 20m/min. Wszystko co podawałem zgodnie z tym założeniem, że używasz narzędzi z HM (węglikowych), co zresztą podałem.
Najwięcej frezów używam Kendu (dobry stosunek cena/jakość), trochę Mistsubishi, trochę Seco (marka Jabro) oraz wielu innych producentów sporadycznie i te parametry mi się sprawdzają. Jak mi się nie sprawdzają to takich producentów frezów nie używam, bo to chłam.
Jeszcze lepiej jest przy tokarkach, tam w programach wprost podajesz Vc oraz obr. max dla wrzeciona, sterowanie tokarki samo sobie przelicza prędkość obrotową wrzeciona tokarskiego w zależności od aktualnie obrabianej średnicy. Tam też te parametry się sprawdzają - też oczywiście nikt nikomu nie zabrania pracować wolniej - ale nie w mojej firmie.
FTW pisze:Jak nie robiłeś nigdy na takich maszynach to ja bym kupił jakieś 5,6kW, do aluminium będziesz wykorzystywał większość dostępnej mocy, spokojnie na VC500-600m/min można lecieć. Zobaczysz jak to idzie i co ewentualnie byłoby potrzebne. Inaczej się kupuje mając już pewną wiedzę, a inaczej jej nie mając

Nie jest to zła rada, najlepiej mieć trochę własnego doświadczenia, również doświadczenia z daną obrabiarką. Ważne jest nie tylko samo wrzeciono osobno, ale obrabiarka jako kompletny zespół. Twoja maszynka chyba jeszcze nigdy nie pracowała, w skrajnym przypadku być może nie wydolić z normalnymi parametrami bo mała sztywność, drgania itd i będziesz musiał pracować dużo wolniej na ten przykład. Żeby był sens pracy z dużym Vc w parze musi iść dynamika napędów i sztywność. Jeśli napędy słabe a powierzchnie skomplikowane, tzn inne niż proste czy okręgi to po co gonić freza Φ 4mm 16k/min jak przy 4 piórach odpowiada to posuwowi 1600 mm/min w stali (ale nie do obróbki zgrubnej) a obrabiarka zwalnia, szarpie w narożach i łamie freza. Jak w takich warunkach musisz zwolnić z posuwem 10x to i z obrotami też możesz - reasumując: wrzeciono musi być dopasowane do reszty obrabiarki i prac jakie wykonujesz.

Dodane 1 godzina 13 minuty 45 sekundy:
Aha, jeszcze jedno:
owner pisze:Może jak nie mam doświadczenia to zaczne od tego hsd 7,2kw z ER32.
I tak na razie nie będę robił automatycznej wymiany narzędzia to się pomęczę ręcznie

Kupuj wrzeciono ze stożkiem, nieważne czy wymiana ręczna czy ATC, ale masz jakikolwiek manewr, możesz kupić sobie wiele oprawek jakich będziesz chciał, np 3 z ER32 i sobie ręcznie wymieniać jak ci to będzie niezbędne. Wrzeciono z 1-ną niewymienną oprawką to jakiś bezużyteczny dziwoląg.

Autor tematu
owner
Kontakt:

Post napisał: owner » 01 sie 2018, 15:54

No to ok.

Jeden parametr mamy ustalony, oprawka na stożku.
Tylko z moim budżetem to tylko używane ze stożkiem.

A zerknął ktoś na tego linka z olx?
Warto brać to pod uwagę?

https://www.olx.pl/oferta/elektrowrzeci ... 3765ce591e

tad1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: tad1 » 01 sie 2018, 17:18

Na allegro jest colombo w tych pieniądzach

Autor tematu
owner
Kontakt:

Post napisał: owner » 01 sie 2018, 17:28

tad1 pisze:Na allegro jest colombo w tych pieniądzach

no tak ale ma 8k obrotów

MarioMAX

Post napisał: MarioMAX » 01 sie 2018, 17:48

To wrzeciono z OLX ma ATC więc rewela, z drugiej jednak strony nie pogwintujesz na takim wrzecionie, a na tym Colombo byś dał radę.

Autor tematu
owner
Kontakt:

Post napisał: owner » 01 sie 2018, 18:28

MarioMAX pisze:To wrzeciono z OLX ma ATC więc rewela, z drugiej jednak strony nie pogwintujesz na takim wrzecionie, a na tym Colombo byś dał radę.

hahaha nie pomagacie mi :)

ale to z olx ma duże obroty. Co wybierać panowie?

Chyba wole kupić używane ale z oprawkami na stożek.

Pogadam z tym gościem z olx. zobacze co on tam mi powie i ile zejdzie z ceny.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”