Jakie elektrowrzeciono zakupić?
Potrzebuje doradztwa
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Re: Jakie elektrowrzeciono zakupić?
Usiądź na tej frezarce, to będzie widać jej powagę. Ciekawe czym jest osiągnięta ta waga, zalane są czymś te profile? I jesteś w stanie zrobić zdjęcia prowadnic, śrub, miejsc jak te śruby są zamocowane ? Wiele powie o tym, jak tam maszyna jest wykonana. Osobiście uważam, że cokolwiek bez ATC nie ma prawa bytu w firmie, bo co z tego, że urwiesz kilka sekund na frezowaniu, bo mocny sprzęt, jak stracisz ten czas na wymianie narzędzia, nie mówiąc już o dokładności, która się będzie sypać po każdym przemocowaniu narzędzie w tulejce ER, każda robota po kilka sztuk, będzie cię drażnić, bo zamiast klikać zielony i jazda, będziesz kręcił frezy. Wrzeciono ze stożniem ISO 30 HSD to takie absolutne minimum.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 20
- Kontakt:
Dodałem zdjęcia. mam nadzieję że odzwierciedlą skale urządzenia.
Po wymiarach prowadnic proszę sobie zidentyfikować oś Z.
Stół to odlew jakiegoś stopu aluminium z zatopionymi stalowymi gwintowanymi tulejkami do mocowania blatu teowego.
Stół to odlew jakiegoś stopu aluminium z zatopionymi stalowymi gwintowanymi tulejkami do mocowania blatu teowego.
-
- Kontakt:
Dodałem zdjęcia. mam nadzieję że odzwierciedlą skale urządzenia.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Duże toto, ale delikatne. Sprzęgła mieszkowe podadzą się przy pierwszym prawdziwym frezowaniu
niemniej da się coś z tego zrobić. Z HSK bym się nie spieszyl, bo póki co musisz też dokupić parę oprawek, a póki co cenowo wychodzą najtaniej iso, bt I sk, potem duza dziura I dopiero hsk.

Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
- Kontakt:
Te prowadnice stołu są podparte stalowymi płaskownikami które są podparte z kolei grubą pionową płytą .
Na zdjęciu trochę to wygląda słabo.
Na zdjęciu trochę to wygląda słabo.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Kurcze, chyba nigdy nie używana, dałeś pewnie z 40k. No to po tych zdjęciach uważam tym bardziej, że musisz tutaj zamontować jakieś ATC minimum 6kw. Ew, szukaj jakiejś starej frezarki typu Avia FNC i zdemontuj wrzeciono ( jest tam klasyczne mocowanie śrubą ) i dopasuj do swojej, to oryginalne mocowanie łatwo przerobić na ATC.
-
- Kontakt:
Frezarka wyprodukowana w 2011r. i od tamtej pory nie używana. Była zakupiona z jakimś tam przeznaczeniem, ale ostatecznie nie doszło to do skutku i przeleżała tyle lat na hali. Dla tego uznałem że to okazja i zakupiłem.
Co do wrzeciona.
Kolega z forum ma do opylenia 11kw z ATC w oprawce HSK63A , ale obroty 8k. Myślę że mniejszym frezem jak 3-4mm nie będę frezował, czy te obroty mi wystarczą? Jak sądzicie.
Pozdrawiam.
Co do wrzeciona.
Kolega z forum ma do opylenia 11kw z ATC w oprawce HSK63A , ale obroty 8k. Myślę że mniejszym frezem jak 3-4mm nie będę frezował, czy te obroty mi wystarczą? Jak sądzicie.
Pozdrawiam.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
owner pisze:Kolega z forum ma do opylenia 11kw z ATC w oprawce HSK63A , ale obroty 8k. Myślę że mniejszym frezem jak 3-4mm nie będę frezował, czy te obroty mi wystarczą? Jak sądzicie.
Za mało do aluminium. Do stali wystarczy do frezów ≥ Φ 4mm.
Policz sobie: prędkość skrawania Vc= Π d n/1000.
Dla stali dla freza HM (VHM) 4mm przy 8k/min Vc=100m/min. Czyli już frezem Φ 3 pracowałbyś poniżej jego możliwości. Dla freza Φ 4 w dolnych granicach jego możliwości - po prostu oszczędnie - frez pożyłby dłużej.
Ale dla aluminium to dużo za wolno. Żebyś miał z tego pożytek w aluminium musiałbyś zakładać duże głowice, których i tak twoja konstrukcja nie pociągnie. Wbrew pozorom do wykopania w aluminium dużej ilości wiórów w b. krótkim czasie jest potrzebna b. mocna obrabiarka - no ale tu mówię o masówce - tak dla nadmienienia.
Wniosek z tego, że wrzeciono przeznaczone jest do raczej cięższych obróbek w stali, powinno dysponować sporym momentem przy niższych obrotach, niezbędnym przy pracy w stali z większymi głowicami. Prawdopodobnie twoja konstrukcja relatywnie delikatna i tak by nie podołała takim obciążeniom bez szkody dla siebie. Prawdopodobnie kupujący trochę się minął z zamiarami. Kupno być może przy dobrej cenie po świadomym rozważeniu za i przeciw, np droższych oprawek typu HSK.
Nawiasem mówiąc przy tej prędkości (8k/min), technicznie stożek HSK63 nie daje żadnych korzyści w stosunku np do ISO40. Można by dywagować o dokładniejszym trzymania bazowania w Z-cie przy automatycznej zmianie narzędzia, ale to poniżej 0,01mm, czyli wchodzimy w mikrony a to nie ma dla ciebie żadnego znaczenia przy amatorskiej samoróbie.
Na koniec, może warto rozważyć radę Steryda z któregoś poprzedniego postu - czy musisz mieć elektrowrzeciono, czy może bardziej zasadne by było konwencjonalne z paskami? Np elektrowrzeciona są delikatniejsze, co ma znaczenie przy kolizjach - a początki bywają trudne