Cóż, może już ślepy jestem, ale skok na mój rozum da się w takim układzie regulować zmieniając średnicę po której wędruje korba. Może na tej tarczy są jakieś otwory, w filmie ich nie zauważyłem z uwagi na kiepską jakość.
Pozdrawiam.
Prosta dłutownica d.i.y. do dłutowania na tokarce
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Prosta dłutownica d.i.y. do dłutowania na tokarce
Nie żartuj

Regulację zaznaczyłem czerwonym kółkiem jest jeden otwór, ale jaki

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Rzeczywiście, nie przyglądnałem się.
Pytanie z innej beczki - czy spotkał się ktoś z dłutownicą hydrauliczną? Robi się takie rzeczy? Myślę że miałoby to kilka punktów przewagi nad taką z korbowodem. Fakt że minusem byłaby mniejsza prędkość posuwu.
Pozdrawiam.
Pytanie z innej beczki - czy spotkał się ktoś z dłutownicą hydrauliczną? Robi się takie rzeczy? Myślę że miałoby to kilka punktów przewagi nad taką z korbowodem. Fakt że minusem byłaby mniejsza prędkość posuwu.
Pozdrawiam.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Takich filmów jest sporo. Szukać można np pod nazwą Slotting on a Lathe.
Kolejny pierwszy z brzegu.
Natomiast takie pomysły DIY każdy robi jak mu pasuje, z czego ma, pod swoje potrzeby etc. Nie ma co się czepiać, że nie ma tego czy tamtego czy jest. Ważne że zrobił sobie przyrząd, uchwyty do multifixa zrobił i nie musiał ich kupować. A tanie nie są. Ja bym poszedł krok dalej jeśli bym miał taką potrzebę. Taki reduktor + oś obrotowa CNC + dobieranie CNC i to zapuścił. Wtedy kawka w rękę i się robi samo.
Tu kolejny patent na rowki. Każdy sposób jest dobry jeśli jest skuteczny.