Witam mam takie pytanie, znajomy ma laser co 2 60w i przestał działać zasilacz nie wiadomo z jakiego powodu.
Był w potrzebie i pożyczyłem mu swój zasilacz z maszyny 50w.
Kolega podłączył go do swojej maszyny i kilku minutach przestał działać.
Wycinał z mocą 30% czy jest możliwe że zasilacz był za słaby na tubę 60w ?
Ja stawiam że ma jakieś zwarcie w maszynie co uszkadza zasilacz.
Najlepsze jest to że ten zasilacz miałem włożony przez kilka dni w mojej maszynie z tubą 60w i bez problemu działał.
Co sądzicie o tej sytuacji ?
Mam taką samą maszynę co on lecz boję się pożyczyć z niej zasilacz bo jak faktycznie ma jakieś zwarcie to uszkodzi kolejny zasilacz.
Cała elektronika działa jak najbardziej bez problemu, problem występuje jedynie przy zasilaczu z tuby.
Zasilacz 50w vs 60 w
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Re: Zasilacz 50w vs 60 w
Nikt ci na to nie odpowie bez pomierzenia maszyny.
Może mieć źle zrobioną masę na przykład.
Z zasilaczem komunikuje się:
- prąd z gniazdka - prawie bezpośrednio
- sterownik maszyny
- chiller o ile jest
i laser.
Za dużo zmiennych żeby gdybać.
Może mieć źle zrobioną masę na przykład.
Z zasilaczem komunikuje się:
- prąd z gniazdka - prawie bezpośrednio
- sterownik maszyny
- chiller o ile jest
i laser.
Za dużo zmiennych żeby gdybać.
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 4
Co ma spólnego zasilacz tuby do pozostałych elementów ? zasilacz tuby zasila tylko tubę a nie sterownik maszyny czy pozostałą elektronikę.
A moje pytanie brzmiało tak: czy mógł uszkodzić się zasilacz 50w podłączony do tuby 60w
Znajomy dał zasilacze do znajomego elektronika i on stwierdził że mój zasilacz był na wykończeniu dlatego padł.
Ciekawe jak to stwierdził że mój zasilacz był na wykończeniu.
Dobry zwyczaj nie pożyczaj.
A moje pytanie brzmiało tak: czy mógł uszkodzić się zasilacz 50w podłączony do tuby 60w
Znajomy dał zasilacze do znajomego elektronika i on stwierdził że mój zasilacz był na wykończeniu dlatego padł.
Ciekawe jak to stwierdził że mój zasilacz był na wykończeniu.
Dobry zwyczaj nie pożyczaj.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Skoro wiesz lepiej to po ch... z... d...
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Witam z doświadczenia : zamieniałem zasilacze z mocniejszych na słabsze . I to nie raz na kliku maszynach .
Źródło działało , jedynie co to parametry zapisane np. z starego zasilacza na nowym nie działały , wiązka pojawiła się dopiero po ustawieniu 20 % procent mocy , na starym przy 15 % można było grawerować.
Lecz jeden zasilacz uszkodziłem , zakupiłem laser z chin 40 wat , niemrawo palił , wiązka czasami ginęła.
Podmieniłem zasilacz i niestety uległo trafo spaleniu. Znajomy serwisant - w rozmowie powiedział mi iż na-pewno maszyna nie była uziemiona i tuba była uszkodzona plus kabel od plusa tuby był kiepsko przymocowany.
Rzeczywiście , maszyna była nie uziemiona , a kabel przy źródle był przyklejony przez chińczyków klejem na gorąco ,iskra przeskakiwała na obudowę. Pozdrawiam Krzysztof
Źródło działało , jedynie co to parametry zapisane np. z starego zasilacza na nowym nie działały , wiązka pojawiła się dopiero po ustawieniu 20 % procent mocy , na starym przy 15 % można było grawerować.
Lecz jeden zasilacz uszkodziłem , zakupiłem laser z chin 40 wat , niemrawo palił , wiązka czasami ginęła.
Podmieniłem zasilacz i niestety uległo trafo spaleniu. Znajomy serwisant - w rozmowie powiedział mi iż na-pewno maszyna nie była uziemiona i tuba była uszkodzona plus kabel od plusa tuby był kiepsko przymocowany.
Rzeczywiście , maszyna była nie uziemiona , a kabel przy źródle był przyklejony przez chińczyków klejem na gorąco ,iskra przeskakiwała na obudowę. Pozdrawiam Krzysztof