Witam.
Krótki filmik z działania plotera.
konstrukcja z profila aluminiowego, prowadnic fi20 łożysk liniowych, pręta gwintowanego M8
Elektronika: zasilacz ATX arduino nakładka cnc shield 4x sterownik Micro-Step CNC TB6600 trzy nema 17, jeden nema 23, trzy wyłączniki krańcowe zbliżeniowe, trzy zwykłe NO.
Ploter do wypalania zdjęć diodą laserową
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Re: Ploter do wypalania zdjęć diodą laserową
Cześć,
co sprawiło, że zdecydowałeś się na śrubę (i to z gwintem metrycznym) a nie na pasek?
Poza tym jakich programów używasz do sterowania laserem oraz generowania kodu pod grawerkę? (o ile to nie tajemnica)
Jakiej mocy laser?
co sprawiło, że zdecydowałeś się na śrubę (i to z gwintem metrycznym) a nie na pasek?
Poza tym jakich programów używasz do sterowania laserem oraz generowania kodu pod grawerkę? (o ile to nie tajemnica)
Jakiej mocy laser?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
Cześć.
Śruba jest tylko w osi Z, paska w tej osi się bałem że po wyłączaniu silniki przestaną "trzymać" i oś się będzie przestawiać, a metryczna bo akurat pręt gwintowany M8 leżał pod ręką jak nie zda egzaminu to będzie gwint trapezowy i oryginalne sprzęgła bo te sam robiłem.
Program to GRBL laser.
Moc ż tego co było napisane na aukcji to dioda ma 2W ale po skończeniu zdjęcia z filmiku jakoś strasznie straciła na mocy( chyba sie uszkodziła i nie jestem pewien dlaczego ).
Śruba jest tylko w osi Z, paska w tej osi się bałem że po wyłączaniu silniki przestaną "trzymać" i oś się będzie przestawiać, a metryczna bo akurat pręt gwintowany M8 leżał pod ręką jak nie zda egzaminu to będzie gwint trapezowy i oryginalne sprzęgła bo te sam robiłem.
Program to GRBL laser.
Moc ż tego co było napisane na aukcji to dioda ma 2W ale po skończeniu zdjęcia z filmiku jakoś strasznie straciła na mocy( chyba sie uszkodziła i nie jestem pewien dlaczego ).
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
tak się trochę dziwiłem z tą śrubą zwłaszcza, że na filmiku widać pasek.
ja jak się bawiłem moim laserem też miałem wrażenie, że czasami pali słabiej ale było to związane z ustawieniami programu. W razie niepewności odłączałem przewód od sygnału i sprawdzałem czy świeci pełną mocą.
Paliłeś coś innego niż drewno?
ja jak się bawiłem moim laserem też miałem wrażenie, że czasami pali słabiej ale było to związane z ustawieniami programu. W razie niepewności odłączałem przewód od sygnału i sprawdzałem czy świeci pełną mocą.
Paliłeś coś innego niż drewno?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Koledzy jakich programów używacie do generowania gcodu do palenia? Do zdjęć i do zwykłego wycinania czy grawerowania?.
Wczoraj przyszedł mi laser półprzewodnikowy i jakieś drobiazgi chce sobie porobić.
Pozdrawiam.
Wczoraj przyszedł mi laser półprzewodnikowy i jakieś drobiazgi chce sobie porobić.
Pozdrawiam.
Betonowo-aluminiowy ploterek
http://www.cnc.info.pl/topics60/nowy-pr ... t45271.htm
http://www.cnc.info.pl/topics60/nowy-pr ... t45271.htm
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
Próbowałem grawerować i ciąć plastik grawerowanie wychodzi jako tako ale cięcie go dużo słabiej i do tego smród jest straszny.
Dodane 3 minuty 49 sekundy:
Kolego ja jak na razie do grawerowania używam LaserGRBL i tak samo wycinanie po krawędziach..
Pochwal się zdjęciami co ciekawego do Ciebie przyszło.
Pozdrawiam.