Na prośbę jednego z forumowiczów wrzucam opis modyfikacji wraz ze zdjęciami giętarki ręcznej Bernardo Multibend 1040.
Maszyna nowa, zakupiona została w połowie 2016 w Niemczech od firmy WEBER -> http://www.weber-werkzeugmaschinen.com/. Z tego co wówczas przekazał polski dystrybutor ten model przestał być produkowany i obecnie jest trudno dostępny.
Po dotarciu zaginarki wpadłem na pomysł, że można idealnie wykorzystać tylne podpory na których leżał płaskownik z blachy 10mm mocowany śrubami motylkowymi.

W pierwszej wersji zastosowałem dwie prowadnice liniowe z wózkami HIWIN po bokach i jedną śrubę kulową fi 16/400 na środku. Jednak szybko okazało się, że dopychając mocniej blachę do oporu dochodzi do jego uciekania (przekoszenie). Zmieniłem koncepcję: na środku prowadnica HIWIN, a po bokach dałem dwie śruby kulowe fi 16/500 mm skok 5. Takie rozwiązanie jest do dzisiaj.
Dodatkowo wprowadziłem dwie kontry, dzięki prostokątnej nakrętce włożonej w profil obu podpór wystarczy z góry przykręcić zderzak za pomocą śrub imbusowych. Oczywiście trzeba pamiętać, aby je popuścić przed korektą położenia na sterowniku.

Dodałem także aluminiowe płaskowniki przykręcone od frontu: 3mm wyższy i 2mm niższy. Dzięki temu stemple lepiej stoją

Jeśli chodzi o stemple i podpory zamówiłem cały komplet dzielonych w Plasmecie. Koszt ponad 9000 PLN ale było to konieczne, oryginalne do precyzyjnej pracy się nie nadawały. Zależało mi na promieniu R=1. Stemple zostały wykonane w następujących długościach:
1 szt. 25,00mm
1 szt. 30,00mm
1 szt. 36,00mm
1 szt. 39,00mm
1 szt. 40,00mm
1 szt. 43,00mm
1 szt. 50,00mm
1 szt. 60,00mm
1 szt. 77,00mm
1 szt. 100,00mm
1 szt. 150,00mm
1 szt. 500,00mm
Powtarzalność przy umiejętnej obsłudze maszyny wynosi 0.1-0.2mm. Jak za te pieniądze giętarka jest bardzo dokładna i jak to mówią "robi robotę". Maszyna od samego początku gięła miękką blachę DC01 1mm, wymieniony jedynie został jeden siłownik główny odpowiadający za podnoszenie i utrzymywanie górnej belki.
Za około 8-9 tygodni maszyna będzie na sprzedaż, niedługo wyjedzie do nas LVD Dyna-Press.