Przeznaczenie głównie do aluminium.
Proszę o uwagi i komentarze. Otwarty jestem na wszelką krytykę, ponieważ jest to moja pierwsza maszynka.
Pole robocze:
x-520mm
y-650mm
z-200mm
Wrzeciono wyjeżdża 50mm poza kant stołu (chciałbym w przyszłości mocować płyty od czoła do wiercenia na boczej ściance detalu)
Konstrukcja:
-Płyty aluminiowe 20/15 mm PA13 precyzyjne.
-Brama ruchoma: w osi Y na 2 śrubach kulowych + 2 silniki (Boki i płyta na której leżą prowadnice 20mm,wzmocnienia 15mm), prowadnice thk sr20
-Stół z płyty traserskiej żeliwny 600 x 1000mm osadzone na nim będą prowadnice hiwin hg 20/25
-Krzyżak płyta 20mm
-Nogi i wzmocnienie pod stół stal spawane kątowniki 100x100 gr ścianki 4mm
-Oś Z płyta 20mm wzmocnienia 15mm
-Śruby chińskie SFU1605 lub 2005.
-Elektronika: Wrzeciono jakiś mokry chińczyk 3KW, silniki krokowce 4/3nm
Zdjęcia:

Zdaję sobie sprawę, że projekt nie jest dokończony (Umiejscowienie silników w osiach X,Y, oraz zawieszenie śrub tocznych w osi Y) ale nie mam jeszcze na to wizji.
Pytania:
1. Czy taka konstrukcja da radę ugryźć Alu przy zadowalających parametrach 60mm/sec i przybieranie 0,5 mm np. Frez dowolny?
2.Czy płyty 20 mm na podparcie prowadnic i boki bramy wystarczy czy przydało by się coś grubszego?
3.Jak to jest z gubieniem kroków przy 2 silnikach i 2 śrubach tocznych w zwykłych silnikach krokowcach i jaki to ma wpływ na pracę (przekoszenie bramy)? W sensie będzie to chulać

4.Najważniejsze

Czekam na odpowiedzi