Witam
Chciabym dokupić do firmy narzędzia do wstecznego pogłębiania. Mówimy np. o zrobieniu pogłębienia fi40 przez otwór 26. Mamy 2 wytaczarki jedna stara manualna i druga cnc. Do tej pory jak trzeba było je robić to robiliśmy to normalnymi wytaczadlami i zakładaliśmy hss-owy nożyk po przejsciu przez otwór ale za każdym razem trzeba go ustawiać i trwa to za długo i jest nieprecyzyjne.
Czy używa ktoś jakiegoś ciekawego systemu narzędzi i mógłby coś polecić. Nie zależy mi na pełnej automatyzacji (bo widziałem takie cuda)
- nie ta skala produkcji
Narzedzia do wstecznego pogłębiania
Poleci ktoś coś?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Re: Narzedzia do wstecznego pogłębiania
Takie coś używam, złego słowa nie powiem.
Widzę że rozmiar 40 by Ci pasował.

Kiedyś jeszcze używałem innego typu narzędzi, gdzie trzeba było wejść trzpieniem bez obrotów w oś otworu, nałożyć końcówkę z ostrzem (bez śrub, trzymało się to na zapadce przeciwnej do obrotów), następnie robiło się pogłębienie, zatrzymywało obroty, zdejmowało końcówkę i wychodziło trzpieniem z otworu. Też dobrze to szło... Ale zdecydowanie dłużej i zajmowało trochę czasu. No ale tańsze na pewno było. Szukam tego w necie i nie mogę znaleźć.
Słyszałem też o systemach opartych na sile odśrodkowej, ale nie miałem z tym do czynienia. Ostrze rozkłada się na obrotach, po zatrzymaniu (bądź włączeniu przeciwnych) składa się tak by można było wyjść z otworu.
link

Widzę że rozmiar 40 by Ci pasował.

Kiedyś jeszcze używałem innego typu narzędzi, gdzie trzeba było wejść trzpieniem bez obrotów w oś otworu, nałożyć końcówkę z ostrzem (bez śrub, trzymało się to na zapadce przeciwnej do obrotów), następnie robiło się pogłębienie, zatrzymywało obroty, zdejmowało końcówkę i wychodziło trzpieniem z otworu. Też dobrze to szło... Ale zdecydowanie dłużej i zajmowało trochę czasu. No ale tańsze na pewno było. Szukam tego w necie i nie mogę znaleźć.
Słyszałem też o systemach opartych na sile odśrodkowej, ale nie miałem z tym do czynienia. Ostrze rozkłada się na obrotach, po zatrzymaniu (bądź włączeniu przeciwnych) składa się tak by można było wyjść z otworu.
link
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Re: Narzedzia do wstecznego pogłębiania
Czy może chodziło o system TU firmy H.Bilz ?
https://www.hermann-bilz.de/en/products ... terboring/
Bo patrzyłem na ceny i wcale takie tanie nie jest...
Porownywalnie z tymi garantami
Nie ukrywam ze raczej w bardziej budżetowe rozwiązanie mierzymy
https://www.hermann-bilz.de/en/products ... terboring/
Bo patrzyłem na ceny i wcale takie tanie nie jest...
Porownywalnie z tymi garantami
Nie ukrywam ze raczej w bardziej budżetowe rozwiązanie mierzymy