Witam wszystkich w ten piękny (ulewny) wtorkowy wieczór..
Czy ktoś z Państwa dysponuje postprockiem jak w temacie ? Jestem na etapie budowy maszyny, graty już mam, rama się robi.. i obawiam się ze cam z PIKO nie będzie wystarczająco dobry.. w związku z tym chciał bym popróbować z artem, mam wersję testową, ponoć jeszcze można ich produkt kupić...
Dziękuję Bartek.
postprocek artcam pikocnc
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: postprocek artcam pikocnc
Artcam nie ma dedykowanego posta do Piko, ale ..... nie musi mieć, bo wystarczy wybrać posta AXYZ i ... gotowe.
Oczywiście od Ciebie zależy, czy wybierzesz w/w posta jako ARC (łuki) lub bez ARC, czyli proste.
Wydaje mi się, że trzeba będzie edytować plik (G-Code) w notatniku i na samym początku dopisać linię ze znakiem %
Piko już tak ma, że % musi być na początku, bo jeśli nie, to nie zobaczysz nic.
Natomiast w konkurencyjnym oprogramowaniu, czyli Vectric Aspire, jeśli wybierzemy postprocesor AXYZ (dowolny), to znak % wstawiany jest automatycznie na początku, więc w tym przypadku Piko odpali taki plik bezproblemowo.
Tak czy siak, Piko przyjmuje zwykły G-Code bez problemu, a Artcam (i Vectric Aspire również) generują takowy pod różnymi postami, więc nie ma żadnego problemu.
Oczywiście od Ciebie zależy, czy wybierzesz w/w posta jako ARC (łuki) lub bez ARC, czyli proste.
Wydaje mi się, że trzeba będzie edytować plik (G-Code) w notatniku i na samym początku dopisać linię ze znakiem %
Piko już tak ma, że % musi być na początku, bo jeśli nie, to nie zobaczysz nic.
Natomiast w konkurencyjnym oprogramowaniu, czyli Vectric Aspire, jeśli wybierzemy postprocesor AXYZ (dowolny), to znak % wstawiany jest automatycznie na początku, więc w tym przypadku Piko odpali taki plik bezproblemowo.
Tak czy siak, Piko przyjmuje zwykły G-Code bez problemu, a Artcam (i Vectric Aspire również) generują takowy pod różnymi postami, więc nie ma żadnego problemu.