Najtanszy bespieczny zasilacz
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
Leoo myśle że ani twoim ani moim celem nie jest przepychanka.
Jak by nie spojżeć na schemacie nie widniało ścisłe oznaczenie układu wiec o tym decyduje wykonawca układu. Moim błędem było zgóry założenie parametrów wyjściowych.
Trafo 9V (AC- napiecie zmienne) daje po wyprostowaniu 13,5V DC zgadza się??
Przyjmijmy że potrzebujemy Trafo 12V (AC) które po wyprosotwaniu da nam prawie 18V napięcia stałego i nie będzie żadnych problemów.
Wracjąc do tematu jesli zastosujesz 3 silniki o takich parametrach i zechcesz je zasilać 1,4A to już daje nam 4,2A. W skrajnych sytuacjach to może uszkodzić tą impulsówkę.
Chyba że ograniczył byś prad fazy.
Ja jestem na nie.
Jak by nie spojżeć na schemacie nie widniało ścisłe oznaczenie układu wiec o tym decyduje wykonawca układu. Moim błędem było zgóry założenie parametrów wyjściowych.
Trafo 9V (AC- napiecie zmienne) daje po wyprostowaniu 13,5V DC zgadza się??
Przyjmijmy że potrzebujemy Trafo 12V (AC) które po wyprosotwaniu da nam prawie 18V napięcia stałego i nie będzie żadnych problemów.
Wracjąc do tematu jesli zastosujesz 3 silniki o takich parametrach i zechcesz je zasilać 1,4A to już daje nam 4,2A. W skrajnych sytuacjach to może uszkodzić tą impulsówkę.
Chyba że ograniczył byś prad fazy.
Ja jestem na nie.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Nie. 9*1,41=12,69V. Trzeba jeszcze uwzględnić spadek napięcia na dwóch diodach w mostku 2*0,7V co daje 11,29V bez obciążenia.bubels pisze:Trafo 9V (AC- napiecie zmienne) daje po wyprostowaniu 13,5V DC zgadza się??
Przedmiot sprawy jest ścisły i policzalny.
Kolega bardzo szybko obliczył pobór prądu przez silniki. Czy uwzględnia on sterowanie półkrokiem?
-
Ekonomia jest wstretnym śmiertelnym wrogiem techniki.
Na płycie głównej masz stabilizator 5V dla samych sterowników (konkretniej cześci logicznej sterownika). Płyta glówna jest zasilana z 12V ponieważ tyle wymagają przekaźniki które przeznaczone są do sterowaniem np. wrzecionem.
Zdaje sobie sprawę że pieniądze to zawsze cieżka sprawa ale dwa takie zaislacze to już 60zł. Zasilacze są z demobilu i nie znasz ich faktycznych parametrów. Nie stwierdzisz też czy są w 100% sprawne.
Zwłaszcza że ogulnie nie zaleca się stosowania impusówek do zasilania silników z wielu względów (nie zaleca - nie jeste jednoznaczne z nieda się) .
Wydaje mi się że lepiej by było gdybyś narazie poskładał elektronikę. Zasilił ją z tego co masz pod ręką a puźniej zastanowił się nad ostateczną konfiguracją. W tym czasie może w budrzecie coś drgnie.
A może się okaże że silniki nie sprawują się w twojej konstrukcji itd. tak więc cierpliwości.
[ Dodano: 2008-01-31, 12:59 ]
Przynaj Tobie racje!
Jednak postaram się sprawdzić jak zachowa się układ w realu.
Nie uwzględnia ponieważ już bez tego przewyższa parametry zasilacza.
Na płycie głównej masz stabilizator 5V dla samych sterowników (konkretniej cześci logicznej sterownika). Płyta glówna jest zasilana z 12V ponieważ tyle wymagają przekaźniki które przeznaczone są do sterowaniem np. wrzecionem.
Zdaje sobie sprawę że pieniądze to zawsze cieżka sprawa ale dwa takie zaislacze to już 60zł. Zasilacze są z demobilu i nie znasz ich faktycznych parametrów. Nie stwierdzisz też czy są w 100% sprawne.
Zwłaszcza że ogulnie nie zaleca się stosowania impusówek do zasilania silników z wielu względów (nie zaleca - nie jeste jednoznaczne z nieda się) .
Wydaje mi się że lepiej by było gdybyś narazie poskładał elektronikę. Zasilił ją z tego co masz pod ręką a puźniej zastanowił się nad ostateczną konfiguracją. W tym czasie może w budrzecie coś drgnie.
A może się okaże że silniki nie sprawują się w twojej konstrukcji itd. tak więc cierpliwości.
[ Dodano: 2008-01-31, 12:59 ]
Przynaj Tobie racje!
Jednak postaram się sprawdzić jak zachowa się układ w realu.
Nie uwzględnia ponieważ już bez tego przewyższa parametry zasilacza.
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 8
....
Aktualnie pod rękom nie mam nic... Nie mam na czym sprawdzić czy sterowniki działają ( w poniedziałek prawdopodobnie będę je składałWydaje mi się że lepiej by było gdybyś narazie poskładał elektronikę. Zasilił ją z tego co masz pod ręką a puźniej zastanowił się nad ostateczną konfiguracją. W tym czasie może w budrzecie coś drgnie.
Czy jest jeszcze jakaś inna możliwość?
Czy przy zasilaczu impulsowym napięcie tez ma byc ~10x większe od nominalnego ?
-
Nie masz jakiegoś zasilacza 12V pod ręką?
By bujnąć te silniki nie potrzebujesz dużego napięcia. W finalnych maszynach zakłada się zasilacze o wielokrotnie wyższym napięciu dla uzyskania lepszej dynamiki pracy silnika ale to nie znaczy że przy niższych silnik nie będzie się kręcił.
Jeden i ten sam silnik w czasie testów driverów testowych (własnych konstrukcji) zasilałem często na początek napięciem 5V. Dopiero po przetestowaniu robiłem krok dalej.
By bujnąć te silniki nie potrzebujesz dużego napięcia. W finalnych maszynach zakłada się zasilacze o wielokrotnie wyższym napięciu dla uzyskania lepszej dynamiki pracy silnika ale to nie znaczy że przy niższych silnik nie będzie się kręcił.
Jeden i ten sam silnik w czasie testów driverów testowych (własnych konstrukcji) zasilałem często na początek napięciem 5V. Dopiero po przetestowaniu robiłem krok dalej.
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 8
...
Mam pytanie czy taki zasilacz sie nada http://www.allegro.pl/item314295137_tra ... 160va.html
do elektroniki zastosował bym zasilacz atx 12V na płyte
do tego trafa kondenstator(y)
Licze...
Transformator 160VA ok~ 7A
800000*7A)/33V = 17000 uF
Dobrze licze? do tego mostek 10A
Pozdrawiam
[ Dodano: 2008-02-18, 21:05 ]
http://www.allegro.pl/item313873461_kon ... ktura.html
takie dwa ogarną? moze byc więcej uF?
do elektroniki zastosował bym zasilacz atx 12V na płyte
do tego trafa kondenstator(y)