napisał: silvvester » 07 maja 2018, 19:40
Coś autor za dużo ulepszył w v15 bo właśnie poleciał mi frezik i się bardzo wkkkkkk:( Używałem v.1.2, co jakiś czas soft zgłaszał błąd. Nie widział sterownika, zwykle upload wsadu pomagał, ostatnio niestety nie pomógł. Co poradzić? Zassałem v.1.5 softu i za 50 razem udało się wgrać aktualizację do sterownika. Pomyślałem, o fajnie są nowe opcje o które prosiłem tj. powielanie parametrów. Wszystko oki, tyle że powielane są też średnice narzędzia, niestety. Dziś niestety poleciał mi frez w czasie przejazdu od jednego punktu do drugiego bez podniesienia głowicy. Optymalizacja wyłączona, spawanie krawędzi też wyłączone. Od jednego zagłębiania do drugiego głowica powinna się podnieść. Pracując z v.1.2 nigdy maszyna frezu mi nie złamała, zawsze w czasie przejazdu głowica jechała wg. ustawień w sofcie.
Znalazłem błąd, głowica jeździ po Z=0 lub zagłębiona np. Z= -1mm kiedy powinna jeździć wg. zadanej wartości "przelot nad materiałem", w momencie kiedy użyłem dwóch warstw w cnconv (2 pisaki w hphl) i obie warstwy są wykonywane jedna po drugiej. Do tej pory obie warstwy zawsze wykonywałem oddzielnie, raz zaptaszkowana jedna warstwa i obróbka, później zaptaszkowana druga warstwa i obróbka. Tak czy siak, byk jest i to solidny:)