Kilka pytań do Chińczyka 40W

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

Autor tematu
matrax_prime
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5

Re: Kilka pytań do Chińczyka 40W

Post napisał: matrax_prime » 26 kwie 2018, 11:59

Uff no to kamień z serca.
Przyznam szczerze, że nie widziałem żeby zaczął działać jakoś inaczej ale już się doszukiwałem czy grawer nie jest przypadkiem jaśniejszy od tych robionych wcześniej, ale pewnie to kwestia sklejki. Czekam na nowe pompy, które mają przyjść jutro i sprawdzę czy na pewno wszystko jest ok.

W razie czego wiem, że tuba 40W kosztuje koło 1000 zł w Polsce, ale skoro jak pisaliście, można ponad dwukrotnie taniej kupić urządzenie w Europie to może i tuba w razie czego nie nadszarpnie tak mojego portfela. Są jacyś sprawdzeni dostawcy czy musiałbym po prostu przegrzebać Internet?

cinematic2
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: cinematic2 » 26 kwie 2018, 14:30

Od Chińczyków kiedyś kupowałem po 90 USD ale to było dawno, sporo się zmieniło.
Z tym, że na pewno nie podrożało.
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.

slawek77
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3

Post napisał: slawek77 » 26 kwie 2018, 16:52

@matrax_prime zamontuj sobie czujnik wody, wtedy jak pompka nawali wyłączy Tobie napięcie na tubę ;)

cinematic2
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: cinematic2 » 27 kwie 2018, 00:30

slawek77 pisze:
26 kwie 2018, 16:52
@matrax_prime zamontuj sobie czujnik wody, wtedy jak pompka nawali wyłączy Tobie napięcie na tubę ;)
czujnik ciśnienia wody
Thomas Jefferson.

Autor tematu
matrax_prime
Posty w temacie: 5

Post napisał: matrax_prime » 09 maja 2018, 13:31

cinematic2 pisze:
27 kwie 2018, 00:30
slawek77 pisze:
26 kwie 2018, 16:52
czujnik ciśnienia wody
Dobry pomysł, nie wiem tylko kompletnie jak to zrobić :)

W tzw. międzyczasie urodziły mi się jeszcze dwa tematy:

Po pierwsze mam trochę problem z dobraniem mocy cięcia. Tnę głównie, a właściwie wyłącznie sklejkę brzozową 3 mm.
O ile do graweru nie mam zastrzeżeń to cięcie na razie jest o tyle dziwne, że laser jakby nie trzymał parametrów. Albo ja coś źle robię. Ale do rzeczy, ustawiłem ostatnio 82% mocy i prędkość 12 - ciął, za kilka dni na tych samych parametrach nie docina, trzeba elementy momentami wyłamywać z arkusza. Wczoraj z kolei musiałem ustawić 90% i prędkość 10 szedł ok ale plaster się nagrzewał i zostawały przypalone smugi od spodu, dałem 90% i 15mm/s ciął ale wciąż smugi od spodu, zmniejszyłem moc 85% i 15 tnie prawie ładnie bo smugi od spodu mniejsze (ale są wciąż a chciałbym ich uniknąć) ale za to musiałem zmniejszyć prędkość do 12 bo nie docinał na rogach. Ech... Dodam tylko że, kalibrację luster robiłem wg tego:
http://www.justaddsharks.co.uk/support/ ... ment-guide
Wyczyściłem też lustro nr 2 watą 100% bawełny, lustra 1 nie dotykałem bo wydawało mi się czyste. Oczywiście kalibracja po czyszczeniu, nie przed :)
Trochę pomogło ale bez szału.
Mam na ten temat następujące teorie:
1. Może jednak tuba coś zaszwankowała jak nie było obiegu wody przez chwilę
2. Źle ustawiam stół (chociaż przed każdą sesją ustawiam prawidłową odległość pomiędzy głowicą a materiałem za pomocą wzornika od producenta.
3. Sklejka którą dostałem jest wymieszana, dostałem ją już w pociętych arkuszach i być może są między arkuszami jakieś różnice, z resztą grawer wychodzi przy identycznych ustawieniach na niektórych arkuszach ciemny a na niektórych nieznacznie ciemniejszy

Druga sprawa to to że podczas cięcia w miejscu gdzie pada wiązka lasera, skrzy się, lecą iskierki małe. Gdzieś czytałem, że to niedobrze ale może to tylko kwestia tego, że nadmuch zapobiega zapłonowi?

Wiem, że może moje pytania są trywialne, ale piszę do Was dopiero jak przećwiczę różne ustawienia, parametry itp.
Wiem, że może to nie jest maszyna marzeń :) ale laser ma ciąć około 15 min dziennie i grawerować jakieś 2h dziennie (dlatego zakup za 10-15 tys. na razie mijał się z celem) i byłoby fajnie gdyby udało mi się na nim spokojnie pracować z w miarę jakimiś powtarzalnymi parametrami.

slawek77
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: slawek77 » 10 maja 2018, 23:26

Podłączasz czujnik do wylotu wody, od zasilacza odłączasz kabel z oznaczeniem 5v, tam wpinasz jeden z kabli od czujnika, a drugi kabel podłączasz do kabla który odłączyłeś od zasilacza.

Test czy działa: podczas pracy lasera wyłącz pompkę wody, napięcie na laser przestanie dochodzić.

Lecz nie wiem czy działa to na każdym zasilaczu, na tym na pewno
https://www.google.pl/search?q=laser+co ... cWBEosmWTM:

Zabieg montowania czujnika jest na Twoja odpowiedzialność !!!!!

W nowych maszynach czujnik już miałem zainstalowany, i nie wiem czy tez jest podpięty pod wejście 5v.

Szybkie sprawdzenie, wystarczy odłączyć przewód 5v od zasilacza i sprawdzić czy laser będzie przecinał materiał.
Taki test najlepiej sprawdzać przy minimalnym ustawieniu mocy lasera.

Gdzie kupić czujnik przepływu wody ? jak kupowałem w Krakowie ( lapkop ) cena jak dobrze pamiętam 35 zł

cinematic2
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: cinematic2 » 11 maja 2018, 15:38

slawek77 pisze:
10 maja 2018, 23:26
Podłączasz czujnik do wylotu wody, od zasilacza odłączasz kabel z oznaczeniem 5v, tam wpinasz jeden z kabli od czujnika, a drugi kabel podłączasz do kabla który odłączyłeś od zasilacza.
Bzdury.
Każdy zasilacz lasera CO2 ma osobny obwód do podłączenia czujnika ciśnienia wody lub chillera.
W starszych modelach zasilaczy do tych małych maszynek często ten obwód jest na płycie i jest zamknięty zworką (jumperem).
W nowszych jest to wyprowadzone na listwę sygnałową i oznaczone np. "W" jak water.
Będzie założony cross między "W" i "G" (ground).
Czujnik wpinamy zamiast jumpera lub crossa.
Brak ciśnienia = rozwarty obwód = zasilacz nie zadziała.
Wykorzystać możesz dowolny czujnik NO.
Thomas Jefferson.

slawek77
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: slawek77 » 11 maja 2018, 20:23

Tak jak napisałem wyżej mam podłączone na tym zasilaczu co pokazałem w linku, i wcale nie są to jak napisałeś bzdury !!!
Sprawdziłem na nowych maszynach i okazuje się że wyjście 5v jest całkowicie wolne w porównaniu do starej maszyny.
Więc gdzie jest czujnik wody podłączony w nowych maszynach to nie wiem, ale tak mam przy starej maszynie.
Dodam ze maszyna stara moc lasera jest ustawiana z pokrętła a nie z programu pc.
W starej maszynie przewód z napięcia 5v biegnie co pamiętam do pokrętła mocy lasera.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”