Piaskowanie- urządzamy warsztat
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Re: Piaskowanie- urządzamy warsztat
Dokładnie tak jak ja wspominałem wcześniej, jak powyżej napisał Lepi - sprężarka ma ci zapewniać tyle powietrza pod takim ciśnieniem, żebyś mógł spokojnie piaskować. Ile dokładnie potrzebujesz, to zależy ściśle od twoich prac: ja mam 30-40% "grubszych" robót Lepi pewnie 10% albo wcale, stąd moim zdaniem przyda ci się 6m3/min przy ciśnieniu 6bar, Lepi twierdzi że 2,5-3 m3/min przy 6 bar to świat i ludzie. Oblicz sobie, dla uproszczenia pomijając prawa termodynamiki żebyś mógł uzmysłowić sobie o czym mówimy. Przy wersji Lepiego, zbiornik 0,5m3 zapewni ci 2,5m3 (powiedzmy że nie potrzebujesz 6 bar a 4 bary) na jakieś 0,2min pracy (0,5/2,5) czyli 12 sekund. Czyli kompresor by ci się włączał co kilkanaście s. Sprężarki najszybciej się zużywają właśnie przy włączaniu, a prawie wcale przy ciągłej pracy.
Poza tym, oglądając sprężarkę, patrz na wydajność przy określonym ciśnieniu, najlepiej przy takim jakim będziesz pracował. Z reguły podaje się wydajność w m3/min przy ciśnieniu 6 bar.
Dla ciebie, przy kupnie używki, oprócz sprężarek śrubowych, warto wziąć pod uwagę sprężarki łopatkowe - sprawność niewiele mniejsza, a żywotność dłuższa.
Poza tym, oglądając sprężarkę, patrz na wydajność przy określonym ciśnieniu, najlepiej przy takim jakim będziesz pracował. Z reguły podaje się wydajność w m3/min przy ciśnieniu 6 bar.
Dla ciebie, przy kupnie używki, oprócz sprężarek śrubowych, warto wziąć pod uwagę sprężarki łopatkowe - sprawność niewiele mniejsza, a żywotność dłuższa.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
dziękuje w takim razie za wyprowadzenie z błędu. Raczej na grube roboty się nie szykuję, czyli faktycznie odpuszczam zakup zbiornika skoro panowie twierdzicie że jest niepotrzebny, a celuje w kupno wydajniejszej sprężarki. A co powiecie na pomysł zakupu tej sprężarki? ma to sens? Jest całkiem niedaleko mojego miejsca zamieszkania, a i wchodzą wtedy w gre robota mobilna?
https://www.olx.pl/oferta/atlas-copco-x ... tNsHW.html
https://www.olx.pl/oferta/atlas-copco-x ... tNsHW.html
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Mistrzowie pędzla na zaworach 
Na zegarze można by próbować doczytać 1770 mth, ale to raczej wypadałoby zweryfikować (a może jestem optymistą).

Na zegarze można by próbować doczytać 1770 mth, ale to raczej wypadałoby zweryfikować (a może jestem optymistą).
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
witam panowie po dłuższej nieobecności, sprawy nabierają rozpędu.
Miejscówka klepnięta, i teraz moje pytanie, kompresor normalny do środka hali bo niestety nie ma możliwości gdzie indziej, czy spalinowy, który będzie stał przed halą? W planach mam w rogu zrobienie komory do piaskowania, a "gabaryty" jakby się trafiły planowałbym normalnie na hali piaskować. Na hale moge wchodzić we wrześniu więc myśle już na poważnie zacząć szukać sprzętu.

Miejscówka klepnięta, i teraz moje pytanie, kompresor normalny do środka hali bo niestety nie ma możliwości gdzie indziej, czy spalinowy, który będzie stał przed halą? W planach mam w rogu zrobienie komory do piaskowania, a "gabaryty" jakby się trafiły planowałbym normalnie na hali piaskować. Na hale moge wchodzić we wrześniu więc myśle już na poważnie zacząć szukać sprzętu.

-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
W twoim przypadku to kompresor jedynie śrubowy ma sens, albo jakiś tłokowy klasy przemysłowej. Polecam ci sprężarkę śrubową Renner 7,5kW do pracy ciągłej. Kupisz w Arbatech używkę lub nową.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Piaskowanie gabarytu na hali na której tez będzie stal kompresor? Jeżeli tak to powodzenia.
Koszt eksploatacji wyniesie więcej spalinowego niż elektrycznego.
Koszt eksploatacji wyniesie więcej spalinowego niż elektrycznego.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Gabaryty wewnątrz hali bez osobnej komory ci nie pójdą, zrozumiesz dlaczego po pierwszym piaskowaniu. Kompresor spalinowy to raczej przed halą, w środku jeśli elektryczny. Jeżeli będziesz chciał używać piasku (zamiast jakiegoś czynnika typu korund itd w obiegu zamkniętym w kabince) to musisz jeszcze przewidzieć miejsce na nowy i zużyty piasek.