Wywolanie cyklu w 840C

Dyskusje na temat systemu Sinumerik

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Re: Wywolanie cyklu w 840C

Post napisał: Steryd » 08 kwie 2018, 10:40

blasterpl pisze:
07 kwie 2018, 22:09
Niestety 810 od 840C różni się zasadniczo. W mojej maszynie nie ma w ogóle softkey do uruchamiania cykli. W manualu do 840C ustawianie 0Z jest opisane od str 4-10 . jak dla mnie to nic tam nie ma jak mam dokonać pomiaru 0Z.
Nie czytaj spisu treści, tylko instrukcję. Wszystko czego szukasz jest w rozdziale 3. i to łopatologicznie guzik po guziku.

Można?
Morzna!!!

Autor tematu
blasterpl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Re: Wywolanie cyklu w 840C

Post napisał: blasterpl » 08 kwie 2018, 12:17

Zasady są wszędzie te same ale sam pomiar i wprowadzenie już zupełnie różne. Udało się w końcu dojść do ładu z ustawianiem 0Z materiału , sama procedura nie ma nic wspólnego z tym z czym miałem wcześniej doczynienia. Znana i chyba najprostsza z możliwych metoda czyli na dotkniecie czoła materiału narzędziem , w 840C zupełnie nie działa. Jakis pokręcony programista wymyślił to tak.W danych maszynowych MD należy zapisać długość (grubość) uchwytu razem ze szczekami , mocujemy detal , mierzymy ile wystaje od szczek i tu najlepsze !!!! dodajemy sobie wartość z MD i zmierzona dł materalu a następnie wpisujemy ja w tabele przesunięć G54.. . To jest chore aby w tak rozbudowanym i skomplikowanym sterowaniu trzeba było tak podstawowa sprawa liczyć na piechotę. Poza tym jak wymienie szczeki ( o wymianie uchwytu nie wspomnę) to trzeba od nowa zmieniać dane maszynowe. Jak to jest ułatwienie to ja wymiękam.

Co do wywołania cykli to niestety dochodzę do momentu gdzie wciskam softkey SUPPORT i powinny się pojawić cykle , u mnie jest on nieaktywny , po wciśnięciu nic się nie dzieje (żadnych błędów tez nie ma) , czyżby było to zablokowane na poziomie parametrów maszynowych ??
Steryd pisze:
08 kwie 2018, 10:40
Nie czytaj spisu treści, tylko instrukcję. Wszystko czego szukasz jest w rozdziale 3. i to łopatologicznie guzik po guziku.
Albo mnie pomroczność jasna dopadła albo oślepłem , kolega podeśle nr strony.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Siemens Sinumerik CNC”