MTG garage pisze: ↑17 wrz 2018, 23:02
czy autor tematu mógł by udostępnić jakąś dokumentację, rysunki z wymiarami maszyny??, i gdyby miał budować drugą taką to coby zmienił??
Nie ponieważ nikt nie podał mi do ręki projektu maszyny. A po drugie jeśli ktoś mocno chce zbudować taka to zrobi to tak jak ja.
poStaremu pisze: ↑18 wrz 2018, 13:10
Kamillo251 pisze: ↑03 kwie 2018, 07:47
I dobrze widzisz, cała konstrukcję spawaliśmy z kolegą Tigiem. Bo taka technologia dysponowałem.
Konstrukcja po spawaniu została poddana przyspieszonemu procesowi starzenia(3-6 miesięcy, rozgrzewania i schładzania w amplitudach 20*C.
Mógłbyś coś więcej na ten temat napisać?
Maszyna powstawała w sezonie zimowym w garazu przy piecu gdzie wahania temperatur były znaczące w czasie kiedy robiłem maszynę temperatura dochodziła do 20'C, następnie kiedy skończyłem robotę piec wygasał i przez kolejnych kilkanaście godzin temperatura spadała do zewnętrznej. I tak w koło przez kilka miesięcy;).
Slavco pisze: ↑31 sie 2018, 21:05
Kurcze powiem wam jedną rzecz.
Brawa dla autora tematu!
Popatrzcie jak wyglądała pierwsza "maszyna" autora, a co obecnie zbudował.
Progres godny podziwu.
Bardzo dziękuję za pozytywną opinię, mogę powiedzieć że ciągle się rozwijam w tym kierunku i to nie koniec...
elmo02 pisze: ↑22 wrz 2018, 11:51
Bardzo estetycznie wykonana konstrukcja, bardzo przemyślana aczkolwiek jest jeden duży minus. Mało ludzi docenia stelaż/korpus niestety od tego bardzooo dużo zależy, tutaj stelaż to patyczak i to jeszcze wysoki aby maszyna była stabilna potrzebny masywny korpus z niskopołożonym środkiem ciężkości. Może spróbuj trochę obniżyć i może zalej betonem powpuszczaj inserty? Jak sezonowaliście konstrukcję?
i jeszcze jedno szczerze mówiąc nie znam się dobrze na machu i nie wiem co on potrafi ale wydaje mi się że odpowiedniejszy by był linux. Mógłbyś zrobić sobie orientację wrzeciona (bardzo pomocne przy wytaczadłach) i opcje gwintowania-odczyt z enkodera wrzeciona fajnie było by wywiercić otwór i od razu wygwintować

.
Kolejna rzecz to bazowanie na index mega przydatna sprawa, można ew pomyśleć o liniałach jeśli masz odpowiedni sztywne śruby. W twoim przypadku skoro już się tak poświęciłeś zamontuj jak najszybciej magazyn narzędzi chociaż ze 4-5 narzędzi. Bardzo ułatwia sprawę. Pomyśl sobie tak: "wiercisz płytę musisz zrobić nakiełek-1 narzędzie; otwór-2narzędzie; pogłębić otwór-3 narzędzie, rozwiercić czy coś innego przefrezować -4 narzędzie; Przy ręcznej zmianie trochę czasu to kosztuje

.
Dzięki za opinię.
Co do sztywności to niestety z tum patyczakiem dużo się mylisz. Kolumna to połączenie spawane profili z płytami stalowymi 20mm i klinami 25x50mm. Jest sztywna i ciężka. Zresztą powiem szczerze że maszyna przerosła moje oczekiwania.
Sterowana jest Programem PikoCNC i polecam bardzo mocno to oprogramowanie, nie żałuję żadnego grosza wydanego na to sterowanie - jest świetne!!!
Bazowanie jest na Index, w maszynie są estuny 750W, jeszcze nie miałem sytuacji żeby zabrakło momentu na posuwie.
Co do wrzeciona to tak masz rację pozycjonowanie jest mega przydatne ale najpierw trzeba zarobić:)
Myślę że magazyn to kwestia czasu, ale zmiana narzędzia ręczna też Nie trwa długo.
ek-tech pisze: ↑23 wrz 2018, 08:03
Witam.Oglądałem zdjęcia z budowy frezarki , pełny szacun i gratulacje. Widziałem też na jednym z filmików szlif stożka wrzeciona a ponieważ czeka mnie poprawienie stożka w mojej starej frezarce FU2 (poziomka , SK30) to mam pytanie ; jaki frez lub kamień trzpieniowy użyć i jak poradzić sobie z ustawieniem kąta stożka
Ja kupiłem w sklepie narzędziowy jakiś szary kamień w kształcie kuli. Taki ponieważ poprosiłem o wytrzymały żeby szybko się nie tepił i taki mi zaproponowali.
A ustawienie kata stożka? Od tego jest Google, znajdujesz kat dla danego standardu, rysujesz w cadzie, otrzymujesz punkty dla CNC, piszesz program, bazuje narzędzie na wrzecionie i zielony.
Tak wyglądało to w moim przypadku.