Ostatnio zacząłem interesować się cięciem plexi / akrylu. Poszperałem na YT i znalazłem na nim filmik, w którym azjata sugeruje: możliwie małą prędkość posuwu, przy około 70% mocy oraz całkowite odcięcie nadmuchu na soczewkę. Ma to na celu dać lepszy efekt końcowy cięcia.
Wada to możliwość pojawienia się płomienia z racji samozapłonu gazów z odparowanego materiału.
Moim zdaniem druga istotna wada to możliwość szybkiego zanieczyszczenia soczewki.
Jak więc poradzić sobie w takiej sytuacji? Owszem, można tak ciąć np 10-20cm, ale co gdy chcemy przeciąć kilka lub kilkanaście mb 6mm akrylu?
Cięcie akrylu bez nadmuchu
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: Cięcie akrylu bez nadmuchu
Jak dla mnie to głupia rada.
Im wolniej tniesz tym gorzej dla materiału.
Im wolniej tniesz tym gorzej dla materiału.
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 1
Ja wolę zrobić 2-3 powtórki a czasami wiecej i ciąć szybciej to znaczy wiekszym posuwem.
Nic sie nie pali i jakość cięcia jest o wiele lepsza
Nic sie nie pali i jakość cięcia jest o wiele lepsza
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Cięcie czegoś 2-3 razy to dla mnie dziwne podejście...
A co z tym nadmuchem? Wyłączać ho całkowicie jak poleca chińczyk przecież soczewka momentalnie zostanie zasyfiona...
A co z tym nadmuchem? Wyłączać ho całkowicie jak poleca chińczyk przecież soczewka momentalnie zostanie zasyfiona...
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Jak próbowałem ciąć najszybciej jak się da z nadmuchem to na górnej płaszczyźnie materiału za każdym razem robi się rant/garb niewielki ale wyczuwalny pod paznokciem tak jakby roztopiony materiał się wylewa i zastał - da się to ominąć? Na filmikach u chińczyk tego nie widac