Zasady przy rowkowaniu i odcinaniu.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Zasady przy rowkowaniu i odcinaniu.
Witam, przy odcinaniu części na tokarce cnc i konwencjonalnej wygiąłem wałek(cnc) i wyrwałem(konwencjonalna) wałek ze szczęk. Pytanie co robię źle przy takim zabiegu? Są jakieś ogólne zasady przy odcinaniu/rowkowaniu? Wku... mnie to i stresuje.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Re: Zasady przy rowkowaniu i odcinaniu.
,,Wygiąłem'' i ,,wyrwałem'' to pojęcie względne.
Podaj jakieś szczegóły ...... , średnica wałka , rodzaj noża , parametry i w jakiej odległości od czoła szczęk tą operację wykonywałeś.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Re: Zasady przy rowkowaniu i odcinaniu.
Cześć,
Przede wszystkim sprawdź, czy ostrze jest ustawione na poziomie osi obrotu przedmiotu. Dopuszczalne jest odchylenie ±0,1 mm.
Ogranicz do niezbędnego minimum wysięg listwy przecinaka i jeżeli to możliwe wysięg pręta z uchwytu tokarki (żeby zmniejszyć bicie i zwiększyć stabilność).
Dodatkowo, porównaj zadane parametry dla typu obrabianego materiału z zaleceniami z katalogu producenta narzędzia. Może zadałeś za duży posuw.
Może w twoim przypadku trzeba zastosować węższe ostrze (mniejsze opory skrawania). Albo odwrotnie, z uwagi na głębokość wcinania trzeba by pomyśleć o wyższej i szerszej listwie, a co za tym idzie szerszym ostrzu.
Geometria ostrza też nie jest bez znaczenia. Producenci oferują inne płytki do przecinania (zawijają wiór żeby nie tarł o boczne powierzchnie wcięcia), a inne do precyzyjnych rowków uszczelniających.
Daj znać jak jest u Ciebie i czy moje uwagi były pomocne.
Przede wszystkim sprawdź, czy ostrze jest ustawione na poziomie osi obrotu przedmiotu. Dopuszczalne jest odchylenie ±0,1 mm.
Ogranicz do niezbędnego minimum wysięg listwy przecinaka i jeżeli to możliwe wysięg pręta z uchwytu tokarki (żeby zmniejszyć bicie i zwiększyć stabilność).
Dodatkowo, porównaj zadane parametry dla typu obrabianego materiału z zaleceniami z katalogu producenta narzędzia. Może zadałeś za duży posuw.
Może w twoim przypadku trzeba zastosować węższe ostrze (mniejsze opory skrawania). Albo odwrotnie, z uwagi na głębokość wcinania trzeba by pomyśleć o wyższej i szerszej listwie, a co za tym idzie szerszym ostrzu.
Geometria ostrza też nie jest bez znaczenia. Producenci oferują inne płytki do przecinania (zawijają wiór żeby nie tarł o boczne powierzchnie wcięcia), a inne do precyzyjnych rowków uszczelniających.
Daj znać jak jest u Ciebie i czy moje uwagi były pomocne.
Pozdrowienia,
Marcin
Marcin