Sinumerik 828D
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
Jeśli 828D jest bardzo podobne do 810D czy 840D to możliwe że znajdziesz to w podprogramach, parametrach, może nawet w tym samym co podał djronin.DRAGOO pisze:ale mnie się wydaje że w PLC też trzeba będzie pogrzebać
Przeszukaj pliki z maszyny (znajdź pliki zawierające tekst np. WZ_Kennungen lub $TC_DP25)
Możliwe też że jest jakiś parametr gdzie można to łatwo ustawić np coś jak $MCS_TOOL_MCODE_FUNC_OFF
$MCS_TOOL_MCODE_FUNC_ON
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
Z tego co pamiętam to funkcji M7 używa się do wymiany narzędzia i jest ona używana już podczas konfiguracji magazynu i sposobu wymiany narzędzia przez producenta maszyny. Do załączenia wyłączenia chłodziwa używa się funkcji M8/M9. Można użyć sobie dodatkowej funkcji, która będzie definiowała z którego kranu ma się lać chłodziwo. Ja tak przynajmniej konfigurowałem magazyn z chłodziwem. Oczywiście każdy producent może sobie robić to jak chce.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Nie znam Siemensa i nie chcę się wypowiadać autorytarnie, ale we wszystkich obrabiarkach z jakimi miałem do czynienia M7 było do załączania chłodzenia, tak samo jak M8.Ryszardjan pisze:Z tego co pamiętam to funkcji M7 używa się do wymiany narzędzia....
Np we frezarce miałem M8 od chłodzenia normalnego (niskie ciśnienie) a M7 od chłodzenia wysokiego ciśnienia przez wrzeciono. M9 do wyłączania.
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
Re: Sinumerik 828D
Jeżeli chodzi o funkcje załączania chłodziwa, którą możesz wybrać z offsecie narzędzi to jest to dana maszynowa od tego:
52231- tu podaje się funkcje dla pierwszego chłodziwa (standardowo M8)
52232- a tu dla drugiego (standardowo M7)
52231- tu podaje się funkcje dla pierwszego chłodziwa (standardowo M8)
52232- a tu dla drugiego (standardowo M7)