Rozmowy dotyczące oprogramowania sterującego maszynami CNC i sterowników CNC obrabiarek numerycznych

anjak
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 12

Post napisał: anjak » 23 lip 2005, 21:09

no ten C++Builder to taki troche inny Pascal, mocno przypomina składnię C/C++,
a avr sądze że się wyrobią, nawet z obliczaniem Beziera ale to później

Tagi:

vegelus
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 21

Post napisał: vegelus » 24 lip 2005, 07:52

Anjak potwierdzil to co i ja chcialbym podpisac czyli takie autocado3dstudio :-)
Oczywiscie nie jest to program do projektowania w pelnym slowa znaczeniu ale powinna byc jakas mozliwosc edycji chocby sciezek czy kolejnosci wykonywania. Pelna wizualizacja z analiza pracy maszyny.

Co do standardu to mysle ze warto sie zastanowic co nalezaloby dodac do istniejacego G-KOD czego tam nie ma. Ja nie mam zadnego doswiadczenia w tym jezyku wiec sie nie wypowiadam, ale warto miec dokladna rozpiske wszystkich polecen oraz ich dokladne dziaialanie, gdyz moga sie uzupelniac nawzajem.

romek-s
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4

Post napisał: romek-s » 24 lip 2005, 11:12

Nie wiem czy do końca zdajecie sobie sprawę z tego o czym piszecie. Nad Autocadem, czy Solidworksem pracuje ogromny zespół programistów, a wy od razu chcecie robić limuzynę wśród samochodów.
A może najpierw zrobić coś, co jest podobne do Mach3 albo do innego programu sterującego.
No ale może się mylę i koledzy są na tyle dobrymi programistami, że wiedzą o czym piszą.
Po co od razu robić OpenGL. A nie wystarczy na początek zrobić dobry program sterujący, który komunikuje się z mikrokontrolerem, a w którejś kolejnej fazie doprogramować OpenGL, skoro się przy tym upieracie?
Ja jednak uważam, że powinniśmy zrobić na początek prostą wizualizację graficzną ruchu narzędzia, a lepiej dopracować komunikację programu i sterownika mikroprocesorowego.

Autor tematu
GrzegorzK
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 33

Post napisał: GrzegorzK » 24 lip 2005, 11:56

romek-s, obawy Twoje są wpełni uzasadnione.
Uważam, że zasugerowana modułowość naszej aplikacji pomoże w stopniowym jej rozbudowywaniu - klocek po klocku. Podukt na miarę SolidWorks'a itp. - to jest wycieczka z motyką na księżyc - jak na obecne możliwości komunikacji i pracy grupowej i nie jest o bynajmniej wycieczka w stronę jakości samego programisty - jest pojęcie roboczogodziny, którego nieprzeskoczymy.
romek-s pisze:Po co od razu robić OpenGL
Moduły wizualizacji mogą być wykonane rastrowo i wektorowo. OpenGL widziałbym bardziej do pokazywania rzeczy ukrytych takich jak dynamika ruchu opowiednimi kolorami czy jakoś tak (patrz
Postulat 1:
Zróbmy program, który będzie sterował maszyną CNC w minimalnym zakresie przez port LPT - zacznijmy od rzeczy najłatwiejszej - będzie to dobry czas na dogranie pracy grupowej/mechanizmów komunikacji międzyludzkiej i międzyprocesowej oraz wymyślanie co byśmy chcieli więcej od projektu.

[center]Wolniej idziesz - szybciej dojdziesz
:wink:[/center]
PS. Cytat ze strony AutoDesk:
For 23 years, Autodesk has invested in people, software, and technology to help customers realize their ideas—to compete and win.
A to ze strony SolidWorks:
Founded: December 1993
Ostatnio zmieniony 24 lip 2005, 12:28 przez GrzegorzK, łącznie zmieniany 1 raz.

vegelus
Posty w temacie: 21

Post napisał: vegelus » 24 lip 2005, 12:01

A kto pisze ze od razu ma to byc autocad ???
Na razie rozmawiamy ogolnie co wogole ma byc.
Chcialbym zauwazyc ze Linux stworzyl jeden czlowiek a w tej chwili mamy jeden z bardziej znanych sustemow operacyjnych na swiecie. Fakt ze potem rozwijalo go tysiace ludzi. Ja wole na poczatku ustalic co ma byc i sie tego uczyc, testowac niz zostac zaskoczony w polowie pracy ze fajnie by bylo jeszcze to czy to. Im dluzej sie gada o systemie tym mniej niespodzianek w trakcie codzenia ;-)

Ja tez jestem za tym aby na poczatku nawet w shelu programik sie komunikowal z prockiem i moze na ekranie wyswietlal wspolzedne oraz wykonywana linie. Ale mysle ze to jest projekt na wiele lat, i programisci beda przychodzic i odchodzic a projekt powinien byc juz gotowy i na nich czekac :-)

anjak
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: anjak » 25 lip 2005, 10:48

Czekam na chętnych w klikaniu w BCB z OGL.
Potrzebni są też ludzie do malowania ikonek i innych małych graficzek interfejsu.
Potrzebna jest dyskusja co umieszczamy w głównym programie a co w bibliotekach.
Może ktoś napiszę dll do odczytu ttf, czy program ma przetwarzać graf. rastrową na wektorową, które z formatów ma odczytywać i czy powinien.
Do tej pory nikt się nie zadeklarował :D
Co wyjdzie to wyjdzie z tego softu ale będzie za darmo i po naszemu.
Programowanie to moje hobby a nie $$, więc proszę bez żenady.
Każdy chętny jest potrzebny bo klikania i problemów jest sporo.
Do admina - potrzebny kawałek miejsca na serwerze z pełnym dostępem tylko dla zaufanych (proszę też o usuwanie nic nie wnoszących postów, przekopywanie się przez całe info jest męczące) lub proszę wszystkich chętnych na priva.

Autor tematu
GrzegorzK
Posty w temacie: 33

Post napisał: GrzegorzK » 25 lip 2005, 10:51

anjak, a przeczytał Pan poprzednie posty z tego tematu ? Chyba niebardzo, bo: miejsce przez CHAOSa jest przygotowane, pare osób się już zadeklarowało sowja gotowość do tworzenia aplikacji, ogólne założenia co do tego od czego zaczynamy - są.

anjak
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: anjak » 25 lip 2005, 11:16

Jak widać nie wszystko czytam, to teraz proszę o akces na priva chętnych do luknięcia w ideę ide programu (szkoda na to dysku forum).

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 27
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 25 lip 2005, 12:27

Witam!

jak widać z nowych postów...
brak zgody w "społeczeństwie" co do środków programistycznych :(
ciągle oscylujemy... raz ustalamy coś za chwile to zmieniamy...

myślę, iż należy określić czas dyskusji do XX.YY.2005... następnie zrobić wybory celów/środków :)

PRACA OD PODSTAW
w między czasie ja zaczynam zbierać materiały do "wkuwania", umieszczam je na cnc.info.pl/os

ostatnio odgrzebałem materiał na temat kinematyki ruchu w aspekcie CNC
zamieszczam je tutaj:
https://www.cnc.info.pl/os/doc/segmentqueue.pdf

zachęcam do umieszczania cennych materiałów o algorytmach... niezależne od tego czym będziemy pisać - musimy zrozumieć pojęcia elementarne... gdy zacznie się pisanie - będzie z czego czerpać :)

W sparawie architektury...

powtarzam... aplikacja win32 - tylko tymczasowo powinna zawierać kawałki "czasowo zależne" (zadania czasu rzeczywistego) - docelowo ta część programu powinna zostać ulokowana w środowisku przewidywalnym czasowo - czyli w kontrolerze (avr czy jakimś innym)...

z tego powodu jako bardzo rozsądne widziałbym wybranie środków programistycznych dla win32 podobnych do tych jakie istnieją dla AVR (ARM czy co tam innego wymyślimy)...

ten postulat "podobieństawa" źródeł programu spełnia GCC... jest przeportowany na wiele platform <- na ten temat było już w tym wątku :(

stosowanie komercyjnego oprogramowania w wersjach free - może spowodować, iż coś w którymś momencie będzie "nielegalne" :(
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

anjak
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: anjak » 25 lip 2005, 14:17

GrzegorzK zadeklarował prowadzenie projektu i niech tak zostanie.
Jednak jestem za maksymalnym uproszczeniem całego softu. Zbyt ambitne cele mogą położyć projekt. Chociaż z drugiej strony możliwość rozbudowy to też niezły pomysł tylko czy będziemy to ciągnąć całe życie?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne Dyskusje na Temat Systemów Sterowania CNC”