Sterowanie silnikiem krokowym za pomocą sygnału analogowego -/+10v
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
Sterowanie silnikiem krokowym za pomocą sygnału analogowego -/+10v
Witam mam takie pytanie czy da się sterowaC silnikiem krokowym za pomocą sygnału analogowego -/+10v , czy jest jakaś przetwornica czy sterownik ? Posiadam tokarkę ze sprawnym sterowaniem philips ale padła elektronika napędu serw , parę razy była naprawiana ale bezskutecznie (na krótki czas). Pomyślałem żeby zastąpić stare serwa krokowcami .
Proszę o odpowiedz na moje pytanie?
Proszę o odpowiedz na moje pytanie?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: Sterowanie silnikiem krokowym za pomocą sygnału analogowego -/+10v
Ponieważ krokowiec sterowany jest pozycją a Twoje serwa były sterowane prędkościowo to nie ma takiej możliwości.
-
No cóż nie wiele mi to pomogło ale tematu nie zamykam może coś się da jednak zrobić z tym. Samo sterowanie jest stare ale to programuje się w cyklach i do tej pory fajnie się obsługiwało tą tokarkę .
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
szukaj na forach zagranicznych. Proste to nie jest, ale do zrobienia, tylko czy się opłaca?.. Musisz zrobić tak na prawdę cały układ sterowania, który będzie generował impulsy na podstawie sygnału +-10V, zliczał pozycję na podstawie tego co wygeneruje, różniczkował do prędkości i oddawał prędkość jako sygnał zwrotny do CNC.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Tak najprościej tłumacząc potrzebny będzie przetwornik Analogowo Cyfrowy. Co to za zwierzę, poczytaj sobie podstawowe informacje:Steryd pisze: ↑11 sty 2018, 09:37szukaj na forach zagranicznych. Proste to nie jest, ale do zrobienia, tylko czy się opłaca?.. Musisz zrobić tak na prawdę cały układ sterowania, który będzie generował impulsy na podstawie sygnału +-10V, zliczał pozycję na podstawie tego co wygeneruje, różniczkował do prędkości i oddawał prędkość jako sygnał zwrotny do CNC.
https://www.google.pl/search?q=przetwor ... e&ie=UTF-8
Jak do tego się zabrać czy poprawnie u Ciebie zadziała i czy się będzie opłacało
na te pytania nie odpowiem.
Może udać się bez tego bowiem obecny układ już powinien to robić, oczywiście zależy co będzie wyrzucone a co pozostanie w układzie.

-
co do zliczania pozycji i prędkości -każda oś ma enkoder, wrzeciono też.Póki nie wysiadł zasilacz serw wystarczyło tylko pokręcić uchwytem tokarki a tokarka wykonywała cykle toczenia . A mi chodzi o zmiana biegunowości sygnału 10v - zmiana kierunku obrotów silnika krokowego i wartość napięcia do prędkości silnika krokowego .Znalazłem coś takiego https://www.ebay.pl/itm/Stepper-Motor-D ... Sw9~5ZWhbJ tylko zdaje mi się że rewers obrotów uzyskuje się przez naciśnięcie guzika . Co myślicie ?
-
na 100%
mogę zrobić zdjęcie tabliczki
mogę zrobić zdjęcie tabliczki