Podziwiam ludzi którzy robią to całymi dniami, ja niespokojny duch jestem i ciężko jest mi wysiedzieć minut kilka.

lajosz pisze: ↑16 gru 2017, 21:17Jednak wierz lub nie, ale NIE MA takiego programu wektoryzujacego (czyli automatu), który z bitmapy zrobi ładne, regularne, "geometryczne" wektory.
Chcesz jakości, to MUSISZ RĘCZNIE obrysować bitmapę wektorami, a zrobisz to w KAŻDYM programie wektorowym do którego można zaimportować bitmapę.
Jeśli znajdziesz tak przygotowane logo/grafikę to uwierz, że robił to młody paprak a nie profesjonalista. Druk szczególnie przy obecnych engine w programach rastrujących wiele wybacza ale nie wszystko tutaj Ja mogę położyć głowę bo papram się w tym tak około 30 latNapisałem "w większości przypadków" bo niektóre grafiki wektorowe są robione pod druk, czyli podczas projektowania nikt się nie przejmował zapętleniami, przecięciami, nakładaniem i dublowaniem się wektorów, bo też w zastosowaniach dla poligrafii/druku w/w rzeczy nie przeszkadzają, więc jeśli trafisz na akurat taki "kwiatek", to oczywiście można go oczyścić, ale (uwierz na słowo) o wiele lepiej będzie narysować od postaw.
Od zawsze były kłopoty przy konwersji na poszczególne formaty. Tak samo pliki DXF z Auto Cad'a importowane do Corela zabijająDo tego wszystkiego dochodzi jeszcze fakt, że niektóre edytory wektorowe (np. Corel Draw) owszem, zapisują do DXF-a, ale wektory w takim rysunku są w formie splajnów (krzywych Beziera), a nie wszystkie CAM-y potrafią zaimportować wektory w formie splajnów.
RozumiemPetroholic pisze: ↑17 gru 2017, 17:38nie wrzucę wyników publicznie bo to logo firmowe i nie jest moją własnością ani nie mam żadnych zgód na jego używanie / publikowanie także wybaczcie...
Jeśli się udało bez poprawek czy wygładzania łuków a tylko domknięcie krzywych to tylko pogratulowaćnapiszę jedynie -> wektoryzacja z png do svg i transformacja na dxf bez żadnego bólu czterech literjedyny minus to taki, że trzeba w CAMie podomykać wektory ale to pikuś
![]()
Nie do końca o to chodziłoPetroholic pisze: ↑18 gru 2017, 00:52plik wejściowy: PNG 999x229px 24bit
skalowanie w inku dało też płynny wyniknie ząbkuje obrysu
![]()