Porównanie jakości maszyn do osiągnięć państwa w którym je się produkuje jest kiepskim argumentem. Wiedza o prostych maszynach skończyła się gdzieś w latach 30-50. Wystarczy wziąć pod uwagę fakt że jest sporo dobrych maszyn z lat 50 w sprzedaży.
Potem to już głównie badania materiałowe coraz nowszymi technikami. A od lat 60 pierwsza automatyka, jeśli dobrze pamiętam.
Jakość zależy głównie od ceny.
A ja uważam że ta tokarka jest kiczowata nie dlatego że produkują ją w Indiach. Ale dlatego że nie ma chociażby porządnego suportu jak niewiele droższa mini lathe.
Hinduskie miniaturki i nie tylko
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Re: Hinduskie miniaturki i nie tylko
Odnośnie małych tokarko frezarek nie dawno zakupiłem niekompletnego OUS 1. Mam problem z zakładaniem tematów, więc podpinam się tutaj. Nie ma ktoś może suportu do OUS'a na sprzedaż? Z góry dzięki za odpowiedź.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Zakładanie, że coś jest kiczowate na podstawie zdjęcia mnie nie przekonuje. Prawdopodobieństwo dobrego produktu w pewnej mierze zależy od możliwości technicznych państwa z którego produkt pochodzi. Pewności to faktycznie nie daje, co (z uśmiechem

Przykładem właśnie chińska Mini Lathe. Trudno wykonać coś tak tandetnie, w tym wymieniony przez kol. suport - wykonanie posuwów, reszty zresztą też. O koniku nie wspomnę. Można zobaczyć opinie innych kolegów na tym forum. Ja odnoszę wrażenie, że ta zegarmistrzowska jest jednak wykonana precyzyjniej, poza tym to inny kaliber. Głowy za jej jakość nie dam, bo jej nie miałem. Natomiast Mini Lathe mam.
Znalazłem taki filmik pozwalający przyjrzeć się lepiej suportowi tej zabawki (na YT jest jeszcze parę na jej temat):
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- raczej odwrotnie.strikexp pisze:Jakość zależy głównie od ceny.
zobacz: https://swiatnarzedzi.pl/pl/p/Tokarka-P ... RATIS/7180 i zgadnij gdzie jest wytwarzana ?
Andrzej 40 - i jak testowałeś odrdzewiacze o których pisaliśmy ? odp. na PW.
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design