Dokładność modelu 3D a generowanie ścieżek w CAM

Autor tematu
karoln
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 5

Re: Dokładność modelu 3D a generowanie ścieżek w CAM

Post napisał: karoln » 09 gru 2017, 09:03

Zagadank pisze: U nas w przypadku form do "automotive" ważny jest detal otrzymywany, a tam tolerowane są najczęściej otwory, ich rozstawy, ew powierzchnie współpracujące z innymi komponentami zespołu. Naroża jak na foto nie są mierzone, na maszynie pomiarowej nikt tam kulką nie będzie dotykał. Poza tym elementy formujące są ręcznie wykańczane przez ślusarzy (polerowanie lub zacieranie elementów formujących), więc "setkowe" problemy zostają zniwelowane.

Rozumiem, że nie ma to wpływu na żądaną jakość otrzymanego detalu fizycznego. Chodzi mi tylko o tworzenie programu na maszynę.
Zagadank pisze:Tak z ciekawości, można zapytać jak poprawiasz geometrię w przypadku z rysunku? Przesuwasz punkty w poszczególnych powierzchniach (move vertex)? Dokładasz powierzchnie i zszywasz "merge'em". czy jeszcze inaczej?
Nie masz tak czasem, że step rozwala geometrię przy próbie naprawy, i dopiero konwersja na igs pozwala coś z tym zrobić?

Zazwyczaj używam "move vertex", a jak to nic nie daje do dokładam "bounduary blenda" i łączę poprzez "combine"
kubus838 pisze:Ale rzeczywiście plik który przejdzie przez różne programy może wykazywać błędy. Niestety jest to działanie osób które tworzą takie programy - przynajmniej mnie to tak tłumaczono.

Pewnie problem jest w algorytmie za pomocą którego jeden program tłumaczy sobie geometrię z drugiego. Na ile jest to celowe działanie producentów- nie wiem.

Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Majster70 » 09 gru 2017, 13:11

Teoretycznie, dla cama taka szczelina jak w przykładzie nie ma żadnego znaczenia, ale ... trzeba się czasami nakombinować gdy przy imporcie poznika więcej powierzchni. Tak się jakoś składa, że z reguły od tych samych osób przychodzą najczęściej problematyczne modele. Im mniej takich błędów tym mniej mam do poprawiania. Twoja praca świadczy o tobie. Niektóre projekty wymagają styczności 2 rodzaju (2 pochodnej) - wszystko zależy od wymagań, szczególnie estetycznych. Na szczęście przy formach które wykonuję nie ma to znaczenia.

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: kubus838 » 09 gru 2017, 13:21

Majster70 pisze:
09 gru 2017, 13:11
Teoretycznie, dla cama taka szczelina jak w przykładzie nie ma żadnego znaczenia, ale.
...ale niestety ma zwłaszcza kiedy frezowanie musisz zrobić frezem 1mm a CAM wykaże szczelinę 2mm.

robert

Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Majster70 » 13 gru 2017, 07:14

kubus838 pisze:
09 gru 2017, 13:21
Majster70 pisze:
Teoretycznie, dla cama taka szczelina jak w przykładzie nie ma żadnego znaczenia, ale.
...ale niestety ma zwłaszcza kiedy frezowanie musisz zrobić frezem 1mm a CAM wykaże szczelinę 2mm.

robert
Nie ma znaczenia w przykładzie do którego się odnosiłem, bo szczelina miała 0,03mm lub nie było jej wcale tylko występował brak styczności 1 rzędu - brakowało 2-3 stopni a promień naroża był dużo większy niż 1mm.

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: kubus838 » 13 gru 2017, 13:44

Majster70 pisze:
13 gru 2017, 07:14
kubus838 pisze:
09 gru 2017, 13:21
Majster70 pisze:

robert
Nie ma znaczenia w przykładzie do którego się odnosiłem, bo szczelina miała 0,03mm lub nie było jej wcale tylko występował brak styczności 1 rzędu - brakowało 2-3 stopni a promień naroża był dużo większy niż 1mm.
Ale cam działa na kształcie brył i nawet jak jest szczelina 0,03mm to może być akurat taki kształt bryły. A nawet jeśli jest odchył 2-3stopnie to cam przyjmie to jak kształt bryły. Żaden cam nie ma biblioteki brył tylko przyjmuje wszelkie odchyłki, szczeliny jako "chciany" kształt i podchodzi do tego automatycznie - po prostu cam takie błędy w geometrii przyjmuje jako coś czego chciał projektant. Dlatego takie błędy powinna poprawić osoba która "rysował" bryłę w cad-zie.

Wybacz ale prościej się już nie da.

robert

Autor tematu
karoln
Posty w temacie: 5

Post napisał: karoln » 29 gru 2017, 19:48

Majster70 pisze:Nie ma znaczenia w przykładzie do którego się odnosiłem, bo szczelina miała 0,03mm lub nie było jej wcale tylko występował brak styczności 1 rzędu - brakowało 2-3 stopni a promień naroża był dużo większy niż 1mm.

Akurat w tym przykładzie promień naroża wynosił 0,5 mm więc z tego co się orientuję jest to nie do wyfrezowania. Trzeba drążyć.
Ja pracuję z dokładnością modelu 0,005 mm więc większych szczelin pomiędzy powierzchniami (przynajmniej w moim oprogramowaniu) nie mogę mieć. Do 0,03mm jeszcze daleko. Prawie rząd wielkości.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”