Problem z belką
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Problem z belką
Proszę mnie nie hejtować, bo wiem jak liczy się belki, ale z tą mam problem. Nie spotkałam się nigdy z belką, która byłaby tak zakrzywiona. Konkretnie to nie wiem jak ma wyglądać wykres momentu gnącego dla takiej belki. Móglby ktoś pomóc?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
Re: Problem z belką
Nie widziałem jeszcze takiego przypadku. W literaturze też nic nie znalazłem. To jest zadanie czysto teoretyczne czy fragment jakiejś konstrukcji ? Gdyby nie podpory zamiast ściany to pomyślałbym, że chodzi o belkę zawieszoną na cięgnach.
-
To jest fragment ramy wózka inwalidzkiego. Te podpory to miejsca przyczepu kół. Ja też nie spotkałam się z czymś takim, dlatego szukam pomocy 

-
Szczerze mówiąc nie mam pomysłu jak to policzyć. Zwłaszcza, że nie znalazłem żadnych podobnych przykładów. Podejrzewam jedynie, że trzeba rozdzielić na 3 belki.
Spytaj tu: https://www.matematyka.pl/forum200.htm
Na tym forum działa takie trio weteranów mechaniki. Dla nich nie ma zadań zbyt trudnych, na 100% pomogą.
Spytaj tu: https://www.matematyka.pl/forum200.htm
Na tym forum działa takie trio weteranów mechaniki. Dla nich nie ma zadań zbyt trudnych, na 100% pomogą.
-
-
Znalazłem trochę podobny przykład: https://engineering.stackexchange.com/q ... -bent-beam
Ogólnie pod hasłem "bent beam moment" itp. jest jeszcze kilka zbliżonych przykładów, ale trzeba się zalogować na jakiejś stronie żeby zobaczyć odpowiedzi.
Zaryzykowałbym stwierdzenie, że to będzie jakoś tak:
Ogólnie pod hasłem "bent beam moment" itp. jest jeszcze kilka zbliżonych przykładów, ale trzeba się zalogować na jakiejś stronie żeby zobaczyć odpowiedzi.
Zaryzykowałbym stwierdzenie, że to będzie jakoś tak:
-
Do tego etapu doszłam, że tak powinien wyglądać wykres (pewności nie mam, ale tak mi się wydaje). Problem pojawia się w tym, że kiedy liczę moment w miejscach, w których przyłożona jest siła, to powinna być taka sama wartość, a z jednej strony wychodzi mi inna niż z drugiej :/
-
Z tego drugiego forum dowiedziałam sie, że faktycznie tak powinien wyglądać ten wykres, więc chyba już dam sobie z tym radę