A ja sie przymierzam do SPC 900 PA

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.
Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 06 sty 2008, 21:55

Asza PL pisze:Rzeczywiście TSB-16 ma przelot prawie 19mm. Może kolega ma we wrzecionie włożone cięgno do tulejek zaciskowych? Może ono ograniczać przelot o ok. 4mm. Trzeba wtedy cały mechanizm zacisku tulejki zdemontować.
a ciekawi mnie, czy w tej tokarce wrzeciono jest twarde rowniez w srodku, bo moze by sie dalo je rozwiercic na 20.5mm? mam taka tokarke na oku i jesli by sie dalo to wrzeciono minimalnie powiekszyc, to bym sie specjalnie nie zastanawial. dla porownania werzeciono w tokarce tsa 16 zdaje sie byc na tyle twarde, ze wiertlem z konia raczej nie pojdzie, a zeby tam dziubdziac wytaczakiem z plytka to troche za mala srednica przy takiej dlugosci...

o tej chince nic nie sadze, jesli ma czesci metalowe to trzeba brac i tyle. troche za malo wazy jak na taka dlugosc toczenia a jesli sie jscze wezmie pod uwage uproszczona budowe (np nie widze skrzynki nortona, wiec przypuszczam, ze ten sam zespil przekaldni stanowi zareazem skrzynke gwintowa jak i skrzynke posuwow) nie spodziewalbym sie po tym jakiejs dobrej sztywnosci. normalna polska tokarka o takim polu roboczym wazyla by blisko tone.

-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu

Tagi:

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: 251mz » 06 sty 2008, 22:07

Mi ostatnio udało się kupic za 2500 tokarke TUE 35
przelot 38mm
uchwyt 250
długośc toczenia w kłach 600
nad supportem 180 a nad łozem 350

jednak luzy troche ma na supportach (nakretki) i bedzie je trzeba wymienic ale to juz mały koszt...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”