Seron tuleja
Mocowanie freza w cnc
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 12
Re: Seron tuleja
Nie chodzi o to. Ja tylko chce się upewnić i dowiedzieć jaki może być powód tego że nakrętka się luzuje a co za tym idzie frez w koszyczku...napisalem na początku nie zależnie jak mocno bym nie odkręcily i tak puści.. I dlaczego??
Dodane 4 minuty 26 sekundy:
Nie chodzi o to. Porostu chciałem się dowiedzieć i znaleźć powód dlaczego ta nakrętka puszcza nie zależnie od tego jak mocno ja dokręce a co za tym idzie luzuje się frez... Na to pytanie chciałem odnaleźć odpowiedź u ludzi bardziej doświadczonych w tym temacie
Nie chodzi o to. Porostu chciałem się dowiedzieć i znaleźć powód dlaczego ta nakrętka puszcza nie zależnie od tego jak mocno ja dokręce a co za tym idzie luzuje się frez... Na to pytanie chciałem odnaleźć odpowiedź u ludzi bardziej doświadczonych w tym temacie
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Dlatego napisałem żebyś się nie obraził - bo ktoś niemądry mógłby to dokręcać ręką z całej siły (bez klucza) i się dziwić, że się odkręca 
Ale dziwi mnie to co piszesz, że na luźnym koszyku frez z niego wypada bez dokręcenia... U mnie jak wkładam frez w załapaną w oprawce tulejkę to wchodzi ciasno...
Tak dla pewności - mierzyłeś trzonek freza suwmiarką? Może nie ma 12mm? Chociaż jak masz tulejkę 12-11 to nawet 10,5 złapie jak dobrze dociągniesz

Ale dziwi mnie to co piszesz, że na luźnym koszyku frez z niego wypada bez dokręcenia... U mnie jak wkładam frez w załapaną w oprawce tulejkę to wchodzi ciasno...
Tak dla pewności - mierzyłeś trzonek freza suwmiarką? Może nie ma 12mm? Chociaż jak masz tulejkę 12-11 to nawet 10,5 złapie jak dobrze dociągniesz

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Wiertło ø 8 w tulejce trzyma , freza ⌀ 12 nie bardzo.tommmy173 pisze: ↑21 lis 2017, 21:51Nie chodzi o to. Ja tylko chce się upewnić i dowiedzieć jaki może być powód tego że nakrętka się luzuje a co za tym idzie frez w koszyczku...napisalem na początku nie zależnie jak mocno bym nie odkręcily i tak puści.. I dlaczego??
..... , a jak z innymi tulejkami z kompletu?
Sprawne są?
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 12
Tulejki są nowe ER20 12 12 i gdy włoże frez jest w niej jakby luźny i wypada w drugiej trochę lepiej ale też wypadnie... A wiertło czuć że jak się wkłada to jest większy opór i trzyma elegancko,,.. A mierzyłem no i niby po 12mm maja więc nie wiem przez co może tak być... Może kupić tuleje 11???
Dodane 45 minuty 42 sekundy:
Dodam jeszcze że wiertło ma koszyczek 10-9 więc chyba dlatego lepiej wchodzi, zrobię tak jak była mowa na początku wymienie koszyczku na 12-11 i mam nadzieję że to rozwiąże problem i nie będzie niespodzianek. A mogę przy okazji zapytać dlaczego frez po kilku godzinnej pracy robi się trochę czarny? Czy to już inny temat.
Dodane 45 minuty 42 sekundy:
Dodam jeszcze że wiertło ma koszyczek 10-9 więc chyba dlatego lepiej wchodzi, zrobię tak jak była mowa na początku wymienie koszyczku na 12-11 i mam nadzieję że to rozwiąże problem i nie będzie niespodzianek. A mogę przy okazji zapytać dlaczego frez po kilku godzinnej pracy robi się trochę czarny? Czy to już inny temat.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Teoretycznie większe w mniejsze nie wejdzie.
Sugeruję zakup u innego producenta tych tulejek .... , jak to takie badziewie.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Kontakt:
Jak tulejka jest dobrze zrobiona to freza 12mm w tulejkę 11mm nie wsadzisz... Samo włożenie tulejki w nakrętkę uniemożliwi rozepchanie jej ponad wymiar o 1mm... Sprawdzałem u siebie i wiertła fi9 nie wsadzę w tulejkę 8-7...
Ja przeważnie kupuję tulejki z wymiarem w dół - zawsze może się przydać... Tulejka 12-11 (takich używam) złapie nawet wiertło 10,5
Sprawdzałem
Tulejka 8-7 u mnie trzyma wiertło 6,8 pod M8 i też robi robotę
A czasami z braku laku dobra i plastelina 
Ja przeważnie kupuję tulejki z wymiarem w dół - zawsze może się przydać... Tulejka 12-11 (takich używam) złapie nawet wiertło 10,5

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
,, Za duży" to pojęcie względne.
..... , ja raz taki posuw miałem , ale frez czerwony się zrobił.

Jakim frezem i na jakich parametrach jedziesz?
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Kontakt:
12mm przy 24k? To daje Vc 900m/min 
Nie wiem jaki to materiał ale przy tej prędkości to cokolwiek drewnopodobnego się pali na frezie więc jest czarny
A bok płyty po cięciu nie jest spalony?

Nie wiem jaki to materiał ale przy tej prędkości to cokolwiek drewnopodobnego się pali na frezie więc jest czarny